BIST 9.227
DOLAR 34,37
EURO 36,53
ALTIN 2.873,16
HABER /  EKONOMİ

Altını satarken en az zarar etmenin yolu

Altın fiyatları son üç yılın en düşük seviyesinde. İstanbul Altın Rafinerisi Başkanı Özcan Halaç, merak edilen konulara cevap verdi.

Abone ol

İstanbul Altın Rafinerisi Başkanı Özcan Halaç, altını satarken en az zarar etmenin yolunun gram altın almak olduğunu açıkladı.

Halaç, ayrıca "Artık altındaki kemik kırıldı, tedavisi uzun sürecek. Ama altın her zaman güvenli liman olma özelliğini koruyacaktır" dedi.

ONS FİYATI BİN 150'YE KADAR GERİLER
AA Finans Masası'na konuk olan İstanbul Altın Rafinerisi (İAR) Başkanı Özcan Halaç, onsu bin 600 dolardan gerileyen altın fiyatlarının keskin bir düşüş yaptığını, ancak piyasalardaki genel kanının fiyatların bin 150 dolara kadar gerileyeceği yönünde olduğunu söyledi.

SON ÜÇ YILIN EN DÜŞÜK SEVİYESİ

Hafta ortasında Amerikan Merkez Bankası FED'in 2013 sonuna doğru parasal genişleme hızını düşürebileceği ve 2014 yılı ortalarında sona erdireceğini açıklaması ardından düşüşe geçen altın fiyatları son üç yılın en düşük seviyesine ulaştı.

Uluslararası piyasalarda yılbaşında 1675 dolar seviyesinde bulunan altının ons fiyatı 1180,20 dolara kadar geriledi.

Saat 09:15 itibariyle altının onsu 1208,91 dolardan işlem görürken Kapalıçarşı'da altının gramı 74,46 liradan satılıyor.

"YASTIK ALTINDA 5 TON ALTIN VAR"
Türk halkının altını yatırım aracı olarak sevdiğini aktaran Halaç, yastık altında 5 bin ton civarında altın olduğunun tahmin edildiğini, yapılan araştırmalara bakarak bu rakamın gerçeğe yakın olduğunu söyleyebileceğini ifade etti.

"ALTIN GÜVENLİ LİMAN OLMA ÖZELLİĞİNİ KORUYOR"
Altının güvenli liman özelliğini yitirip yitirmediğine ilişkin soru üzerine Halaç, altın fiyatının çıkmasının sebebinin direkt olarak para basılması olmadığını belirterek, şunları anlattı:

"Para basılmasının enflasyon yaratacağı korkusu altını çıkardı. Merkez bankaları da altın aldı. Onun arkasında bir sürü yatırımcı da altın aldı. Fonlar da riske girerek altın aldı ve dengeler bozuldu. İlk düşüşte Güney Kıbrıs 'belki altın satabilirim' dedi. Bu AB'deki merkez bankaları için negatif psikolojik etkiydi. Fed'in açıklaması da bunda etkili oldu. Bana sorarsanız artık altındaki kemik kırıldı, tedavisi uzun sürecek. Ama altın her zaman güvenli liman olma özelliğini koruyacaktır."

"GRAM ALTIN, SATARKEN EN AZ ZARAR EDECEĞİNİZ ALTIN"
Düğün sezonunun da gelmesiyle gram altına talebin arttığını belirten Halaç, "Artık gram altını alan insan, bu altını direkt bankaya götürdüğünde mevduat olarak kabul edileceğini biliyor. Gram altının getirisi olmaya başladı yani. Bugün gram altını bankaya götürüyorsun, banka sana getiri veriyor. Bu, ziynet altında yok. Ayrıca gram altın en ucuz işçilikle alabileceğiniz altın durumunda, satarken en az zarar edeceğiniz altın. O nedenle gram altın çok kazançlı bir yatırım türü" değerlendirmesinde bulundu.

YASTIK ALTINDAKİ ALTINLARIN EKONOMİYE KAZANDIRILMASI
Merkez Bankası'nın munzam karşılık olarak altını kabul ederek bankalara güzel bir fırsat tanıdığını vurgulayan Halaç, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Sayın Babacan ile Sayın Başçı'ya da söyledim. Eğer yastık altındaki altının ekonomiye kazandırılmasını istiyorsak, munzam karşılığı kabul edilmiş, kabul edilecek altınların belli bir miktarının halktan gelen altınlardan olma zorunluluğu getirilmesini istedik. Örneğin bir banka, Merkez Bankası'na 100 kilogram altınını munzam verecek, Merkez eğer, 'Bu 100 kilogramın 50 kilogramını halktan toplaman gerekir' derse, bu sefer o banka yastık altındaki altını çıkarmak için uğraşacak. Bizim burada bankalara ihtiyacımız var. Bankalardan başka hiç bir yer mevduat kabul edemez. Biz de bu altının mevduat olarak çıkmasını istediğimiz için bankaya gelmesi lazım. Burada bankaların mecburen kullanılması gerekiyor. "

ALTIN FİYATLARI

altin.20130628142619.jpg