BIST 10.025
DOLAR 35,16
EURO 36,68
ALTIN 2.956,54
HABER /  EKONOMİ

Alstom için Alman-Japon-ABD kapışması

Siemens ve Mitsubishi’in ortak teklifinin ardından GE bugün yeni bir öneri sundu.

Abone ol

Alman Siemens ve Japon Mitsubishi grubunun, Alstom’un hisselerini satın almak için pazartesi günü sunduğu ortak teklifin ardından ABD’li General Electric (GE) bugün Fransız şirketine yeni bir plan sundu.

Eski teklifte iyileştirme yapıldığını belirten GE yönetimi, yeni teklifin en az bin kişilik bir istihdam sağlayacağını açıkladı.

Yeni teklifte, nükleer enerji ve buharlı türbin yatırımlarında tam ortaklık önerilirken, Fransız devletine de veto hakkı tanınmasının kabul edildiği belirtildi.

Alstom hisseleri için daha önce önerilen 12,3 milyar avro tutarındaki ödemenin yine geçerli olduğunu belirten GE yönetimi, Alstom’un dağıtım şebekeleri ve yenilenebilir enerji yatırımları için eşit ortaklıkta iki ayrı şirket kurulmasını önerdi.

GE yönetimi ayrıca Alstom’un ulaşım alanındaki yatırımlarına destek vermek amacıyla kendi gelişmiş sinyalizasyon hizmetlerini Fransız şirketinin hizmetine sunmayı taahhüt etti.

 Alman Siemens ve Japon Mitsubishi grubu, pazartesi günü yaptığı teklifte ilk etapta, mali açıdan zor durumdaki Fransız şirketine 7 milyar avro nakit takviye yapılmasını önermişti. Teklif Siemens’in, Alstom’un gaz türbinlerini nakit 3,9 milyar avro karşılığında satın almasını ve Mitsubishi’nin hidroelektrik santralleri de içinde olmak üzere enerji yatırımlarının hisselerini almasını öneriyor. Mitsubishi ise Fransız şirketine 3,1 milyar avro nakit takviyesi yapmayı planlıyor. Japon şirketi Alstom şirketinin ortağı durumunda olan Bougues’in hisselerinin yüzde 10’unu da almayı hedefliyor.

İhaleyi takip eden mali uzmanlar, Alman ve Japon ortak teklifin son aşamada GE'nin teklifinden yaklaşık 2 milyar avro daha fazla olduğuna dikkati çekiyor.

Fransız hükumeti geçen ay, Sermaye Piyasası Kurumu'nun satışa ilişkin devreye girmesini önermiş, Cumhurbaşkanı François Hollande da ABD ve Alman şirketleri temsilcileriyle görüşmesinde, istihdamın düşürülmemesi ve fabrikaların başka yere götürülmemesi konusunda güvence istemişti.