Basılmamış kitaba yapılan baskınları eleştiren köşe yazarlarından radikal öneriler var.
Abone olErgenekon Terör Örgütü Üyesi olma şüphesiyle tutuklanan gazeteci yazar Ahmet Şık'ın "İmamın Ordusu" isimli basılmamış kitabına yönelik baskınlar medya dünyasını ayağa kaldırdı.
Köşelerinde baskına tepki gösteren gazetecilerin önerileri de var. Hürriyet yazarı Ahmet Hakan, Ahmet Şık'ın kitabı İmamın Ordusu'nu hep birlikte yayınlama çağrısında bulundu. Taraf yazarı Ahmet Altan ise yayınevleri ve gazetecilere sivil itaatsizlik çağrısı yaptı. Altan, "Keşke bütün gazeteler ve yayınevleri birleşip bu kitabı birlikte bassalar. Bu tür "sivil itaatsizliklerin" bu ülkede her türlü baskıya karşı yaygınlaşması ülkenin özgürlüğünü artırır bence" dedi.
İlk önce Hakan'a kulak verelim. Baskını "Darbeler olmasın, özgürlük olsun, kitaplar toplatılmasın" diye başlayan bir dava, sonunda "yayınevi basma, yazar hapsetme, kitap toplama" operasyonunun aracı haline geldi" diye eleştiren Hakan şu soruya yanıt aradı:
"Ben artık şunu gayet ciddi bir şekilde merak eder oldum: Madem darbe karşıtı ortamda kitaplar daha basılmadan toplatılıyor, peki darbe olsaydı ne olacaktı?
Hakan'ın bu olayla ilgili bir de önerisi var. Daha önce Şanar Yurdatapan'ın "yargılanmış ve ceza almış metinleri" bir araya getirip bazı aydınların imzasıyla yayınlandığını hatırlatan Hakan benzer bir öneride bulundu ve şunları yazdı:
İMAMIN ORDUSU KİTABINI HEP BİRLİKTE YAYINLAYALIM
"Bu faaliyetin mesajı şuydu: "Bu metinlerde yazılan hususlara katılmıyoruz ama bu metinlerin yazarlarının yargılanmalarına da rıza göstermiyoruz. Bizi de bu metinlerin yazarı olarak değerlendirip yargılayın..."
O dönem... Tayyip Erdoğan'ın mahkûmiyetine neden olan şiir de yayınlanmıştı bu kapsamda, cezaya sebep olmuş en Kürtçü metinlerde...
Madem artık iş "yayınlanmamış kitabın toplatılması" olayına kadar geldi dayandı.
O zaman biz de...
Hep birlikte "İmamın Ordusu" adlı kitabı yayınlama işine girişelim.
Savcılardan kaçınlabilmiş bir metni kitaplaştıralım.
Şöyle bin imzalı bir kitap...
Hepimizi toplayıp Silivri'ye götürecek değiller ya."
AHMET ALTAN'DAN SİVİL İTAATSİZLİK ÇAĞRISI
Taraf yazarı Ahmet Altan da köşesini basılmamış kitaba yapılan baskına ayırdı. "Ne yazılmış olursa olsun bir kitap yasaklanamaz. Hiçbir neden bir kitabın yasaklanmasını açıklayamaz. Kitabın yasaklanmasının ne hukuki, ne de mantıki bir zemini var" diye tepki gösteren Altan baskın için iki tahmin yaptı.
Altan'a göre ya Ahmet Şık'ı "kuvvetli deliller" olmadan tutukladılar ve şimdi o delili bulabilmek için uğraşıyorlar... Ya da o kitapta, bu soruşturmayı sürdürenleri korkutan bir şey var.
Altan hangisi doğru olursa olsun yapılan baskına öfkeli. Altan, "Biz Ergenekon'un yakalanmasını, bu ülkeyi darbe hayaliyle kana bulayanların engellenmesini istiyoruz ama bunun yolunun "kitap yasaklamak" olmadığını da biliyoruz. Yanlış bir yol bu" dedi.
İŞTE ALTAN'IN ÖNERİSİ
Altan tam da bu noktada bir öneride bulundu. Altan, "Keşke bütün gazeteler ve yayınevleri birleşip bu kitabı birlikte hassalar. Bu tür "sivil itaatsizliklerin" bu ülkede her türlü baskıya karşı yaygınlaşması ülkenin özgürlüğünü artırır bence" dedi.
Altan'ın bir de uyarısı var:
"Bu yeni Türkiye'de var olmak isteyenler hiç unutmasınlar, "kitap yasaklayarak" değil ancak özgürlükleri destekleyerek var olabilirler."