3. havalimanı ihalesinin ardından ve Gezi olaylarından bu yana Türkiye’ye yönelik eleştirilerini sürdüren Almanya’ya Türkiye’den de tepkiler...
Abone ol3. havalimanı ihalesinin ardından ve Gezi olaylarından bu yana Türkiye’ye yönelik eleştirilerini sürdüren Almanya’ya Türkiye’den de tepkiler sürüyor.
Gezi olaylarından bu yana Türkiye’ye yönelik ağır eleştirilerini sürdüren Almanya, Gezi olaylarını Türkiye’de iç savaş yaşanıyormuş gibi yansıtmış ve birçok Alman kanalı Türkiye’den yayınlar yapmıştı. Başta RTL, Pro 7, ZDF, ARD aracılığıyla yapılan yayınlarla Türkiye üzerinde siyasi baskı kurulmak istenmiş, Almanya Başbakanı Angele Merkel yaşananlardan dolayı "Türkiye’de hukuk yok" açıklamasında bulunmuştu.
Türkiye’ye resmi ziyarette bulunan Almanya Cumhurbaşkanı Gauck, ODTÜ’de katıldığı bir toplantıda, "İtiraf ediyorum. Bu gelişmeler beni ürkütüyor, özellikle de düşünce ve basın özgürlüğü kısıtlandığı zaman" açıklamasında bulunmuştu.
Ancak Gauck, aradan geçen günlerin ardından, "Türkiye’de kayda değer gelişmeler yaşanıyor. Kürt meselesi, Ermeni meselesi gibi kangren haline gelmiş konularda yaşanan gelişmeler son derece sevindirici. Türkiye’de siyasi gelişmelerle ilgili beni bazı sivil toplum kuruluşları yönlendirdi" demişti.
Başbakan Erdoğan, bu açıklamalara sert çıkarak, "Herhalde kendisini hala rahip zannediyor. Bunlar çirkin şeyler" açıklamasında bulunmuştu.
TBMM Başkanı Cemil Çiçek ve Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler’den de eleştiriler geldi. TBMM Başkanı Çiçek, "Diplomatik nezakete aykırı bulduğumu belirtmek istiyorum. Siyaseten de sorunlu açıklamalar" diyerek eleştiride bulunmuştu.
Başbakan Yardımcısı İşler de, "Densizliği yaptı ve en şiddetli şekilde Başbakan’dan cevabını aldı. Siz haddinizi aşarsanız misliyle karşılığını alırsınız" demişti.
ALMANYA’YA KARŞI FARKLI BİR TUTUM İÇİNE GİRİLEBİLİR
Türkiye’nin en büyük ticari ortağı olan Almanya bu tutumlarını 3. Havalimanı ihalesinin tamamlanmasının ardından başlatmıştı. Öte yandan Frankfurt, Avrupa’nın en önemli transit kenti olma özelliğini taşıyor.
Bu arada AK Parti kulislerinde Türkiye’nin Almanya’ya karşı nasıl bir tutum içine girileceği konuşulurken, yaklaşan Cumhurbaşkanlığı seçimiyle birlikte bu konunun hükümet tarafından askıya alındığı, seçimden sonra değerlendirileceği öğrenildi.
(İHA)