BIST 9.412
DOLAR 34,40
EURO 36,33
ALTIN 2.842,65
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Alplerin buzulu eriyor

Avrupa'nın en önemli sıradağları Alpler, iklim değişikliği nedeniyle buzullarını dörtte kaybedebilir.

Abone ol

Bu tespit merkezi Zürih'te bulunan Dünya Buzul İzleme Servisi'nin (World Glacier Monitoring Service - WGMS) yeni araştırmasının sonucu.

Bilim adamları bu sonucu, bilgisayarda modellemesini yaptıkları Alp buzulları üzerine sıcaklık tahminlerine ve yağış değişikliklerine bağlıyor.

Avrupa'nın en önemli içme suyu kaynaklarından biri ve kıtada turizm, sulama ve sudan elde edilen enerjinin en önemli anahtarı olan Alpler'de erime başlangıcı daha önce de belirlenmişti.

Buzul tabakası küçülüyor

WGMS, Avrupa Yerbilimleri Birliği'nin (European Geosciences Union - EGU) yıllık toplantısında, 1850'lerde Alpler'de yaklaşık 4 bin 474 kilometrekare buzul olduğunu açıklamıştı.

1986'dan beri sürdürülen araştırmaya göre, buzullarla kaplı alan 1970'lerde 2 bin 903 kilometrekareye, 2000 yılında ise 2 bin 272 kilometrekareye kadar çekildi.

Erime giderek artıyor

WGMS delegesi Michael Zemp, "1850'lerden 1970'e her 10 yılda yaklaşık yüzde 2.9'luk bir azalma var. 1970'lerden 2000'lere olan sürede düşüş oranı ise yüzde 8.2. En büyük kayıp 1985'te yaşandı" diyor.

Sıcaklıklar yükseldikçe, buzulların bulunduğu minimum rakım da yukarılara tırmanıyor. Yağış değişiklikleri bazan erimeyi hafifletiyor: Kışın daha çok kar yağışı buzulların daha çok buz biriktirmesini sağlıyor.

Yazlar ısınacak

WGMS, Alpler'deki sıcaklık ve yağış değişikliklerinin buzulların irtifasında ne anlama geleceğini görebilmek için bir bilgisayar modeli geliştirdi.

İsviçreli bir bilim grubu olan OCCC'ye (Organe Consultatif sur les Chamgements Climatiques) göre, yüzyılın sonuna kadar yazlar 3 santigrat derece ısınacak ve bu yüzden Alpler'e düşen yağış miktarında da yüzde 10 azalma görülecek.

Buzul rakımı 340 metre yükselecek

"Yazların ısınması buzullar için çok kötü" diyor Dr. Zemp ve ekliyor: "Neyse ki yıllık yağış ortalaması yükseliyor ve bu biraz olsun buzulların lehine."

3 santigrat derecelik ısınma buzulların bulunduğu yükseklik seviyesini 340 metre yükseltecek, bu da Alpler'deki buzul alanların yüzde 75 oranında kaybedilmesi anlamına geliyor.

Isınma dursa bile erime sürecek

Her ne kadar ağustos ayında yapılmış olsa da, gelecekte Alpler'in ikliminin nasıl olacağı hakkında sadece bir projeksiyon bulunuyor. Yazlar daha sıcak ve kışlar daha yağışlı geçebilir.

Dr. Zemp hala endişeli: "Sadece 1 santigrat derecelik ısınma yüzde 40 kayba neden olabilir. İklim şu anki seviyesinde tutulsa bile, buzullar son 20 yılda yaşanan kötü dönemlerden dolayı erimeye devam edecek."

Etekler de tehlikede

Erime, Alpler'in eteklerinde yaşayan insanlar için de önemli bir haber. Çünkü buzullar, içme suyu rezervi görevi görüyor, kar depoluyor ve suyu, içme ve tarım için gerekli olduğu yaz aylarında serbest bırakıyor.

Buzullar olmasa, karların erimeye başladığı bahar aylarında, depolanan su sel şeklinde aşağılara akabilir ve su taşkınları eteklerde kurulan yerleşim bölgelerini yok edebilir.