BIST 9.725
DOLAR 35,20
EURO 36,75
ALTIN 2.968,40
HABER /  POLİTİKA

Almanyada CHPye tepkiler sürüyor

Almanya'nın başkenti Berlin'de, Sosyal Demokrat Halk Dernekleri Federasyonu'nun (HDF) etkinliğinde Aleviler, CHP'yi protesto etti.

Abone ol

Berlin Eyalet Meclisi'nde HDF Genel Kurulu çerçevesinde Sosyal Demokrat Parti Berlin Eyalet Meclisi Üyesi Ülker Radziwill'in davetiyle düzenlenen ''Avrupa'da göçmenler açısından vizyon arayışı: Her yerde demokrasi, her yerde insan hakları ve sosyal adalet'' adlı etkinlikte eski HDF Başkanı olan eski Kültür Bakanı Ercan Karakaş da konuşmacılar arasındaydı.

Toplantıda, Sosyal Demokrat Parti Federal Meclis Üyesi Mechthild Rawert'ın konuşmasından sonra panele geçildi.

Panelde, HDF Başkanı Ahmet İyidirli ve eski SPD Hessen Eyaleti Milletvekili Turgut Yüksel'in konuşmasından sonra, toplantı salonunda bulunan Aleviler, kendilerine söz verilmediğinden dolayı protesto gösterisinde bulundular.

Konuşmaların yapıldığı kürsüye yürüyen bir grup Alevi, burada açıklamalarını yapmak istediler.

Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu (AABF) Yönetim Kurulu Üyesi Halit Büyükgöl, konuşmak için mikrofon istediğinde, HDF yöneticileri programın sürdüğünü, kendilerine açıklama yapmaları için fırsat verileceğini belirterek, mikrofonu kendisine vermediler.

Büyükgöl, bunun üzerine protestosunu sürdürdü ve konuşmaların çok uzadığını belirterek, ''Palavralarınızı dinlemeye tahammülümüz yok. Ne burada ne Türkiye'de'' dedi.

Büyükgöl, CHP Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu'nun bu toplantıya katılacağını duydukları için burada bulunduklarını belirterek, ''Biz, Kılıçdaroğlu aracılığıyla CHP'yi protesto etmek için buradayız, ama Kılıçdaroğlu burada olmadığından Ercan Karakaş nezdinde CHP'yi protesto edip Kılıçdaroğlu ve CHP içinde politika yapan tüm siyasetçileri burada istifaya davet ediyoruz. Eğer birileri gerekeni yapmıyorsa onurlu olsunlar, Dersim onurdur diyoruz. Dersimli insanlar CHP'den hemen istifa etmelidir diyoruz. Ercan Karakaş aracılığıyla bunu CHP'ye iletmek istiyoruz'' dedi.

Grup, daha sonra toplantının yapıldığı salonu terketti.

Büyükgöl, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kendilerine söz hakkı verileceği sözü verildiğini belirterek, ''Kendilerini bize zorla dinletecekler. Kitle mi var kendilerini dinleyecek. Kendilerini bize zorla dinletecekler, sonra söz hakkı verecekler. Bizim onları zorla dinlemeye tahammülümüz yok. Tepkimiz CHP'yedir'' dedi.

Daha sonra süren toplantıda konuşan Ercan Karakaş, yaşanan olayla ilgili olarak, burada önceden ilan edilmiş yazılı bir programın olduğunu ve konunun önceden görüşüldüğünü belirterek, ''Maksat bilgilenmek, yol haritası çizmekse bekleyeceksin, sabırlı olacaksın, geleceksin, normal bir dille anlatacaksın. Bunlara alışmamız lazım'' diye konuştu.

Kendisinin bu tartışmadan çok alınmadığını belirten Karakaş, Türkiye'nin inanç, kimlik ve kültür bakımından çoğulcu bir yapıya sahip olduğunu, bunun kabul edilmediği zaman, farklı inançları, farklı kültürleri ve farklı kimlikleri asimile etmeye, teke indirmeye çalışıldığı zaman huzurun, demokrasinin ve barışın mümkün olamayacağını bildirdi.

Dersim ile ilgili olarak da hükümeti arşivleri açmaya çağıran Karakaş, ''Eline fırsat geçmişken bu acı olay üzerinden seçimler yaklaştığı için bir muhalefet partisine yüklenme gibi bir durum var. Dersim konusunda Onur beyin konuşması talihsiz bir konuşmadır. Yanlış bir konuşmadır'' dedi.

Düşman işgalinden ülkeyi kurtarmak için yapılan Çanakkale Savaşı ile bir iç sorun olan Dersim'deki olayı kıyaslamanın yanlış olduğunu ifade eden Karakaş, ''Yalnız Alevi yurttaşlar değil, Türkiye'de farklı inanç, kimlik ve kültürlerin barış ve ülke bütünlüğü içinde birarada yaşamasını isteyen çok sayıdaki demokrat insan tepki göstermiştir. Parti içinden tepkiler gelmiştir. Sayın Kılıçdaroğlu'nun tepkisi de haklıdır. Talebi de haklıdır'' dedi.

Alevi yurttaşların sorunlarını siyasal tartışmaların parçası yapmaktan daha çok sorunun çözülmesini istediklerini ifade eden Karakaş, Aleviler'in isteklerini Türkiye'nin en barışçı ve kitlesel mitinglerde dile getirdiklerini anlattı.

Türkiye'de 2002-2004 yılları arasında AB üyelik çerçevesinde ve Kopenhag kriterlerinden dolayı kısmi iyileşmeler sağlandığını ifade eden Karakaş, ''Belli alanlarda ilerlemeler var. Fakat benim gördüğüm konu şu; AK Parti kadrolarında sizler, bizler gibi demokrasi aşkı, herkes için demokrasi ideali yok. Siyasi anlayışında herkes için demokrasi anlayışı yok. Dikkat ederseniz getirdikleri anayasa ve yasa değişiklikleri kendi tabanına yönelik'' diye konuştu.

HDF'nin toplantısına, yarın gerçekleştirilecek genel kurulla devam edilecek.