Elazığ'da 6 şiddetindeki deprem can kaybı ve yıkım getirince deprem Profesörü "Altılık depremde bile çuvalladık" diye isyan etti.
Abone olNergis DEMİRKAYA
İNTERNETHABER
ANKARA- Elazığ’da orta düzeyde yaşanan deprem sonrası ortaya çıkan can kaybı ve yıkım Deprem Profesörünü isyan ettirdi. Gazi Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Başkanı Prof. Dr. Süleyman Pampal, “6’lık bir depremde bile çuvalladık” dedi.
Pampal Elazığ’da 6.0’lık depremi İNTERNETHABER’e değerlendirdi. Söz konusu depremin İstanbul depremi ile ilişkilendirilemeyeceğini anlatan Pampal, “Elazığ’da yaşanan deprem Doğu Anadolu fayının uzantısı, ona bağlı bir bağlı fay üzerinde gerçekleşti. İstanbul’un üzerinde bulunduğu fay hattı ile bu fay hattı birbirinden bağımsızdır” dedi.
Pampal Elazığ’daki depremle ilgili ise şunları söyledi:
“6 şiddetinde bir ana deprem var, ancak 5.5 ve 4.8 artçı depremlerle sarsıntılar sürüyor. Aktif bir bölge. Doğu Anadolu fayının ürettiği orta büyüklükte bir deprem. Orta büyüklükte olmasına karşın yine yıkıcı oldu. Ancak bunun nedeni depremin büyüklüğü değil. Her zaman olduğu gibi böyle orta düzeyde bir depremde bile bu kadar can kaybı ve yıkım yaşamamızın nedeni yapı stokunun depreme dayanıksızlığı. Yöre halkının kendi kendine yaptığı evlerin yıkıldığını görüyoruz. Burada da denetimsizliğin ağır sonuçları yaşanıyor.”
ORTA DÜZEY DEPREMDE ÇUVALLADIK
Doğu Anadolu fay hattının her zaman büyük deprem riski taşıdığına dikkat çeken Pampal, “Bu bölgede yaşanan depremlerin hiçbiri sürpriz değil. Ancka biz sonuçlarını sürpriz gibi yaşıyoruz. Ne yazıkki orta düzeyde bir depremin yaşatmaması gereken sonuçlar bunlar. Kesinlikle can kaybına yol açacak büyüklükte deprem değil. Ne yazıkki 6.0’lık bir depremde bile çuvalladık” dedi.
ŞİLİ SINAVI GEÇTİ
Pampal son günlerde Japonya’da 7.0, Şili’de 8.8 büyüklüğünde yaşanan depremlerle Elazığ depremini de kıyasladı. Şili ve Japonya gibi ülkelerde yaşanan depremlerin yerleşim alanlarına uzak ve okyanus içinde gerçekleştiğine dikkat çeken Pampal Türkiye’nin bu açıdan farklı bir sorun yaşadığını söyledi. Pampal, “Bizim depremlerimiz yerleşim alanına ve yüzeye daha yakın depremler olduğu için daha çok hissediyoruz. Yıkıcılığı da o nedenle biraz daha fazla oluyor. Ancak temel sorun her zaman olduğu gibi yapı sorunları ve denetim. Şili ve Japonya yaşadıklarından ders aldı, sınavı geçtiler, ancak biz çuvalladık” dedi.
DEPREMLER DEVAM EDECEK
Doğu Anadolu fay hattının her zaman büyük riskler taşıdığına dikkat çeken Pampal bundan sonra yaşanabilecek süreçle ilgili ise şunları söyledi:
“Bölgede hem artçı sarsıntılar hem de bu depremden bağımsız olarak yeni büyük depremler bekleyebiliriz. Bu bölgede 100 yıldır yıkıcı deprem yok. Ama yıkıcı deprem yaratma riski çok yüksek. Her an yaşanabilir. Hemen bu depremden sonra da olabilir. Uzun yıllar sonra da.”