Adana Büyükşehir Belediyesi Altın Koza Film Festivali başlıyor. 16-22 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek festival kapsamında 215 fi...
Abone olAdana Büyükşehir Belediyesi Altın Koza Film Festivali başlıyor. 16-22 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek festival kapsamında 215 film, 450 gösterimle sinemaseverlerle buluşacak.
Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması, Ulusal Öğrenci Filmleri Yarışması ve Akdeniz Ülkeleri Kısa Film Yarışması düzenlenecek. Engelliler için özel gösterimlerin gerçekleştirileceği festivalde çocuklar için de Miyazaki filmlerinden oluşan özel bir seçki gösterilecek. Geleneksel yaşam boyu onur Ödüllerinin oyuncular Çolpan İlhan, Demir Karahan ve İzzet Günay ile yapımcı Necip Sarıcı’ya takdim edilecek. Festival açılışının yapılacağı 16 Eylül akşamı, ülkemiz sinemasının dört yapraklı yoncası olarak kabul edilen Türkan Şoray, Hülya Koçyiğit, Fatma Girik ve Filiz Akın Adana’da olacak.
Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Altın Koz Film Festivali’nin yirmincisi, 16 Eylül Pazartesi akşamı Merkez Park Amfi Tiyatro’da yapılacak açılış töreni ile başlıyor. Geceye Türkiye Sinemasının dört yapraklı yoncası Türkan Şoray, Hülya Koçyiğit, Fatma Girik ve Filiz Akın damgasını vuracak. Merkez Park Amfi Tiyatro’da yapılacak gecenin sunuculuğunu ise Levent Özdilek gerçekleştirilecek. Göksel’in eski Türk filmleri müziklerinden oluşan bir repertuvarla eşlik edeceği tören, A Haber’den canlı olarak yayınlanacak.
Festivalin geleneksel bölümlerinden Onur Ödülleri ise bu yıl ülkemiz sinemasına damgasını vurmuş oyuncular Çolpan İlhan, İzzet Günay ve Demir Karahan ile yapımcı Necip Sarıcı’ya takdim edilecek. Onur Ödülleri Töreni, 19 Eylül Perşembe günü, saat 20.00’da Park Zirve’de gerçekleştirilecek. Gecede Şevval Sam sahne alacak.
ALTIN KOZA’DA BÜYÜK ÇEKİŞME
Festival kapsamında yapılacak Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nda Mustafa Kemal Uzun’un Çanakkale Yolun Sonu, Atıl İnaç’ın Daire, Alphan Eşeli’nin Eve Dönüş Sarıkamış 1915, Hakkı Kurtuluş ve Melik Saraçoğlu’nun Gözümün Nuru, Emre Yalgın’ın Hadi Baba Gene Yap, Aslı Özge’nin Hayat Boyu, Reha Erdem’in Jin, Deniz Akçay Katıksız’ın Köksüz, Semir Aslanyürek’in Lal, Uğur Yücel’in Soğuk, Biket İlhan’ın Yarım Kalan Mucize ve Mahmut Fazıl Coşkun’un Yozgaz Blues isimli eserleri yarışacak. Ödüller sahiplerine, 21 Eylül Cumartesi gecesi, Çukurova Üniversitesi Kongre Merkezi’nde yapılacak törende takdim edilecek.
Yarışmanın, başkanlığını Berlin Film Festivali Avrupa Film Pazarı Direktörü Beki Probst’un yapacağı jürisinde, yönetmen Pelin Esmer, yapımcı Türker Korkmaz, görüntü yönetmeni Özgür Eken, oyuncular Melisa Sözen ve Yiğit Özşener ile müzisyen Cengiz Onural görev yapacak.
Yarışma kapsamında SİYAD (Sinema Yazarları Derneği)’ın vereceği SİYAD En İyi Film Ödülü’nü belirleyecek sinema yazarları Serdar Akbıyık, Yeşim Burul Seven ve Olkan Özyurt’dan oluşuyor.
Yine Film Yönetmenleri Derneği (Film-Yön)’nin yarışma kapsamında vereceği ödül ise yönetmenler, İsmail Güneş, Ezel Akay ve Handan Öztürk tarafından değerlendirilecek.
