BIST 9.666
DOLAR 35,22
EURO 36,73
ALTIN 2.961,25
HABER /  GÜNCEL

Almanya: Diğer AB ülkeleri de mültecilere kapısını açmalı

Almanya Başbakanı Angela Merkel mülteci krizini tek başına çözemeyeceklerini ifade ederek diğer AB ülkelerine de mültecilere kapılarını açmaları çağrısında bulundu. Hükümet, mülteci akınıyla baş edebilmek için 6 milyar euro harcama yapılacağını açıkladı.

Abone ol

Avusturya'dan gelip Almanya'nın Münih tren istasyonuna varan mülteciler

Almanya Başbakanı Angela Merkel mülteci krizini tek başına çözemeyeceklerini ifade ederek diğer Avrupa Birliği ülkelerine de kendi paylarına düşen mültecilere kapılarını açmaları çağrısında bulundu.

Hafta sonu Almanya'ya 18 bin mültecinin giriş yaptığı, bugünse 11 bin kişinin beklendiği bildiriliyor.

Almanya'da sığınma başvurularının hızlandırılması ve mülteciler için yeni konutlar yapılması planlanıyor.

6 milyar euro

Almanya'daki koalisyon hükümeti, rekor düzeyde mülteci akınıyla baş edebilmek için alınacak tedbirlere ek olarak 6 milyar euro harcama yapılacağını açıkladı.

Ülke içindeki bazı kesimler ise Başbakan Merkel'i sınırları mültecilere açarak tehlikeli bir örnek oluşturmakla suçluyor.

Bu konudaki kuralların gevşetilmesi için Avusturya ve Macaristan ile varılan anlaşma sonrasında hafta sonu 18 bin kişi ülkeye giriş yapmıştı.

Yetkililer kuralların, insani bir krizi engellemek amacıyla gevşetildiğini açıkladı.

Ancak Avusturya Başbakanı Werner Faymann acil tedbirlere son verilmesi gerektiğini ifade etti.

Faymann, Merkel ve Macaristan Başbakanı Viktor Orban ile görüşmelerinin ardından adım adım "normalleşmeye doğru" gidildiğini ifade etti.

Macaristan Batı Avrupa'ya seyahat eden göçmen ve mültecileri önce durdurmuş, ancak Cuma günü sınırlamaları kaldırarak Avusturya sınırına gitmelerine izin vermişti.

Geçişleri engellemek için Macaristan-Sırbistan sınırındaki dikenli telli duvarların inşası ise sürüyor.

800 bin göçmen

Almanya'da mültecilerin yerleştirileceği eyalet ve belediyelere 3 milyar euro aktarılması, ayrıca aynı miktarda fonun 3 bin ek polis, yardım dağıtımı, entegrasyon ve dil kursları için harcanması kararı alındı.

Kosova, Arnavutluk ve Karadağ'ın "güvenli" ülkeler listesine eklenerek bu ülkelerden gelen sığınmacıların daha hızlı bir şekilde ülkelerine geri gönderilmesi de kararlaştırışdı.

Üç ülke arasında varılan anlaşmada ayrıca AB ülkeleri arasında mültecilerin adil dağılımı ve dayanışma ihtiyacına vurgu yapıldı.

Almanya bu yıl toplam 800 bin göçmen ve mülteci almayı planlıyor.

Merkel göçmenlerin gözünde kahraman haline gelirken, Alman muhafazakarlar ise göçmenlerin Macaristan'dan geçişine izin verdiği için başbakanı "tümüyle yanlış sinyal" vermekle suçluyor.

İçişleri bakanı bu kararın insani bir krizi önlemek için alınmış, istisnai bir karar olduğunu ifade etti.

Kundaklama

Ancak Alman haber ajansları mültecilerin kaldığı iki ayrı bölgede, Rottenburg ve Ebeleben'de dün gece yangın çıktığını ve yaralıların olduğunu bildirdi.

Polis bunlardan biri için "siyasi maksatlı kundaklama" açıklaması yaptı.

Pazar günü çok sayıda Alman ve Avusturyalı gönüllü ise mültecileri karşılamak ve yemek dağıtmak için Macaristan sınırına gitmişti.

Gelen mültecilerin büyük bölümü Suriyeli olmakla birlikte Afgan ve Eritreliler de bulunuyordu.

Mülteci krizi ile nasıl baş etmek gerektiği konusunda AB üyesi ülkeler arasında anlaşmazlık söz konusu.

Almanya'yı mülteci akınına neden olmakla suçlayan Macaristan, sınır kontrollerinin artırılması ve parlamentonun onay vermesi halinde güney sınırına asker gönderilmesi görüşünde.

BM Mülteci Örgütü Başkanı Antonio Guiterres ise üye ülkelerin ortak bir plan üzerinde anlaşması halinde mülteci krizinin "idare edilebileceğini" ifade etti.