BIST 9.673
DOLAR 35,21
EURO 36,69
ALTIN 2.959,51
HABER /  EKONOMİ

Altın yatırımcısına önemli uyarı!

Altının ons fiyatı geçen hafta destek seviyelerini bir bir kırarak Temmuz 2011’den bu yana en düşük seviyesine gerileyerek 1.481 dolara kadar düştü.

Abone ol

Kapalıçarşı’da 24 ayar külçe altının gram satış fiyatı haftalık bazda yüzde 2,43 oranında azalarak 88,50 liradan, Cumhuriyet altını ise 596 liradan işlem gördü.

Altın fiyatlarını AA muhabirine değerlendiren Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, "Güney Kıbrıs’ın kaynak ihtiyacını karşılamak için altın satacağı yönündeki haberler, Avro Bölgesi’ndeki mali yapısı zayıf ülkelerin de altın satabileceği beklentisini oluşturdu" dedi.

Altın fiyatlarının Fed eyalet başkanlarından gelen açıklamalarla haftaya bir miktar yükselişle başladığını belirten Yıldırımtürk, hafta ortasında açıklanan Fed tutanaklarında parasal genişlemenin toparlanma hızına duyarlı olarak planlanandan önce sonlandırılacağı sinyaliyle altın fiyatının yönünü yeniden aşağıya çevirdiğini söyledi.

Yıldırımtürk, altın fiyatlarındaki sert düşüşte finans dünyasının önde gelen yatırım bankaları ve "para sihirbazı" unvanlı piyasa oyuncularının geleceğe ilişkin altın fiyatları tahminlerini aşağıya revize etmelerinin büyük etkisi olduğunu savundu.

Yıldırımtürk, "Altın fiyatı son bir haftalık süreçte yaklaşık 96 dolar geriledi" diye konuştu.

"Bu kadar kısa zamanda bu kadar sert düşüş pek de beklenmeyen bir düşüş oldu"

Stratejist Ahmet Mergen de Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi’nin Güney Kıbrıs’ta altın satışı haberlerine ilişkin açıklamalarının ardından yatırımcıların altın yatırımlarını azaltarak hisse senedi ve diğer yatırım enstrümanlarına yöneldiğini kaydetti.

Mergen, "Ekonomiler düzeldikçe ve kaos ortamından uzaklaşıldıkça altın fiyatı değer kaybedebilir denildiyse de bu kadar kısa zamanda bu kadar sert düşüş pek beklenmeyen bir düşüş oldu. ETF’deki (Exchange traded fonları) varlıkların bin 181 ton ile en düşük seviyeye inmesi de moralleri bozmuş olup panik satışlarını getirmiş olabilir" yorumunu yaptı.

"Büyük fonlar insanların psikolojileri üzerinden para kazanıyor"

Karakaş Atlantis Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Karakaş ise altın fiyatlarının bugünlerde ciddi baskı altında olduğunu vurgulayarak, fiyatları belirleyen en temel unsurun yatırımcı psikolojisi olduğunu dile getirdi. Karakaş, fiyatlardaki negatif baskının sebebi olarak yurt dışındaki büyük fonları göstererek şöyle devam etti: "Bazı fonlar ve yatırımcı şirketlerin altına dair ilginç ve komik felaket senaryoları var. Dikkat ederseniz ’ons fiyatı 1.920 dolarken 3.000 hatta 4.000 dolar olacak’ denilmişti. Akabinde çok mantıksız bir şekilde inanılmaz bir düşüş yaşandı. Burada dikkat edilmesi gereken konu psikoloji. Eğer ’altın düşecek’ deniliyorsa çıkma eğilimine geçeceği düzeltme hareketini yapıyor demektir. ’Çok çıkacak’ deniyorsa aynı şekilde mutlaka düşecektir. Artık büyük fonlar bunu planlıyor. İnsanların psikolojileri üzerinden para kazanma formülü bu."

Altın fiyatlarının güvenli liman olmaktan çıkmasıyla ilgili tartışmaları aşırı bulduğunu ifade eden Karakaş, "Daha 2 ay öncesinde en güvenli liman olan altın için ne kadar çabuk ’artık güvenilir bir yatırım aracı değil’ demeçleri görür olduk. Bunlara kanmamak lazım. Şuna bakmak lazım; altın binlerce yıl boyunca en güvenilir yatırım aracı olmuştur. Dünyadaki merkez bankaları halen altın alımlarını sürdürmektedir. Dünyada borsalar yükselirken siz olsanız elinizde değerlenen borsa kağıdını mı satarsınız yoksa altınınızı mı?" şeklinde konuştu.

"Soros’un demeçleri mutlaka etkilidir ama geçici olarak"

Altın fiyatlarındaki düşüşün nedeninin sadece George Soros’un açıklamaları olamayacağını söyleyen Karakaş, şunları kaydetti: "Altın fiyatlarının bu noktalara gelmesinde Soros’un demeçleri evet mutlaka etkilidir ama geçici olarak... Dikkat ederseniz Soros fonu geçen yıl 1.600 ve 1.700 ons bandında altın yatırımlarını artırdığını açıkladı. Nedeni daha önceden yaptığı ’altın 2.500 ons olabilir’ açıklamaları. Uzun vadede altın 2.500 hatta 3.000 ons seviyelerini görebilir. Artık altın merkez bankalarında bir karşılık, bir para, bir nakit haline geldi.

Türkiye Merkez Bankası bile altın karşılıklarını önce yüzde 25’e, daha sonra 30’a çıkardı. Dünyadaki birçok merkez bankası da aynı şekilde. Fonların insanların psikolojileri üzerinde beklentiyi satın alma girişimleri kısa zamanda tüm dünyada anında tepki verir hale geldi."

"Petroldeki ’büyük oyun’ altında zor oynanıyor"

Bir dönem Soros’un açıklamalarıyla petrolün varil fiyatının 140 dolara kadar ulaştığını hatırlatan Karakaş, "O dönemde deniyordu ki; ’200 dolar olacak’. Konuşmalar yorumlar başladı. 2 ay içinde 32 dolarları yani maliyetinin altını gördü. Dubai batma aşamasına geldi. Bu büyük bir oyun. Bu oyun altında zor oynanıyor. Yani altının fiyatının çıkması için ilk önce altın üzerinde ciddi bir baskı oluşturmak lazım. Böylece insanlar çok düşmediğini görünce altına saldırsınlar, alımlar gelsin, spekülatörler zengin olsun" görüşünü paylaştı.