BIST 10.075
DOLAR 35,37
EURO 36,43
ALTIN 3.008,26
HABER /  GÜNCEL

Alo Fetva hattına gelen en ilginç sorular

Ramazan dolayısıyla günde 800 dini soru yanıtlayan Alo Fetva Hattı'na, en çok "tatil" ve "seferilik" üzerine sorular soruluyor.

Abone ol

İstanbul Müftülüğü tarafından, halk arasında "Alo Fetva" olarak adlandırılan Dini Sorular Bilgi Hattı'nda, Ramazan dolayısıyla görevli personel sayısını arttırıldı, görevliler günde 800 dini soru yanıtlanıyor. Ramazan ayı dışında 5 personelin görev yaptığı "Alo Fetva" hattında, bu ay boyunca 8 personel hizmet verecek. En çok gelen soru ise, yaz tatilinin verdiği rehavet ile 'tatil ve seferilik' üzerine oldu.

İstanbul Müftülüğü'nün Nuruosmaniye Camisi içindeki ek hizmet binasında kadın ve erkek olmak üzere iki ayrı birim halinde hizmet veren "Alo Fetva" hattı, Ramazan dolayısıyla en yoğun günlerini yaşıyor.  Ağırlıklı olarak "oruç" ve "zekat" sorularının yöneltildiği "Alo Fetva" hattında, Ramazan ayının tatile denk gelmesi nedeniyle "tatil" ve "seferilik" sorularına da cevap veriliyor.

ÖZEL DURUMLARLA ALAKALI SORULAR DA GELİYOR

İstanbul Müftülüğü Din Hizmetleri Uzmanı Nevin Meriç, yaptığı açıklamada, "Alo Fetva" hattına Ramazan dolayısıyla en çok "oruç" ve "zekat" ile ilgili soruların yöneltildiğini anlattı. Meriç, ayrıca Ramazan ayı içinde yaşanan özel durumlarla alakalı soruların da geldiğini aktardı.

alo-fetva-hatti3.jpg

RAMAZAN SONRASI TUTULAN ORUÇLARLA İLGİLİ KRİTİK UYARI

İmsağın Ramazan'da ezan ile bittiğini hatırlatan Meriç, Ramazan sonrası tutulan oruçlarda ciddi sıkıntı yaşandığını ifade ederek, şu uyarıda bulundu:

"Ramazan'da ezanı, imsağın son vaktine çekiyorlar ve artık yeme vakti bitiyor. Bu Ramazan'a ait bir şey. Ramazan sonrasında oruç tutanlar, hep ezanı baz alıyorlar. Ramazan sonrasında ezan, imsaktan yarım ya da bir saat geç okunduğu için Ramazan sonrası tutulan oruçlarda ciddi sıkıntı var. Bu konuda bilgilenme eksikliği de var. Bize müracaat edenlere söylüyoruz ama aramayanlar illa olabilir."

HANGİ DURUMLARDA TATİLE GİDERSENİZ SEFERİ SAYILABİLİRSİNİZ?

Ramazanın son yıllarda yaz tatiline denk gelmesi nedeniyle "tatil" ve "seferilik" üzerine soruların da ağırlıklı olduğunu ifade eden Meriç, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Tatile gidilen yer kendi eviyse kişi orada seferi olmuyor. Kişi, tatile giderken araba kullanmayacaksa başkasının kullandığı arabada rahat şartlarda yolculuk yapıyorsa orucunu tutabilir. İlla her seferinin oruç tutması ya da tutmaması gerekmiyor. Bu kişinin bünyesine göre değişir. Kişinin bünyesi kaldıramıyorsa oruç tutmaz, kaldırıyorsa orucunu kazaya vermesin. Ramazan orucuna niyet etmeyip bir kaç gün tutmaz, kışın tutarız gibi bir algı olduğunu görüyorum. Bu çok yanlış bir algı. Her ibadeti vaktinde yapmak önemlidir. Kışın tutulan Ramazan orucu, Ramazan orucu değildir. O, onun kazasının telafisi gibi bir şey. Dolayısıyla aslolan bu vaktin değerini bilmek, bunun imkanlarını feda etmemek lazım."

alo-fetva-hatti-5.jpg 

Meriç, üniversite sınavlarının da Ramazan'a denk gelmesi dolayısıyla öğrencilerin ağırlıklı olarak sınav-oruç ilişkisi hakkında sorular yönelttiğini anlatarak, "Öğrenci, sınav günü oruçla ilişkisinin nasıl olacağını merak ediyor. Oruç tutacak mı? Tutmayacaksa nasıl yapması gerekiyor? Tutacaksa herhangi bir sıkıntı yaşadığında ne yapması gerektiğini soruyor. Biz de kişinin durumuna göre cevaplar vermeye çalışıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

İstanbul Müftülüğü Din Hizmetleri Uzmanı Nevin Meriç, şunları kaydetti:

"'Niyet edilmediği zaman o vaktin orucu tutulmasın' şeklinde bir algı var. Halbuki Ramazan ayı bir ay süren bir ibadet dolayısıyla keyfi olarak 'Ben bugün niyet etmeyeyim, arada sırada oruç tutmayayım' diye bir ruhsatımız yok. Bu, o aya özel bir ibadet imkanı olduğu için bunun kıymetini bilmek gerekiyor. Tabii kişi şartları gereği zor durumda kalır, özel bir sıkıntısı vardır. O gibi durumlar için de kişiye özel cevaplarımız oluyor."

"BAZI SORULAR İÇİN ARAŞTIRMA YAPIYORUZ"

Yanıtını bildikleri sorulara hazırlıklı olduklarını ancak bazı sorular için araştırma yaptıklarını anlatan Meriç, "Cevabını bilmediğimiz sorularla karşılaştığımızda, bu soruları Din İşleri Yüksek Kurulu'na gönderiyoruz. Bazı sorular araştırmaya dayalı oluyor, bunun yanıtını bulmak için vatandaşlarımızdan süre istiyoruz. Bazen de internet imkanı olan vatandaşlarımızı, Diyanet İşleri Başkanlığı veya İstanbul Müftülüğü'nün internet sitelerine yönlendiriyoruz" dedi.

"Alo Fetva" hattının, kadın-erkek olarak ayrılmasının da vatandaş için bir seçenek olduğuna değinen Meriç, yurt dışından da il dışından da soruların yöneltildiğini söyledi.

Ailevi soruların yanı sıra pilotların, doktorların, memurların mesleki sorular için de "Alo Fetva" hattını aradığını ifade eden Meriç, "Önce kişiyi dinliyoruz sonra hayatıyla alakalı orucu nasıl kolay tutabilir, buna ilişkin alternatifleri kendisine sunuyoruz. Artık ibadetle ilişkisini kendisini belirliyor tabii ki" dedi.

Meriç, arkadaş, iş veya okul ortamında dinle ilgili konular tartışılırken de "Alo Fetva" hattının arandığını, böyle kalabalık grupların olduğu ortamlardan yöneltilen sorulara da anında cevap verdiklerini belirtti.

alo-fetva-hatti.jpg