15'inci Altın Koza Film Festivali'nde neler yaşandı? Mahsun Kırmızıgül salonu neden terk etti?
Abone olADANA'da düzenlenen 15'inci Altın Koza Film Festivali'nde dün gece düzenlenen törenle ödüller sahiplerini buldu. 12 filmin yarıştığı, 17 dalda ödül verilen yarışmada daha önce yaptığı açıklamalarda birçok dalda ödül beklediğini açıklayan `Beyaz Melek'in yönetmeni Mahsun Kırmızıgül, hayal kırıklığı yaşadı. Son anons olan En İyi Film açıklanınca, seremoni tamamlanmadan salondan çıkan Kırmızıgül, sanatçılar için verilen kokteyle de katılmadı.
Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu'ndaki ödül törenine A Milli Futbol Takımı'nın Euro 2008 ilk maçı olan Portekiz karşılaşması damgasını vurdu. Sunucular Ayşenur Yazıcı ve Emre Karayel, davetlilerin saat 21.45'te başlayacak maçı izleme telaşını da yaşadığını bildirip, töreni uzatmama çabasına girdi. Gecede `Sonbahar' filmi En İyi Film Ödülü ile birlikte 3, `Made in Europe' 3, `Ara' 3, `Ulak' 2, `Nokta' 2, `Gölge' 2, `Gitmek' ve `Saklı Yüzler' filmleri de birer ödül aldı.
EN İYİ FİLM `SONBAHAR'
Törende önce Öğrenci Filmleri Yarışması'nın ödülleri dağıtıldı. `Sonbahar'ın yönetmeni Özkan Alper, Büyük Jüri En İyi Film ödülünü Adana Valisi İlhan Atış'ın elinden aldı. Gecede `Sonbahar', Büyük Jüri En İyi Film Ödülü (Özkan Alper), En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülü (Megi Kobaladze), Yaratıcı İşbirliği Jüri Özel Ödülü, `Made in Europe', Büyük Jüri Yılmaz Güney Ödülü (İnan Temelkuran), En İyi Yönetmen Ödülü (İnan Temelkuran), En İyi Erkek Oyuncu Ödülü (Filmin 18 erkek oyuncusu), `Ulak', Halk Jürisi En İyi Film Ödülü, Umut Veren Genç Erkek Oyuncu Ödülü (Kaya Akkaya), `Nokta', En İyi Görüntü Yönetmeni Ödülü (Ercan Yılmaz), En İyi Müzik Ödülü (Mazlum Çimen), `Gölge', En İyi Sanat Yönetmeni (Selda Çiçek), En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü (Serkan Ercan), `Ara', En İyi Kadın Oyuncu Ödülü (Selen Uçar), En İyi Senaryo Ödülü (Ümit Ünal), En İyi Kurgu Ödülü (Çiçek Kahraman), `Gitmek' En İyi Kadın Oyuncu Ödülü (Ayça Damgacı) ve `Saklı Yüzler' Umut Veren Genç Kadın Oyuncu Ödülü'nü (Şenay Aydın) almaya hak kazandı.
12 filmin yarıştığı festivalde `Hazan Mevsimi: Bir Panayır Hikayesi' (Mehmet Yılmaz), `Mülteci' (Reis Çelik), `Tatil Kitabı' (Seyfi Teoman), Beyaz Melek (Mahsun Kırmızıgül) hiç ödül alamadı.
Sonuçlar açıklanmadan önce `Beyaz Melek' filmiyle çok iddialı olduğunu ve çok sayıda ödül beklediğini söyleyen Mahsun Kırmızıgül, son anons olan En İyi Film açıklanınca, seremoni tamamlanmadan salondan çıktı. Salondan çıkarken gazetecilerin sorularını yanıtlamayan, Kırmızıgül HiltonSA'da sanatçılar için verilen kokteyle de katılmadı. Altın Koza Büyük Jüri Başkanı Derya Alabora, Kırmızıgül'ün salonu terk edeceğini düşünmediğini, işi olduğu için hemen çıkmış olabileceğini söyledi.
