BIST 9.427
DOLAR 34,42
EURO 36,40
ALTIN 2.848,14
HABER /  GÜNCEL

ALO'nun hikayesini biliyor muydunuz?

14 Şubat, Sevgililer Günü olarak biliniyor. Bugün, aynı zamanda telefonun bulunuşuna tanıklık etti.

Abone ol

Bugün kullanılan ALO sözcüğünün, telefonun mucidi Alexander Graham Bell'in sevgilisinin isminin baş harflerinin kısaltması olduğunu biliyor muydunuz?

Günümüzün en etkili ve en yaygın iletişim aracı olan telefon, 1876 yılında Amerikalı mucit, Alexander Graham Bell tarafından icat edildi. Tarihi kayıtlara göre, icat edilen cihazla ilk konuşma, 1876 yılının 14 Şubat günü gerçekleştirildi ve bugün telefonun bulunuş günü olarak kabul edildi.

İLK HATTI SEVGİLİSİNİN EVİNE ÇEKTİ

Telefonu icad edince, ilk hattı sevgilisinin evine çeken Bell, atölyesinde telefonu çalınca, arayanın Allessandra Lolita Oswaldo’dan başkası olamayacağını biliyordu. Graham Bell, telefonu açar açmaz "Alessandra Lolita Oswaldo" diyordu. Bell, zamanla sevgilisine adını kısaltarak hitap etmeye başladı ve telefonu her açışında onu "Ale Lol Os" diye karşıladı.

İSİM UZUN OLUNCA

Çalışmaları uzadıkça, Graham Bell, sevgilisinin adını daha da kısalttı ve ona iki heceli bir ad buldu. Bu kısa ad "ALO" idi. Allessandra Lolita Oswaldo, geliştirip tüm kente yaymaya çalıştığı telefondan başka bir şey düşünmeyen sevgilisini terk etti. Ancak Bell, yaşlanmış olmasına rağmen sevgilisinin kendisini bir gün arayacağı umuduyla telefonun başından ayrılmadı.

HER TELEFON ÇALINCA İSMİNİN KISALTMASI OLAN ALO'YU SÖYLEDİ

Kentte çekilen telefon hatlarının sayısı da giderek artmaya başladı. Graham Bell’i artık başka kişiler de arıyordu. Fakat o, telefonun her çalışında, kendisini sevgilisinin aradığını sanarak telefonunu ALO diyerek açıyor ve herkese artık ALO diyordu. O günlerde hemen herkes, telefonu açtıklarında Alexander Graham Bell’in anısına saygı olarak ALO demeye başladı. Bugün tümümüzün kullandığı ALO sözcüğü işte o günlerden kaldı. 14 Şubat Sevgililer Günü de, 1800'lü yıllardan bu yana kutlanmaya başlandı.