CHP Manisa Milletvekili Sakine Öz, “cemaat-AKP” çatışmasının gençlerin geleceği hiçe sayılarak sürdüğünü belirtti, cemaat yurdundan devlet yurduna öğrenci kaydırma aşamasında Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğünün bir AKP oteline dönüştüğünü savundu.
Abone olKendisine ulaşan iddiaları değerlendiren Milletvekili Öz, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç’a 15 soruda Kredi ve Yurtlar’a açılan “referans telefonları”nın hesabını ve başvurularda değerlendirme ölçütlerini sordu, devam eden yurt sorununun adil ve eşit çözümü için Bakanlığı uyarmaya devam etti.
CHP Manisa Milletvekili Sakine Öz’ün açıklaması şöyle:
“Aylardır yurt sorunları için mücadele verdiğimiz binlerce gencimiz, garip gerekçelerle açıkta bekletiliyor. Velilerimiz adaletsiz yurt dağıtımına isyan ediyor. İş işten geçmiş ama Tayyip Erdoğan çıkmış, ‘cemaat yurdundan çocuklarınızı alın, devlet yurtlarına ve otellere yerleştirelim’ diyor.
“Alo Kredi Yurtlar” Hattı mı Kuruldu?
Erdoğan’ın bu sözlerinden sonra, Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü üzerinden, hükümete yakın kişi ve kurumlara haber verildiği, ‘cemaat yurtlarında kalan tandık öğrencilere referans olunması durumunda derhal devlet yurtlarına ya da sosyal tesislere ve otellere alınacakları’ bilgisinin paylaşıldığı ve altyapı çalışmalarının Genel Müdürlük düzeyinde sürdürüldüğü iddia edilmektedir.
Recep Tayyip Erdoğan’ın “zulüm yapıldığını” iddia ettiği cemaat yurtlarından devlet yurtlarına öğrenci kaydırma sürecinin hızlanması adına, Genel Müdürlükteki birçok personelin görev tanımı dışında bu kayıt işlerinde çalıştırıldığı, telefon referanslarıyla öğrenci kaydedildiği ve sürecin bitirilmesinin planlandığı iddia edilmektedir.
“Bu işin maliyeti hesaplandı mı?”
“Öncelikle, cemaat yurdu boşaltma sürecinde, “bu işin maliyeti hesaplandı mı, bütçeniz neye göre ayarlanacak, öğrenciler hangi ölçütlere göre kabul ediliyor” diye Bakan Akif Çağatay Kılıç’a soruyorum.
‘Yurtta yatak kalmadı’ diye binlerce dar gelirli ailemizin çocuğunu dışarıda bırakanlar, iddialara göre, Kredi ve Yurtlar’da okul başarısına ve gelir durumuna bakmadan, AKP’ye yakın kişilerin ve kurumların referans telefonlarıyla yeni bir “Alo Kredi Yurtlar Hattı” kuruyor. İddialara göre, Kredi ve Yurtlar personeline, güz öğretim döneminde yurt başvurusu olmadığı halde, sırf AKP’ye yakın kişi ve kuruluşlardan telefon geldiği için yeni yerleştirmelerde bazı öğrencilere öncelik tanınması talimatı veriliyor.
Yurt çıkmadığı için aylardır açıkta kalan, özel yurtlara tomarla para ödemek zorunda kalan gençlerimiz ne olacak, binlerce ailemiz şimdi ne yapacak, hiç düşünen var mı?
“Devlet Krizi Yurtlar Yüzden mi Çıktı?”
Aylar önce yurt sorunu ortaya çıktığında “yurtlar dolu” diyenler, yoksa cemaati bitirmek için planı daha önceden yapıp yurtlardaki yatakları ona göre mi ayarladılar? Yoksa, cemaatle çıkabilecek her sorun için farklı kurumlarda kadro ve farklı yurtlarda yatak yedeklemesi mi yaptılar? Kendi çatışmaları uğruna binlerce ailemizi ve geçimizi mağdur ettiler. Sosyal politikanın ve barınma hakkının çöktüğü yerde, belki de birçok ailemiz, maddi durumu olmadığı için çocuğunu bu cemaat yurtlarına vermek zorunda kalmıştı. Şimdi, Kredi ve Yurtlar Kurumunun ihale ilanları, otel pazarlıkları bu yüzden mi yapıldı, çıkıp açıklasınlar...
“Cemaat yurdu” denen yapılarda hangi faaliyetlerin yürütüldüğüne Bakanlık nasıl karar verdi; hangi öğrenciler, devlet yurtlarına ne gibi ölçütlere dayanılarak kabul ediliyor?”