ÖDÜL ZENGİNİ FESTİVAL
17 dalda ödül verilen festivalde 38 heykelcik sanat emektarlarının oldu. Festival yönetimi `Made İn Europe' filminin 18 erkek oyuncusuna `En İyi Erkek Ödülü'nü verirken, Yaratıcı İşbirliği Jüri Özel Ödülü de Sonbahar filmindeki ekip çalışması, filme ruhlarını yansıtarak yaratıcı ve başarılı bir çalışma ortaya çıkarmaları nedeniyle filmin yönetmeni Özcan Alper, görüntü yönetmeni Feza Çaldıran ve Sanat Yönetmeni Canan Çayır'a olmak üzere 3 kişiye verdi. En iyi erkek oyuncu ödülü alan 18 oyuncunun adları ise şöyle:
`Teoman Kumbaracıbaşı, Murat Öncül, Ali Çelik, Murat Makçı, Murat Kılıç, Ruhi Sarı, Mustafa Kırantepe, Hasan Şahintürk, Barış Yıldız, Emin Gürsoy, İnan Temelkuran, Güven İnce, Kadir Çermik, Ali Rıza Kubilay, Öner Erkan, A. Mümtaz Taylan, İnan Ulaş Torun ve Aykut Kayacık.'
Yarışmada, Büyük Jüri En İyi Film Ödülü'ne 250 bin YTL, Büyük Jüri Yılmaz Güney Ödülü'ne 75 bin YTL, Halk Jürisi En İyi Film Ödülü'ne 50 bin YTL ve En İyi Yönetmen Ödülü'ne 50 bin YTL para ödülü verildi.
`KEŞKE ARAMIZDA OLSAYDI DA ÖDÜLÜ DE OLMASAYDI'
Büyük Jüri Yılmaz Güney Ödülü'nü `Made in Europe' filminin yönetmeni İnan Temelkuran'a veren Büyükşehir Belediye Başkanı AKP'li Aytaç Durak, "Adana'nın Türk sinemasına, Türk sinemasının da Adana'ya çok şey verdiğini biliyoruz. Bundan sonra da sizler sayesinde karşılıklı olarak birbirimize bir şeyler vermeye devam edeceğiz" dedi. Durak'tan ödülü alan Temelkuran da "Keşke aramızda olsaydı da, böyle bir ödül de olmasaydı aslında. Bir başka ödülü onun elinden alsaydım. Ben onun filmlerini izlediğimde tir tir titrediğim yerler olur. Benim için Yılmaz Güney'in önemi itaatsizliğin iyi bir erdem olmasını anlatmasıdır" diye konuştu.
ÇOCUK HAKLARI GÜNDEMDEYDİ
8 Haziran'a kadar etkinliklerin devam ettiği Altın Koza Film Festivali'nde geçen yıl olduğu gibi `Geleceğimizi tüketiyoruz, çocuklarımızı koruyalım' sloganıyla çocuk hakları gündeme getirildi. Eğitimin ön planda tutulduğu Altın Koza'da çoğu dezavantajlı bölgelerden olmak üzere 60 bin çocuk `Okullar Sinemada, Sinema Okullarda' bölümünde film izleme fırsatı buldu. Festival kapsamında görme ve işitme engellilere özel film gösterimleri de sunuldu. Bazı okullara sinevizyon kurulurken, çoğu öğrenci de belediye otobüsleriyle sinemaya taşındı. Festivalde 195 film dönüşümlü olarak 271 kez gösterildi. Kişi başına 1 YTL ücret alınan festivalde bilet gelirlerinin Mehmetçik Vakfı'na verileceği açıklandı. Festival kapsamında açılan `Yılmaz Güney Memleketinde', `Türk Sineması'ndan Portreler', `Sinemadan Yüzler' ve `Adana Olgunlaşma Enstitüsü' sergileri sanatseverler yoğun ilgi gösterdi.
