Altın tahvili nedir nasıl alınır iki katı faiz var!
Altın tahvili uygulaması yarın başlıyor. Ziraat Bankası altın tahvili başvuru şartları internethaber.com'da. Altın tahvili alana 2 katı faiz var ve vergi yok.
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in geçtiğimiz haftalarda açıkladığı ve yastık altında bulunduğu tahmin edilen 100 milyar dolarlık altını ekonomiye kazandırmayı amaçlayan Altın Tahvili ve Altına Dayalı Kira Sertifikası ihracında talep toplama işlemleri yarın başlıyor. Ziraat Bankası’ndan dün yapılan açıklamada ihracın sadece Ziraat Bankası şubelerinden yapılacağı belirtilirken, Hazine Müsteşarlığı tarafından ihraç edilecek senetlerin vade ve getiri oranları hakkında da bilgiler verildi. 728 gün vadeli senetlerden yatırımcılar, 6 aylık yüzde 1.2, yıllık ise yüzde 2.4 kupon/kira geliri elde edebilecek.
Habertürk gazetesinin haberine göre bu oran, Ziraat Bankası ve diğer büyük bankaların altın mevduat hesaplarına 365-400 gün vadede verilen yüzde 0.80- 1 arasındaki getirilerin oldukça üzerinde bir getiri anlamına geliyor. Bir başka ifade ile Altın Tahvili ve Altına Dayalı Kira Sertifikası, bankalarda açılan altın mevduat hesaplarına göre yatırımcılara yaklaşık iki kat fazla getiri vaatediyor. Yine aynı şekilde, Altın Tahvili ve Altına Dayalı Kira Sertifikası getiri oranları, Ziraat Bankası ve büyük bankaların döviz mevduat faizlerinin üzerinde getiri sunuyor.
Elbette bazı orta ölçekli bankalarda daha yüksek döviz mevduat oranları var ancak sektör geneline bakıldığında ortalama oran Altın Tahvili ve Altına Dayalı Kira Sertifikası getiri oranının oldukça altında. Bankaların döviz mevduat faiz oranları bir yıllık vadede ortalama 1.9-2.2 seviyelerindeyken, bu oran Euro’da ise ortalama yüzde 1.1-1.30 seviyelerinde.
Öte yandan yapılan açıklamaya göre, söz konusu tahvil ve sertifikalar Merkezi Kayıt Kuruluşu bünyesinde kayden saklanacak ve yatırımcı tarafından izlenebilecek. İhraç edilecek bu senetlerden elde edilecek kazançlar üzerinden ise herhangi bir vergilendirme söz konusu olmayacak. Yatırımcılar, kazançlarını veya istemeleri durumunda senedin vadesinden önce işlemiş geliri ile anaparalarını kısmen veya tamamen Türk Lirası karşılığı olarak alabilecek.