Dresden kentindeki yürüyüşte, "Batı'nın İslamileşmesi" protesto edildi. Kentte 5 bini aşkınn kişinin katıldığı bir karşı gösteri de düzenlendi. Başbakan Merkel halkı, aşırı eğilimli gruplarca kullanılmamaları konusunda uyarmıştı.
Abone olAlmanya'nın doğusundaki Dresden kentinde dün gece düzenlenen ve "Batı'nın İslamileşmesinin" protesto edildiği yürüyüşe 15 bin kişi katıldı.
Kentte 5 bini aşkın kişinin katıldığı, bir karşı gösteri de düzenlendi.
Gösterilerde herhangi bir olay çıkmadığı haber verildi.
Başbakan Angela Merkel yürüyüş öncesinde Almanları aşırı eğilimli gruplarca suistimal edilmemeleri konusunda uyarmıştı. Merkel, "Almanya'da toplantı özgürlüğü var ama başka ülkelerden bize gelen insanlar hakkında kışkırtma ve yalanlara yer yok. Yürüyüşlere katılan herkesin, bu tür olayları düzenlerce kullanılmama konusunda dikkatli olmaları gerek" demişti.
Dünkü yürüyüşte protestocular "Wir sind das volk" (Halk biziz) sloganı attı. Aynı slogan 25 yıl önce Berlin Duvarı'nın yıkılmasından önce de Berlin sokaklarında yankılanmıştı.
Dresden, kısa adı Pegida olan, "Batı'nın İslamileşmesine Karşı Yurtsever Avrupalılar" adlın hareketin doğduğu yer.
Yürüyüşe katılan yaşlı bir adam, "Ben emekliyim. Az bir emeklilik maaşı alıyorum ama bütün bu insanlara (sığınmacılar) para ödüyorum. Bu konuda bana fikrimi soran olmadı." dedi.
Yürüyüşe katılmak için 80 km. uzaktan gelen bir kadın da BBC'ye, "Ben sağcı değilim. Nazi değilim. Sadece ülkem hakkında, torunum hakkında endişeliyim." dedi.
Facebook grubuyla başladı
Pegida, bir hafta önce de büyük bir miting düzenlemişti.
Alman medyası, Pegida'nın, 41 yaşındaki Lutz Bachmann tarafından başlatılan bir Facebook grubundan geliştiğini bildiriyor. Eskiden aşçı ve halen grafik tasarımcısı olan Bachmann, ırkçı olmadığında ısrar ediyor.
Ancak geçmişte, aralarında uyuşturucu ticareti de dahil olmak üzere, bazı suçlardan mahkum olduğunu kabul etti. Bachmann, hapiste iki yıl geçirdiğini söylüyor.
Siyasetçiler gergin
Almanya Adalet Bakanı Heiko Maas, Pegida protestolarını "rezalet" olarak nitelendirdi.
Başbakan Angela Merkel'in lideri olduğu Hristiyan Demokrat Parti ile birlikte koalisyon hükümetinde yer alan Sosyal Demokrat Parti de, Pegida yürüyüşü düzenleyicilerini "takım elbiseli Naziler" diye tanımlıyor.
Muhafazakar çizgideki Alternativ für Deutschland (Almanya için Alternatif) Partisi ise, harekete sempati ile yaklaşıyor. AfD lideri Bernd Lucke, "Hareketin taleplerinin çoğu meşru" diyor.
Sert bir göç politikası uygulanmasını isteyen parti, euro için de ret kampanyası yürütmüştü.
Suriye ve Irak'taki savaşlardan kaçan sığınmacıların sayısındaki artış ardından, bu yıl göçmenlik, Almanya'da hararetli bir konu haline geldi.
Almanya başka ülkelerden daha fazla sığınmacı alıyor.
Almanya hükümeti bu yıl iltica talebinde bulunanların sayısının 200 bini bulmasını bekliyor. Bu rakam geçen yıl 127 bindi.