Uluslararası ilk ödüller
FESTİVALDE bu yıl ilk kez düzenlenen Akdeniz Ülkeleri Uluslararası Kısa Film Yarışması'na katılan ve kazanan filmlerin sahipleri de etkinlikte ödüllerini aldı. 17 ülkeden 150 filmin başvurduğu ve 37'sinin ön elemeyi geçerek yarışmaya hak kazandığı bölümde ödül alanlar şöyle:
Kurmaca dalında `En İyi Film Ödülü'nü Bosna Hersekli Sejla Kemaric ve Timur Makarevic'in yönettiği `Ne Biliyorum (What Do I Know)' alırken, aynı dalda Jüri Özel Ödülü'nü yarışmaya Fransa'dan katılan ve yönetmenliğini Nolwenn Lemesle'nin yaptığı `Sid' filmi aldı. Mansiyon ödüllerini Yunanistan'dan Maria Magkanari'nin yönettiği `Ölürken Ağlamak (Crying While Being Killed)' ve Fas'tan Mohammed Nadif'in yönettiği `Genç Bayan ve Öğretmen (The Young Lady And The Teacher)' filmleri kazandı.
Belgesel dalında `En İyi Film Ödülü'nü yarışmaya İspanya'dan katılan ve yönetmenliğini Diogo Costa Amarante'nin yaptığı `Jumate', Jüri Özel Ödülü'nü yönetmenliğini yine aynı ülkeden David Munoz'un yaptığı `Ruanda'nın Çiçekleri (Flowers Of Rwanda) filmleri aldı. Canlandırma dalında `En İyi Film Ödülü', yönetmenliğini Zepe Jose Pedro Cavalheiro'nun yaptığı Portekiz yapımı `Candide' adlı filme verildi. Aynı dalda Jüri Özel Ödülü ise yine Portekiz'den yönetmenliğini Andre Carillo'nun yaptığı `Lizbon'da Akşam Yemeği (Diner In Lizbon)' filmine verildi.
Deneysel dalda Türkiye'den Efe Öztezdoğan'ın yönettiği `Altyazı (Subtitles)' adlı filmi `En İyi Film' ödülüne, Fransa'dan Camile Gale ile Monolo Bez'in yönettiği `Marsilya' da Jüri Özel Ödülü'ne layık görüldü.
Kategorilerinde en iyi filmler 4'er bin dolar, jüri özel ödülü alan filmler ise biner dolar para ödülü kazandı.
Ödülünü, `bayramını kutlayamayan işçiler' için kaldırdı
ÖĞRENCİ Filmleri Yarışması'nı kazanan genç sinemacılara da Altın Koza ödülleri verildi. Anadolu Üniversitesi'nden İhsan Öztürk ödülünü aldığında, emeğe geçenlere teşekkür edip, ödülünü havaya kaldırarak, "Bu ödülü bayramını kutlayamayan işçilere armağan ediyorum" dedi. Yarışmada, belgesel dalında ödülü Mimar Sinan Üniversitesi'nden Emel Balcı'nın yönettiği `Gönül Kadınları' ile Anadolu Üniversitesi'nden Ersen Çıra ve İhsan Öztürk'ün yönettiği `Argu' alırken, kurmaca dalında Galatasaray Üniversitesi'nden Can Kılcıoğlu'nun `Yoldaki Kedi' adlı filmi birincilik, Marmara Üniversitesi'nden Cem Öztüfekçi'nin `Ayaklar Altında' adlı filmi de Jüri Özel ödülüne layık görüldü. Canlandırma Kategorisi'nde ise Anadolu Üniversitesi'nden Denizcan Yüzgül'ün yönettiği `Aquarium' adlı film seçildi, Jüri Özel Ödülü'nü aynı üniversiteden Mert Kızılay'ın `Yar' adlı film aldı.