Almanya, DEAŞ ile mücadele için varlığını sürdürdüğü İncirlik Üssü için kararını verdi. Federal Meclis, Alman askeri birliklerinin görev süresini 2018'e kadar uzatılmasına karar verdi.
Abone olALMANYA, DEAŞ'la mücadele kapsamında İncirlik Üssü’nde konuşlandırılan Alman askeri birliğinin görev süresini 2017 sonuna kadar uzattı.
Birliklerin görev süresini 31 Aralık 2017 tarihine kadar uzatan tezkere, Federal Meclis’te yapılan oylamada kabul edildi. 586 milletvekilinin katıldığı oylamada 139 milletvekili red, 445 milletvekili ise kabul oyu kullandı. Oylamada 2 milletvekili ise çekimser kaldı.
Koalisyon ortakları Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU), Hristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) ve Sosyal Demokrat Parti (SPD) milletvekilleri, oylamadan önce yaptıkları konuşmalarda, DEAŞ'la mücadelede Almanya'nın müttefiklerin yanında yer alması gerektiğini savundu.
Muhalefetteki Yeşiller Partisi ile Sol Parti milletvekilleri ise, operasyonlarda sivillerin de zarar gördüğü gerekçesi ile Alman askerlerinin görev sürelerinin uzatılmasına karşı çıkacaklarını belirtti.
ÜST SINIR 200 BİN
Federal Meclis’te yapılan oylamayla kabul edilen tezkere, İncirlik’te görev yapan ve uluslararası koalisyona Tornado keşif uçakları ve bir yakıt uçakla destek veren Alman askeri birliğinin görev süresini uzatıyor. Tezkere ile ayrıca, Alman askerlerinin NATO komutasında bulunan AWACS tipi erken uyarı uçaklarında da görevlendirilmesi öngörülüyor.
Almanya, DEAŞ'la mücadele kapsamında Akdeniz’de görev yapan koalisyon gemilerine güvenlik desteği sağlamak amacıyla da bazı donanma unsurlarını da bölgeye göndermeyi planlıyor. Tezkerede, görev yapacak askeri personel için üst sınır, bin 200 olarak belirlendi.
133 MİLYON EURO EK BÜTÇE
Tezkere metninde, DEAŞ'ın dünya barışı ve uluslararası güvenlik için bir tehdit oluşturduğu, bu nedenle Almanya'nın Fransa, Irak ve "uluslararası koalisyonu" DEAŞ'a karşı mücadelede desteklemek istediği ifade edildi. Metinde, Birleşmiş Milletler (BM) kararları doğrultusunda Almanya'nın, müttefik ülkelerle birlikte 2014 yılının Eylül ayından bu yana DEAŞ'a karşı mücadeleye katkı sağladığı hatırlatıldı.
Son dönemde Fransa, Belçika, Türkiye ve Almanya'da düzenlenen terör saldırılarının, DEAŞ tehdidinin sürdüğünü gösterdiği vurgulandı. Tezkere metninde, uzatılacak misyon için 133 milyon 600 bin Euro ek bütçe öngörüldüğü bildirildi.
VEKİLLERİN ZİYARETİ
Öte yandan, Federal Meclis Dışişleri Komisyonu tarafından tezkereye ilişkin hazırlanan tavsiye kararında, Alman milletvekillerinin İncirlik’te görev yapan Alman askerlerini ziyaret etmesindeki sorunların çözümü için hükümetin gerekli girişimleri yapacağı belirtildi. Hükümetin, Alman askerlerinin konuşlandırılabileceği İncirlik dışında alternatif üsler olup olmadığı konusunda da bir inceleme yapacağı ve Meclis’i bilgilendireceği bildirildi.
Federal Alman Meclisi’nin, 2 Haziran’da 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarını içeren bir karar tasarısını kabul etmesi Türkiye-Almanya ilişkilerinde büyük gerginliğe yol açmış, geçen aylarda bazı milletvekillerinin İncirlik’i ziyaret etme talepleri geri çevrilmişti. Muhalefet partileri, ziyaret taleplerinin kabul edilmemesine tepki göstermiş, hükümetten İncirlik’teki Alman askerlerinin geri çekilmesini talep etmişlerdi.