Almanya ve Brezilya, ABD'nin gizli dinleme faaliyetleriyle ilgili iddialar üzerine Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na, dijital çağda mahremiyet haklarına saygı gösterilmesi çağrısını içeren bir karar tasarısı sundu.
Abone olAlmanya ve Brezilya, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na, dijital çağda mahremiyet haklarına saygı gösterilmesi çağrısını içeren bir karar tasarısı sundu.
Tasarıda aşırı elektronik izlemeye son verilmesi çağrısında bulunuluyor ve kişisel bilgilerin yasa dışı yollarla toplanmasının ağır bir hak ihlali olduğu vurgulanıyor.
Brezilyalı ve Alman yetkililer ABD'nin ülkelerine yönelik geniş kapsamlı gizli izleme faaliyetleriyle ilgili iddialara sert tepki göstermişti.
İddialar, Rusya'ya iltica eden eski Amerikalı istihbarat görevlisi Edward Snowden'ın sızdırdığı belgelere dayanıyor.
Söz konusu belgelerde, ABD'nin birçok ülkede elçiliklerinde ya da müttefiki olan ülkelerin elçiliklerinde kurduğu istasyonlarda yıllardır, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in cep telefonu dâhil her türlü elektronik iletişimi izlemeye aldığı belirtiliyor.
Bağlayıcılığı yok
Hiçbir ülkenin adı geçirilmeyen karar tasarısı Genel Kurul'un insan hakları komisyonunda görüşülecek.
Bu ayın sonlarına doğru oylanması beklenen karar tasarısı tüm ülkelere uluslararası hukuk tarafından güvence altına alınan mahremiyet hakkını koruma çağrısı yapıyor.
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu kararlarının bağlayıcılığı yok. Ancak yeterli desteği alması halinde bu kararların ahlaki ve siyasi açıdan ağırlığı olabiliyor.
Almanya hükümeti, Amerikan Ulusal Güvenlik Kurumu NSA'in dinleme faaliyetlerini kamuoyuna ifşa eden Edward Snowden ile görüşmek istediğini açıklamıştı.