Adı Başbakan Erdoğan ile ses kayıtları iddialarına karışan Fatih Saraç'ın kardeşi Yekta Saraç'ın YÖK'ün başına geçeceği konuşuluyor.
Abone olYükseköğretim Kurulu’na (YÖK) yeni yetkiler tanıyan kanun tasarısının Meclis’ten geçmesi beklenirken Gökhan Çetinsaya’dan sonra YÖK’ün başına Yekta Saraç’ın geçeceği konuşuluyor.
Yekta Saraç, kamuoyunda "Alo Fatih" diye bilinen Fatih Saraç’ın kardeşi. Fatih Saraç’ın adı Başbakan Erdoğan ile yaptığı telefon görüşmelerinin internete düşmesinden sonra gündeme gelmişti. Ses kayıtlarına göre, Habertürk Yönetim Kurulu Başkanvekili olan Fatih Saraç, kanalın yayın politikasını Erdoğan’dan aldığı talimatlarla belirliyordu. Ses kayıtlarının gündeme gelmesinden kısa bir süre sonra Saraç, bu görevinden istifa etti.
KARDEŞİ YÖK'TE BAŞKANVEKİLLİĞİ GÖREVİNDE
Kardeşi Yekta Saraç ise 21 Ocak 2010 tarihinde YÖK’te Başkanvekilliği görevine başladı. Yekta Saraç, üç dönemdir Bakanlar Kurulu kontenjanından YÖK üyesi olarak görevini sürdürüyor. Türk Edebiyatı Profesörü olan Saraç’ın görev süresi Bakanlar Kurulu tarafından son olarak 2013 yılının Ekim ayında uzatıldı.
YÖK BAŞKANI OLDUKTAN SONRA KENDİ KADROSUNU KURACAK
Taraf gazetesinden Sümeyra Tansel'in haberine göre YÖK Başkanı olduktan sonra Saraç’ın kendi kadrosunu kuracağı konuşuluyor. Polis Akademisi’nin yanı sıra Harbiye ile diğer yüksek askerî okulların da YÖK’e bağlanacağı kulislerde konuşulanlar arasında. Yeni dönemde ayrıca merkezi olarak yapılan üniversite sınavlarının da kaldırılarak her üniversitenin kendi sınavını yapacağı bir sistem getirilmesi planlanıyor. Yeni tasarıyla vakıf üniversitelerinin mütevelli heyetlerinin YÖK tarafından belirlenmesi gündeme gelmişti. Eğer tasarı bu şekilde yasalaşırsa, vakıf üniversiteleri kadroları YÖK’ün seçtiği mütevelli heyetleri tarafından belirlenecek. Bu kadrolar da üniversiteye girecek öğrencileri belirleyecekler.
TEPKİ ÇEKEN MADDE GERİ ÇEKİLDİ ANCAK...
Öte yandan Vakıf Üniversiteleri Birliği Başkanı Rifat Sarıcaoğlu, vakıf üniversitelerinin mütevelli heyetlerinin YÖK tarafından belirlenmesini öngören kanun maddesiyle ilgili bir gelişme yaşandığını kaydetti. Tepkiler üzerine tasarıdaki bu maddenin TBMM ’de alt komisyonda görüşülürken geri çekildiğini belirten Sarıcaoğlu, ancak söz konusu maddenin Genel Kurul’dan geçmesinin hala söz konusu olduğunu söyledi. Vakıf üniversiteleri yöneticileri, bu maddenin tekrar Genel Kurul’a getirilmemesi için görüşmelerini sürdürüyor.
YÖK'E VAKIF ÜNİVERSİTELERİNİ KAPATMA YETKİSİ
Yeni yasa tasarısında bulunan ve YÖK’e süper yetkiler tanıyan düzenlemeler şöyle:
YÖK’e lüzum görmesi hâlinde vakıf üniversitelerini kapatma yetkisi veriliyor. Öğrencilikten atılma geri getiriliyor. Doçentlik yetkisi bağımsız bir kurum olan Üniversitelerarası Kurul’dan (ÜAK) alınıp YÖK’e devrediliyor. Bu ise muhalif isimlerin doçent ve profesör unvanı almalarının önüne geçilmek istenmesi olarak yorumlanıyor. Doktora denklik ÜAK’dan alınıp YÖK’e devrediliyor. Devlet üniversitelerinden vakıf üniversitelerine hoca görevlendirilmesi sona erdiriliyor. Ayrıca idari ve mali özerkliğe sahip vakıf üniversitelerine eğitim denetimi dışında mali denetim de getiriliyor.