Ulusal Öğrenci Filmleri Yarışması’nda ise, finale kalan 42 eser, kurmaca deneysel, belgesel ve canlandırma dallarında değerlendirecek isimler, yönetmen Belma Baş, belgesel yönetmeni Göksel Gülensoy, animasyoncu Nermin Er, oyuncu Serkan Ercan ve yazar Yekta Kopan olacak.
Akdenizli kısa film yönetmenlerin filmlerinin görücüye çıkacağı Akdeniz Ülkeleri Kısa Film Yarışması’nda ise, finale kalan 61 film, Bulgaristan’dan Zlatina Rousseva, Yunanistan’dan Patrice Vivancos, Belçika’dan Eric Ledune, ve Sırbistan’dan Miroljub Vuckovic ve Türkiye’den Sevin Okyay tarafından değerlendirilecek.
ALTIN KOZA’DA TÜRKİYE İLK GÖSTERİMLERİ
Festivali’nin, dünya sineması bölümünde dünyanın çeşitli festivallerinden ödülle dönmüş pek çok eserin Türkiye prömiyerleri yapılacak.
Coen Kardeşler’in, Cannes’da yarışan ve Büyük Ödülü alan son filmi Inside Llewyn Davis, festival kapsamında Türkiye’deki ilk gösterimi yapılacak filmlerden ilk göze çarpanlar arasında bulunuyor.
Yine Türkiye’deki ilk gösterimleri yapılacak olan bazı filmler; Berlin Film Festivali’nde büyük beğeni toplayan ve En İyi Kadın Oyuncu ödülüne layık görülen, Sebastian Lelio imzalı Gloria; Bu yılki Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye için yarışan filmler arasında yer alan, Amerikan bağımsız sinemasının önemli isimlerinden Jim Jarmush’un yönettiği Sadece Aşıklar Hayatta Kalır (Only Lovers Left Alive); Bir Ayrılık adlı filmiyle büyük ses getiren Ashgar Farhadi’nin yönettiği, bu yıl Cannes Film Festivali’nde En İyi Kadın Oyuncu ödülünü kazanan Geçmiş (The Past); Cannes’da Jüri Özel Ödülü’ne layık görülen, Kore-Eda Hirakazu imzalı Benim Babam Benim Oğlum (Like Father Like Son); filmleriyle ses getiren Meksikalı Amat Escalante’ye Cannes’da En İyi Yönetmen ödülünü getiren Heli; Arnaud Desplechin imzasını taşıyan, Cannes’da altın Palmiye için yarışmış olan Düş ve Gerçek( Jimmy P. Psychotherapy Of A Plains Indian); Karlovy Vary Film Festivali’nde büyük ödül Kristal Küre’yi alan Janos Szasz’ın yönettiği Macaristan yapımı Not Defteri (Le Grand Cahier); Tanınmış yönetmen Hany Abu-Assad’ın son filmi Ömer (Omar) ve Cannes’da Eleştirmenler Haftası İzleyici Ödülünü kazanan, Ritesh Batra’nın yönettiği Sefertası (The Lunchbox).
GÖSTERİM PROGRAMI GÖZ DOLDURUYOR
Festivalde ayrıca, ülkemiz sinemasında son bir yılda dikkat çeken ancak Adana’da seyirciyle buluşma şansı yakalamamış yapımlarından oluşan Özel Gösterim, 1969 yılından beri festivalde çeşitli dallarda ödül almış yapımlardan oluşan Altın Kozalılar, İskandinavya sinemasının seçkin örnekleriyle izleyiciyi buluşturmayı amaçlayan Kuzey Işıkları, Brezilya’daki toplumsal çalkantılara sinemayla ayna tutacak olan Karnaval Yok, Futbol Yok ve son bir yıl içinde dünya festivallerinde ses getiren ve çeşitli ödüller toplayan bir düzineye yakın belgeselin gösterileceği Dünya Belgeselleri: Gerçeğin Çölü başlıklı bölümlerde 215 film, 450 gösterimle seyirciyle buluşacak. Filmler, Cinemaximum, Arıplex, Avşar sinemaları ve Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu’ndaki toplam 10 salonda göterilecek.
