BIST 9.916
DOLAR 35,04
EURO 36,42
ALTIN 2.939,88
HABER /  EKONOMİ

Altın çağı için geri sayım başladı

Çin’in ekonomiye teşviği ve FED’in eylüldeki toplantısına yönelik beklentilerle altının onsu 1.645 dolarla 3.5 ayın zirvesini gördü

Abone ol

Uzmanlara göre FED, üçüncü parasal genişlemeye giderse altının onsu 1.850 dolara fırlayabilir.

Amerika Merkez Bankası (FED) ile Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) eylülde yapacağı toplantılardan çıkacak kararlara yönelik beklentiler son günlerde altın fiyatlarını yukarı çekerken, uluslararası piyasada altının onsu dün son 3.5 ay en yükseği olan 1.645 doları gördü. Toplantılar yapılana kadar geçecek süreçte altının ons fiyatının 1.700 doları görebileceğini kaydeden uzmanlar, FED’in üçüncü parasal genişlemeye gitmesi durumunda altının 1.850 dolar seviyesini test edebileceğini söyledi.

İstanbul Altın Borsası Başkanı Osman Saraç, Çin’in yeni ekonomik teşvikler alacağına dair yorumlar ve ECB’nin borç krizini kontrol altına almak amacıyla önlem alacağına dair artan umutların altını 3.5 ayın en yüksek seviyesine çıkardığını söyledi. Euro’nun değer kazanmasının yanında bir Güney Afrika platin madeninde çıkan çatışma sonucu platin ve paladyumun değer kazanmasının da altının yükselişine destek verdiğini kaydeden Saraç, FED’in ekonomideki soğumaya karşı önlem alacağı beklentileri de altındaki yükselişe destek verdiğini belirtti. Saraç “Altının bu yılın ikinci yarısında ilk yarıya göre daha güçlü bir performans sürdüreceğine dair tahminler mevcut” dedi. İstanbul Altın Rafinerisi Başkanı Özcan Halaç da ABD’deki başkanlık seçimleri, Avrupa’daki borç krizi ve İran’a askeri müdahale gibi konulardaki gelişmelerin altının seyrini etkileyeceğini söyledi. Dünyada emtia fiyatlarının yükselmeye devam edeceğini ifade eden Halaç, altının da bundan etkileneceğini söyledi.

YÜKSELİŞ ORTA VADEDE SÜRECEK

Global Menkul Değerler Stratejisti Gökhan Uskuay ise özellikle FED ve ECB toplantılarından çıkacak kararların fiyatların yönünü belirleyeceğini kaydederek, “Eylüldeki toplantılara kadar altının ons fiyatı 1.700 dolara ulaşabilir. FED’in toplantısında 3’üncü bir parasal genişleme kararı çıkması durumunda ise altının ons fiyatı 1.850 dolar seviyesini test eder” diye konuştu. Anadolu Yatırım Stratejisti Halil Reçber de “FED’in toplantı öncesinde beklentiler kısa vadeli tahvile yönelmesi yönünde. Altının ons fiyatı bu süreçte 1.700 dolara kadar çıkabilir” dedi. HSBC Hazine Grup Başkanı Fatih Keresteci “Altın teknik olarak şu an 200 günlük ortalamanın üzerini deniyor. Uzun vadeli grafiklerde de daralan üçgeni yukarı yönde kırdı. Bu sinyaller altın fiyatlarındaki yükselişin orta vadede süreceğine işaret ediyor” diye konuştu.

ORTADOĞU'DA ARTAN TANSİYON TETİKLİYOR

Bankaların da altın fiyatlarına yönelik beklentileri yukarı yönlü. Akbank Bireysel Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Galip Tözge “Parasal genişleme beklentilerinin sürmesi ve emtia fiyatlarındaki yükseliş sebebiyle yavaş yavaş gündeme gelen enflasyon teması, altın fiyatlarının yukarı yönlü hareketini destekliyor. Ayrıca, Ortadoğu’da tansiyonun yükselmesi güvenlik endişelerinden kaynaklanan talebi destekliyor” dedi. Kuveyt Türk Bireysel Pazarlama ve Ürün Geliştirme Grup Müdürü Mustafa Dereci ise dünya ekonomisinin bozuk satıhlı bir yoldan geçtiğine vurgu yaparak, şunları söyledi: “Belirsizlikler devam ettiği sürece altın zikzaglar çizerek yükselmeye devam edebilir.”

BORSALAR JAPONYA'DAN KORKTU İMKB AYRIŞTI

Yeni haftada gözler Yunanistan’dayken, Japonya’dan 1979’dan bu yana en yüksek dış ticaret verisi borsaları vurdu. Ayrıca ABD’de seçimler öncesi analistlerin borsalarda sert düşüş beklendiğine yönelik açıklamaları da eklenince yurt dışı borsalarda satış ağırlıklı bir gün geçti. İstanbul Borsası ise yurt dışından ayrışarak günü yüzde 0.53 artışla 66.108 puandan kapattı. İMKB’deki ayrışmanın başlıca nedeni yabancı yatırım bankalarının Türk bankalarına yatırım tavsiyesini yükseltmesi etkili oldu. Garanti ve Halkbank hisselerinde güçlü alımlar dikkat çekti. Japonya, borç krizindeki Avrupa’dan gelen zayıf talebin ihracatı sekteye uğratması ve yakıt ithalatındaki artışın etkisiyle temmuz ayında beklentilerin üzerinde dış ticaret açığı verdi. Japonya Maliye Bakanlığı’nın verilerine göre ülkede temmuz ayında dış ticaret açığı 517.4 milyar yen (6.5 milyar dolar) oldu. 1979’dan bu yana gelen en yüksek dış ticaret açığı verisinde Avrupa’ya satışların yüzde 25 oranında düştüğü görüldü. Ülkede temmuzda ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8 düşerken, ithalat yüzde 2 arttı. Öte yandan, aracı kurumların analistleri seçimlerden önce mali uçurumu yönetme konusunda başarısızlık beklentisiyle, ABD borsalarında S&P 500 endeksinde üç ay içinde yüzde 20-25 düşüş öngörüyor.