Almanya’da yürürlüğe giren yeni nüfus yasası, bebeklerin cinsiyetini nüfus kayıtlarına bildirme zorunluğunu kaldırıyor
Abone olAlmanya’da ebeveynler doğumu izleyen 1 hafta içinde çocuklarının ad ve cinsiyetini nüfus müdürlüğüne bildirmek zorundaydı. Düzenlemeye uymayanlar para cezası ödüyordu.
Federal İçişleri Bakanlığı sözcüsü, yeni düzenlemenin, “doğumun hemen ardından bebeğin cinsiyetini belirlemeleri için anne-babalar üzerinde var olan baskıyı ortadan kaldırmayı hedeflediğini” söyledi. Sözcü, “ayrıca yapılan tercihle bağlantılı olarak gündeme gelen muhtemel tıbbi müdahalelerin de önlenmesinin amaçlandığını” kaydetti.
Etik Kurulu, 2012 yılının şubat ayında yayınladığı raporda, “nüfus kütüğüne kadın ya da erkek seçenekleriyle kaydedilme zorunluluğunun kişilik haklarını ve eşitlik yasasını ihlâl ettiği” görüşünü dile getirmişti.
Federal Meclis, yasayı bu yılın ocak ayında kabul etmişti.
‘Üçüncü cinsin temsilcileri ne diyor?
Yasa, “üçüncü cins” olarak anılan, interseks özelliğe sahip kişilerin durumunu kolaylaştırıcı olarak görülüyor. Hem erkek hem kadın kromozomları taşıyan, kimi durumlarda her iki cinsiyete ait üreme organlarıyla doğan kişiler, interseks ya da erdişi olarak adlandırılıyor. Etik Kurulu’nun tahminlerine göre Almanya’da yaklaşık 80 bin interseks yaşıyor.
epd Ajansına konuşan Alman İnterseks Derneği Başkanı Andrea Budzinski, yasanın kapsamını yetersiz bulduğunu söyledi. Budzinski, „Bebeklerde ve küçük çocuklarda cinsel dönüşüm amaçlı ameliyatlara izin vermemeliyiz“ dedi. Almanya’daki kliniklerde her yıl birkaç yüz bebek ve çocuğun bu tür ameliyatlar geçirdiğini söyleyen Budzinski, „Bu, insan haklarına ve kişinin kendi kaderini kendi belirleme hakkına aykırıdır“ dedi.