Festival kapsamında anime ve manga ustası Hayao Miyazaki’nin eserleri, Miyazaki Toplu Gösterisi başlıklı bir bölümle, çocuklarla buluşacak. Program kapsamında gösterilecek filmler şöyle: Kırmızı Kanatlar (Porco Rosso), Rüzgarlı Vadi (Nausicaä of the Valley of the Wind), Küçük Denizkızı (Ponyo - Ponyo on the Cliff by the Sea), Yüreğinin Sesi (Whisper of the Heart), Sihirli Kedi (The Cat Returns).
Festivalde her yıl olduğu gibi engelliler için özel film gösterimleri gerçekleştirilecek. 16 - 20 Eylül tarihleri arasında, Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu’nda, saat 13.00’da görme ve işitme engelliler için betimlemeli ve altyazılı filmler, seyirciyle buluşacak.
HABABAM SINIFI ALTIN KOZA’DA
Altın Koza kapsamında açılacak ve dört bölümden oluşacak serginin ilk bölümü, Dolmuş dergisinde yayımlanan Hababam Sınıfı karikatürlerinden oluşacak. İkinci bölümde, 1965 yılında Ulvi Uraz Tiyatro Topluluğu tarafından sahneye konan Hababam Sınıfı müzikali fotoğrafları yer alacak. Ertem Eğilmez dönemi ile başlayacak üçüncü bölümde ise Hababam Sınıfı, Hababam Sınıfı Sınıfta Kaldı, Hababam Sınıfı Uyanıyor, Hababam Sınıfı Tatilde, Hababam Sınıfı Dokuz Doğuruyor isimli filmlerin fotoğraflarından oluşan bir seçki var. Dördüncü bölümde set fotoğrafları görülebilecek. Sergide ayrıca Münir Özkul, Ayşen Guruda, Adile Naşit ve Kemal Sunal’ın heykelleri yer alacak. Açılışı 18 Eylül Çarşamba günü saat 17.30’da, 75. Yıl Sanat Galerisi’nde yapılacak sergi 30 Eylül’e kadar gezilebilecek.
Sinema Eseri Sahipleri Meslek Birliği (SİNEBİR) tarafından Sinema Genel Müdürlüğü katkısıyla gazeteci Coşkun Çokyiğit’in dijital arşivinden derlenerek gerçekleştirilen Yeşilçam Devlet İlişkileri Gazete Küpürleri Sergisi, 16 Eylül tarihinde saat15.00’da Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu Fuayesi’nde açılacak.
Türkan Şoray, Hülya Koçyiğit, Filiz Akın ve Fatma Girik’in oynadığı filmlerin afişlerinden oluşan sergi festival haftası boyunca Cinemaximum Real’da sergilenecek.
ALTIN KOZA KISA FİLM ATÖLYESİ
Her yıl büyük bir ilgiyle karşılanan kısa film atölyesi, bu yıl da katılımcıları bekliyor. Koordinatörlüğünü yönetmen ve senarist Işıl Özgentürk’ün yapacağı atölyede film eleştirisi, senaryo, görüntü yönetmenliği, bütçesiz prodüksiyon ile film çekimi - uygulama dersleri verilecek.
16 - 21 Eylül tarihleri arasında, Seyhan Oteli - Anadolu Konferans Salonu’nda saat 11.00’da gerçekleştirilecek atölyeye, Konya Selçuk Üniversitesi İletişim Fakülesi destek veriyor.
Atölye programı şöyle:
16 Eylül Pazartesi - Işıl Özgentürk / Yönetmenlik
17 Eylül Salı - Aslı Selçuk / Sinema ve Anlatım
18 Eylül Çarşamba - Ercan Kesal / Senaryo
19 Eylül Perşembe - Barış Özbiçer / Görüntü Yönetmenliği
20 Eylül Cuma - Miroljub Vuckovic / Bütçesiz Prodüksiyon
21 Eylül Cumartesi - Işıl Özgentürk / Film Çekimi
(İHA)