13 yaşında hayatının geri kalanını sakat geçirecekti. Umudu kesmeyen ailesi Türk dokturu bulunca tablo tersine döndü.
Abone olAlmanya'da,yakalandığı kemik kanseri nedeniyle kesilmesi gerektiği söylenen 13 yaşındaki Aylin Gülez'in bacağına diziyle ayak bileği arasına protez takıldı. Genç kız bir ay sonra yürüyebilecek.
Almanya'da yaşayan Aylin Gülez'in bacağını Türk doktorun yaptığı ameliyat kurtardı. İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Harzem Özger, Almanya'da yaşayan Aylin Gülez'e kötü huylu kemik tümörü teşhisi konulduğunu ve ilaç tedavisi uygulandığını ancak, tedavi sonucunda tümörün ilaç tedavisine istenen cevabı vermediğini söyledi.
BEŞ HAFTA SONRA YÜRÜYECEK
Özger, Aylin Gülez'e, Almanya'da bacağı koruyarak tümörü çıkarma imkanının olmadığının söylendiğini belirterek, sözlerine şöyle devam etti:
"Oradaki merkezler dünyaca kabul edilmiş , insanların da görüşünü alıyorlar, ancak bacağı feda ederek tümörden kurtulabileceğini ifade ediyorlar. Ailesi, bir umutla bana ulaştı. Almanya ile görüşüp bilgileri aldıktan sonra bunu çıkarabileceğimizi söyledim. Temiz sınırlarla diz üstü ile ayak bileği arasındaki 25 santimetrelik bölüm alınarak yerine protez takıldı. Ameliyatta ayak ve ayak bileği ile birlikte 15 santimetrelik bölüm korundu. Ayak bileği üstündeki bacak kemiği, diz eklemi adale sistemiyle birlikte üzerini örten dokular dahil hepsi çıkarıldı. Bacak bütünüyle geçici olarak alçıya alındı. 5 hafta sonra ayağa kalkıp yürümeye başlayacak."
PROTEZ, EKLEM GÖREVİ YAPACAK
Prof. Dr. Özger, takılan protezin hem kemiğin, hem de eklemin görevini üstlendiğini, ayrıca dizin hareket fonksiyonlarını sağlamak üzere de bazı adale nakilleri de yapıldığını anlatarak, ameliyatta tümörün içinde kalması sebebiyle bacağı besleyen 3 damarın ikisini de feda ettiklerini, kalan çok ince damarı koruyarak bacağın yaşamasını sağladıklarını vurguladı. Özger, yine bacağı çalıştıran sinirleri de tümörsüz ve güvenilir bir şekilde koruduklarını dile getirerek, şunları kaydetti: "Geride hiçbir tümör hücresi bırakmayacak şekilde uzvu koruyarak çıkartabiliyorsanız, tercih budur. Eğer bunu yapamıyorsanız, geride tümör kalacaksa o zaman çareniz yok bunu keserseniz. İşte burada farkı yaratan o işi yapan cerrah. 'Tamam kesilecek' denilen vaka, aslında bir kişi için kesilecek vaka iken, başkası için kurtarılacak vaka olabilir. Hastaların şanslarını doğru adreslerde sonuna kadar denemelerinde fayda var."