Fransa ve Almanya maliye bakanlarının yaptığı görüşmenin ardından Almanya euro tahvillerini desteklemeyeceğini bir kez daha dile getirdi.
Abone olFransa ve Almanya maliye bakanlarının yaptığı görüşmenin ardından Almanya euro tahvillerini desteklemeyeceğini bir kez daha dile getirdi.
Euro tahvilleri 17 euro bölgesi ülkesi adına borç alınmasını sağlayacak bir öneri.
Ancak Alman bakan bunun “yanlış zamanda yanlış bir tedavi yöntemi” olduğunu söyledi.
Berlin’de bir araya gelen Fransa Maliye Bakanı Pierre Moscovici ve Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble Yunanistan’ın euro’da kalması gerektiği konusunda hemfikir.
Moscovici, Schaeuble ile yaptığı görüşmenin “yapıcı” geçtiğini ve Paris’in bütçe açığını kapatmak için yükümlülüklerini yerine getireceğini söyledi.
Yunanistan’da bu ayın başında yapılan seçimlerde, seçmenlerin çoğu AB ile anlaşmaya varılan kemer sıkma önlemlerine karşı çıkan partilere oy vermişti.
27 AB ülkesinin 25’i sıkı bütçe kontrolü öngören bütçe anlaşmasını onaylamıştı.
Ancak, Almanya’nın ısrarcı olduğu kemer sıkma önlemlerine karşı olan, Fransa’nın yeni sosyalist Cumhurbaşkanı François Hollande, euro tahvillerini yürürlüğe koymak, bütçe anlaşmasını değiştirmek istiyor.
'Fransa’yı daha iyi biliyor'
Yunanistan’daki durumun belirsizliği ve İspanya’daki bankacılık sektörü konusundaki kaygılar son haftalarda hisse endekslerini ve euro’yu aşağı çekti.
Cumhurbaşkanı Hollande İspanya’da bankaların daha fazla yardıma ihtiyaç duyduğunu söylerken, Ekonomi Bakanı Luis de Guindos bunun mümkün olmadığını söyledi.
Guindos, “Hollande muhtemelen Fransız bankacılık sektörünü İspanya’dakilerden daha iyi biliyordur” dedi.
Pazartesi günü, İspanya yarısı kamulaştırılmış Bankia’nın semayesini 7.5 milyar euro güçlendirmesi gerektiğini kaydetti.
Bu rakam, bankanın 2010 yılındaki kurtarma programı çerçevesinde aldığı krediden 4.5 milyar euro daha fazla.
Bankia’nın borcunu ödeyememesi üzerine İspanya borcu hisselere dönüştürmek zorunda kaldı.
ABD’deki G8 zirvesinin ardından, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Almanya ve Fransa arasında büyük bir fikir farklılığı olmadığını söyledi.
Merkel, “Her iki ülke de küresel ekonominin düzelmesini istiyor. Büyüme ve konsolidasyon aynı paranın iki ayrı yüzü” dedi.
Ancak Fransa’nın yeni Başbakanı Jean-Marc Ayrault, Liberation gazetesine yaptığı açıklamada siyasetçilerin Avrupa Merkez Bankası’ndan borç almak da dahil olası tüm önlemleri düşünmesi gerektiğini söyledi.
Açıklama Avrupa Merkez Bankası’ndan Joerg Asmussen’in A planının Yunanistan’ın euro’da kalması olduğunu söylemesinin ardından geldi. Asmussen diğer planlar konuşulmaya başlandığı gibi A planı dışarı atılır” dedi.
AB liderleri Çarşamba günü bir akşam yemeğinde biraraya gelecekler. Yemekte ağırlıklı olarak büyüme ve istihdamın nasıl yaratılacağının konuşulması bekleniyor.
Haziran sonunda da büyük bir zirve yapılması planlanıyor.