Facebooka üye olmayan kişilerin bilgilerine bu site üzerinden ulaşılıyor olabilmesi yargıya taşındı.
Abone olAlmanya'nın Hamburg veri koruma bürosu, Facebook'u kullanmadığı halde şahısların kişisel bilgilerine bu site üzerinden ulaşılabilmesine ve bu mağdurların buna müdahale edememesine karşı yargı yoluna başvurdu.
Hamburg veri koruma ofisi yetkilisi Johannes Caspar, yargılama sonucunda Facebook'un, bu siteyi kullanmayan ancak adları ve kişisel bilgileri site üzerinden ele geçirilebilen kişilere on binlerce avro tazminat ödemek zorunda kalabileceğini belirtti.
Facebook, nisan ayında yaptığı bir değişiklikle, "Gizlilik Ayarları" uygulamasında daha sıkı önlemler almış ve hesaplardaki e-posta bilgisine erişimin engellenebilmesini sağlamıştı. Ancak Caspar, bu değişikliğe karşın Facebook'un daha önce kaydedilmiş bilgileri silmediğini, bu bilgilerin hala pazarlama amacıyla kullanılabildiğini ifade etti. Caspar, bu sistemin, Facebook'un kendisini yaygınlaştırma amacıyla kullandığı bir yöntem olduğunu ifade etti.
Caspar, Facebook kullanıcılarının e-posta listelerinde yer alan, ancak Facebook'a üye olmayan çok sayıda kişiden, kendilerine Facebook tarafından mesaj gönderildiği yolunda şikayetler aldıklarını belirtti. Bu şikayetlerin sayısı hakkında bilgi vermeyen Caspar, "Üçüncü kişilerin bilgilerinin Facebook tarafından ele geçirildiğini ve bu bilgilerin ileride kullanılmak üzere Facebook tarafından saklandığını söyleyebilirim" dedi.
Caspar, "Almanya'da sadece Facebook üyelerinin sayısının bile birkaç milyon olduğunu düşünülürse, çok rahatsız edici bir durumla karşı karşıyayız" diye konuştu.
Bu birkaç milyon kişi üzerinden, Facebook'a üye olmayan milyonlarca başka kişinin rahatsız edilebileceğini ifade eden Caspar, bu durumun, insanların kişisel bilgilerinin üçüncü kişilerin elde etmesine karşı korunmasına ilişkin yasalara aykırı olduğunu belirtti.
Facebook'un bu hukuki girişime 11 Ağustosa kadar yanıt vermesi gerekiyor. Bu yanıta göre yargı sürecinin nasıl devam edeceği belli olacak. ABD'nin California eyaletindeki Palo Alto'da bulunan Facebook firması merkezinin yetkilileri, konuya ilişkin henüz açıklama yapmadı.
Almanya, kişisel bilgilerin korunması konusunda en sıkı yasaların bulunduğu ülkeler arasında yer alıyor. Almanya'da, Google'un Street View (Cadde Görüntüsü) adlı haritalama programında kişisel haklara müdahale bulunduğu gerekçesiyle yargıya başvurulmuş durumda.
Almanya Tüketici Koruma Bakanı Ilse Aigner da geçen ay yaptığı açıklamada, Facebook hesabını kapatmayı düşündüğünü, çünkü bu sitenin hala üyelerinin şahsi bilgilerini koruma konusunda yeterli önlem almadığını belirtmişti.