Hristiyan Birlik partilerinin, göçmen gençlere çifte vatandaşlık hakkı verilmesi konusunda yeni şartlar öne sürülüyor.
Abone olHristiyan Birlik (CDU/CSU) partilerinin, göçmen gençlere çifte vatandaşlık hakkı verilmesi konusunda yeni şartlar öne sürmeleri, hükümet ortağı Sosyal Demokratların tepkisine neden oldu
Der Spiegel’in haberine göre, İçişleri Bakanlığınca çifte vatandaşlık konusunda yeni yasal düzenleme için hazırlanan taslak, göçmen kökenli gençlerin bu haktan yararlanabilmeleri için Almanya'da en az 12 yıl yaşamış olmaları ve gençlik döneminin büyük bölümünü Almanya’da geçirmiş olmaları şartını getiriyor.
Söz konusu taslak metne göre, Almanya'daki okullardan mezun olmuş göçmen gençler, yasal koşulları karşılamaları şartıyla çifte vatandaşlık hakkından daha kolay yararlanabilecek.
Sosyal Demokrat Partili (SPD) Göç, Mülteciler ve Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı Aydan Özoğuz, getirilmek istenen Almanya'da okula devam etmiş olma koşulunun başvurularda daha fazla bürokrasiye yol açacağını belirterek, "Bu uyum konusunda hiçbir katkı sağlamayacak. Belediyelere başa çıkamayacakları ek giderler yaratacak. Daha fazla personelin mesaisini gerektirecek bir öneriyi hiç kimsenin yararlı göreceğini sanmıyorum” dedi.
Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) milletvekili Wolfgang Bosbach ise Almanya'da okula gitmenin, "ülkedeki yaşam koşullarına başarılı bir şekilde uyum sağlamış olmanın göstergesi" olduğunu belirterek, çifte vatandaşlık başvurusu yapan göçmen gençlerin, düzenli bir şekilde okula devam etmiş olduklarını, karneleri aracılığıyla ispatlayabileceklerini kaydetti.
Çifte vatandaşlığa uzun süre karşı çıkan Hristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) Genel Başkanı Horst Seehofer de göçmen gençlere bu hakkın tanınması konusunda "Benim için okula gitmek merkezi bir kriter" dedi.
Almanya’da "Opsiyon modeli" olarak adlandırılan mevcut uygulamaya göre ülkede doğan göçmen çocuklar, doğumdan itibaren otomatik olarak Alman vatandaşlığına hak kazanıyor ancak göçmen gençler, 18-23 yaş döneminde Alman vatandaşlığı ile anne-babalarının sahip olduğu vatandaşlık arasında tercih yapmak zorunda kalıyor.
Almanya’da Hristiyan Birlik partileri ile Sosyal Demokratlar arasında kurulan yeni koalisyon hükümeti, "Opsiyon modeli"ni kaldırma konusunda uzlaşmış, ardından yeni yasal düzenleme için çalışmalara başlanmıştı.