Sakine Öz, “Erdoğan ile cemaatin atışmasında yoksul aile çocuklarımız yine görmezden geliniyor, yine tanıdığı olanın devlet kaynaklarından yararlandığı yoz bir siyaset izleniyor. Eğitim ve barınma hakkını ayrımcı siyasetine malzeme eden Erdoğan, “Alo Fatih” hattına bir de “Alo Kredi Yurtlar” hattı eklediyse, ona en net yanıtı yine adalet ve özgürlük mücadelesi veren gençlerimiz ve ailelerimizle birlikte vereceğiz” biçiminde konuştu.
CHP Manisa Milletvekili Sakine Öz, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç’a yönelttiği 15 soru ile, yurt sorununda skandal boyuttaki yeni iddiaların yanıtlanmasını istedi...
Milletvekili Sakine Öz’ün soruları şöyle:
“Cemaat yurdu” olarak adlandırılan yerlerde, “barınma” dışında ne gibi faaliyetler yürütülmüştür, Bakanlığınız bu konuda nasıl bir tespit yapmıştır?
Recep Tayyip Erdoğan’ın konuşmalarında açıkça “cemaat yurtlarından devlet yurtlarına geçiş yapmasını” istediği öğrencilere yurt bulunması için Bakanlığınız nasıl bir ön maliyet çalışması yapmış; resmi düzeyde hangi kararları almıştır?
Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü merkez ve taşra teşkilatında, cemaat yurtlarından ayrılarak devlet yurduna kayıt yaptıran öğrenci sayısı nedir?
Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğüne yurt başvurusu kabul edilmeyen binlerce öğrenci devlet yurtları dışında bekletilirken, 2013-2014 öğretim yılı Güz döneminde resmi yurt başvurusu olmayan öğrencilerin kaydının alınmasını “eğitim ve barınma hakkında adalet ve eşitlik” ilkeleri açısından nasıl değerlendiriyorsunuz?
“Cemaat yurdu” olarak belirtilen yurtlardan Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğüne kaydırılan öğrencilerden kaçı, 2013-2014 yılı öğretim yılı Güz dönemi başlangıcından önce de yurt başvurusunda bulunmuştur?
Bu öğrencilerin kaçı devlet yurduna, kaçı otellere yerleştirilmiştir; kayıtlar sonucunda oluşan ya da oluşması öngörülen maliyet nedir?
Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü Merkez ve taşra teşkilatında, Aralık 2013 tarihinden itibaren, aylar bazında, ek mesai ile görevlendirilen personel sayısı ve bu ek mesailerde görevlendirme gerekçesi nedir?
Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü üzerinden, “referans yoluyla cemaat yurtlarından devlet yurtlarına öğrenci alınacağı”na dair herhangi bir kurum ya da kişiye haber verilmiş midir?
“Cemaat yurdu” olarak adlandırılan yerlerde, iller bazında, kaçar öğrenci barınmaktadır?
Recep Tayyip ERDOĞAN’ın “devlet yurtlarında boş yer tespit ettik” açıklaması dikkate alınırsa; iller düzeyinde boş kontenjan dağılımı nedir?
Özellikle Haziran-Ekim 2013 döneminde birçok ilimizde devlet yurtlarına yerleştirmelerde büyük kapasite sorunları yaşanırken, Recep Tayyip ERDOĞAN hangi gelişme sonucunda “devlet yurtlarında boş yerleri tespit ettik” açıklamasını yapabilmiştir?
Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü bünyesindeki yurtlarda, Mayıs 2013 tarihinden bugüne, aylar bazında kaydı kabul edilen ve başvurusu reddedilen, yurt hakkı çıkmayan öğrenci sayısı nedir?
Recep Tayyip ERDOĞAN’ın 9 Mart’ta, Şanlıurfa’da yaptığı “devlet yurtlarında boş yer tespit ettik” açıklamasının ardından, devlet yurtlarına kabul edilen öğrenci sayısı nedir; bu öğrencilerin kaçı otel ya da sosyal tesislerde barındırılacaktır?
Bahse konu yerleştirmelerin maliyet analizi yapılmış mıdır; 2014 yılı bütçesinde yeterli ödenek öngörülmüş müdür; bu sürecin maliyeti için nasıl bir bütçe yönetimi belirlenmiştir?
Bakanlığınızın, “yurt binası yapımı ihaleleri”nde ve “özel sektörden hizmet satın alma, kiralama” yöntemi olarak duyurduğu modellerde gelinen aşama nedir?