Saxo Capital Menkul Değerler Uluslararası Piyasalar Müdürü Hatipoğlu: "Altındaki bu yükselişin kalıcı olduğunu sanmıyorum" diyor
Abone olUluslararası piyasalarda altının ons fiyatı haftanın ilk işlem gününe 1.318 dolardan başladı ve analistlerin güçlü direnç seviyesi olarak belirttikleri 1.320 doları da aşarak 31 Ekim 2013'den bu yana 3,5 ayın en yüksek seviyesi olan 1.329,99 dolara kadar çıktı.
Geçen hafta ABD'de beklentilerin altında kalan ve ABD ekonomisinde üretime dair soru işaretlerine sebep olan bazı makroekonomik verilerin desteğinin yanında Asya'dan gelen fiziki talebin de etkisi ile altın fiyatları ilk etapta 1,300 doları, haftanın son işlem gününde ise 1.316 doları geçti.
Analistler, özellikle ABD ekonomisine ilişkin perakende satışlar ve sanayi üretimi verilerinin beklentilerden kötü gelmesiyle ABD ekonomisinde toparlanmanın yavaşlayacağı endişelerinin, altında güvenli liman alımlarının artmasına neden olduğunu belirten analistler, Çin'den gelen fiziki talebinde altın fiyatlarını desteklediğini belirtiyor.
Analistler, altının ons fiyatının bu sabah Çin'de yeni kredilerin rekor genişlemeye işaret etmesiyle Asya seansında yükselerek 1.320 dolar direncini kırdığını belirterek, ayrıca ETF taleplerinin de altın fiyatlarının yukarı yönlü hareketinde etkili olduğunu dile getiriyor.
Bugün ABD tarafının tatil olması nedeniyle altının ons fiyatında teknik seviyelerin izleneceğini kaydeden analistler, teknik açıdan altının 1.320 doların üzerinde tutunması durumunda 1.335 dolar seviyesinin, 1.320 dolar desteğinin aşağı yönlü kırılması durumunda ise 1.305 dolar seviyesinin hedeflenebileceğini ifade ediyor.
Analistler, altında teknik eğilim yukarı yönlü olmakla beraber kar realizasyonlarına karşı da dikkatli olunması gerektiğini vurguluyor.
"Altındaki bu yükselişin kalıcı olduğunu sanmıyorum"
Saxo Capital Menkul Değerler Uluslararası Piyasalar Müdürü Özgür Hatipoğlu, altın tarafında yükselişin arka tarafında Çin Merkez Bankasının altın alımı konusunda tahminler olduğuna işaret ederek, "Çin'e giren ve piyasalarda değerlenen altın miktarında bir açık çıkıyor. Bu açık miktarının da Merkez Bankası tarafından karşılandığı düşünülüyor. Dolayısıyla da bu, altını biraz yukarı doğru hareketlendiriyor" dedi.
Hindistan'da altına konulan ithalat kotasının kaldırılmasıyla ilgili girişimler olduğunu fakat bunun henüz teyit edilmiş bir durum olmamasına rağmen altın fiyatlarında yükselişe neden olduğunu aktaran Hatipoğlu, altında yükselişteki en önemli faktöre ilişkin şu bilgileri verdi:
"En son olarak da son dönemde ABD verilerinin beklentilerin altında gelmesi, tahvil alım programında azaltım miktarının biraz daha sekteye uğrayacağını gösteriyor. Son iki haftada altının ons fiyatının 1.250 dolardan 1.320 dolar seviyesine yükselmesinin tapering ile ilgili olduğunu düşünüyorum. Diğerlerine göre daha gerçekçi olan da budur. Şubat ayında Fed toplantısı yok. Mart ayının sonlarına doğru gerçekleştirilecek Fed toplantısında ne olup ne biteceği belli değil ama ABD verilerinin beklentilerden kötü gelmesi tapering programının belki bir ay, iki ay es geçileceğini gösteriyor piyasaya.
Bu nedenle de 'dolar çoksa o zaman emtiaya saldır' şeklindeki eski dinamikler çalışmaya başlıyor. Emtiaların başında da fiyatı çok aşağılarda olduğu için altın geliyor, kıymetli maden geliyor. Sadece altın değil, gümüş, paladyum ve platin de yukarı doğru gitmeye devam ediyor. Görünüşe göre biraz daha yukarı seviyeler görülecek. Ama altındaki bu yükselişin kalıcı olduğunu sanmıyorum. Altında en önemli direnç seviyesi 1.350 dolar bölgesi. Burası düşüşlerde de çok güçlü bir destek olarak karşımıza çıkmıştı. Onun altına geçildikten sonra da güçlü bir direnç olarak karşımıza çıktı. İlk major direnç 1.350, ondan sonrada 1.390 dolar önemli direnç seviyesi. Altın fiyatlarında 1.270-1275 arası ise önemli destek seviyeleri."