BIST 9.390
DOLAR 34,43
EURO 36,29
ALTIN 2.837,00
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Almanlar Googleı fena haşladı

Alman yetkililerin uyarıları üzerine internet devi Google'nin yargı önüne çıkarılması istendi

Abone ol

Street View araçları, o anda geçmekte oldukları sokakta bulunan kablosuz ağlardaki alınan ve gönderilen verileri de kaydedebiliyor. Uzun süreden bu yana zamandır Google Maps uygulamasında kullanıcıların aradıkları yerin fotoğraflarını ve videolarını da görebilmeleri için çalışmalar yapan Google, Street View adlı bu özellik için özel donanımlı araçlar dünyanın önemli şehirlerinde sürekli dolaşarak kayıt yapıyor.

STREET VİEW ARAÇLARINA SALDIRI!

CNN Türk'ün haberine göre özel hayatın gizliliğini ihlal ettikleri gerekçesiyle daha önce sık sık tepkiyle karşılaşan Street View araçları bazı yerlerde saldırıya bile maruz kaldı.

Street View araçlarına en yoğun tepkiyi gösteren Almanya'dan yapılan bir uyarı sonucu beklenmedik gerçek ortaya çıktı:

Street View araçları o anda geçmekte oldukları sokakta bulunan kablosuz ağlardaki alınan ve gönderilen verileri de kaydedebildiği görüldü. Google'da Araştırma ve Sistem Mühendisliğinden sorumlu başkan yardımcısı olan Alan Euastace, blog sayfasında yaptığı açıklamayla yaptıkları hatayı kabul edip herkesten özür diledi. Ancak  toplanan bu verilerin kullanıp-kullanılmadığı merak konusu oldu.

MEKTUBU ZARFA KOYMADAN POSTA KUTUSUNA ATMAK GİBİ

İşlemleri gözden geçiren Google, Street View olarak bilinen fotoğraf kaydeden araçlardaki yazılımın, şifre konulmayan kablosuz internet uygulamasına (w- lan) bağlanarak, yapılan işlemle ilgili internet bilgilerini kaydettiğini açıkladı. Federal Tüketiciyi Koruma Bakanı Ilse Aigner, Google yönetiminin yaptığı itirafa tepki göstererek, Street View uygulaması ile yıllarca tüketicilere ait kişisel bilgilerin gizlice kaydedildiğini vurguladı.

ALMAN MEDYASI AÇTI AĞZINI YUMDU GÖZÜNÜ

Bu gelişmeler bugünkü Alman medyasında geniş yer buldu. Frankfurter Rundschau gazetesi internete bağlanırken, şifre koymayarak, kendilerini sağlama almayanların, az da olsa mektubunu zarfa koymadan posta kutusuna atmış gibi davrandığı benzetmesini yaptı.

Gazete, yine de  bu durumun hiç kimseye bu mektubu okuma hakkını vermediğini belirtirken, “Buna 'mektubun gizliliği ilkesi' adı veriliyor. Üstelik bu, herhangi bir yönetmelikte değil, anayasada yazıyor. Anayasa'yı hazırlayanlar bunu yaparken, devleti, casuslardan korumayı hedeflemişti. Firmaların böylesine küstah davranabileceğini akıllarına bile getirmemişlerdi. Yasama organları şimdi gecikmeli de olsa derhal harekete geçebilirler. Telekomünikasyon gizliliğini koruyan yasa bu tür ihlaller karşısında sadece 5 yıla kadar hapis cezası öngörüyor. Google yetkilileri her halükarda yargılanmayı hak ediyor."

BU İŞİN HUKUKİ SONUÇLARI VAR

Osnabrücker Zeitung ise, Google'un açıklamadaki gibi kişisel bilgileri yanlışlıkla kaydetmiş olması durumunda bunun, firmanın ne kadar düzensiz çalıştığını gösterdiğini savunurken,  “Firma, kullanıcıların buna kısa sürede alışacağını düşünüyorsa, yanılıyor. Almanya'da verilerin bu şekilde hatalı kullanımının hukuki sonuçları var. Çünkü kişisel verilerin kaydedilmesi ve vatandaşların onayı alınmaksızın onlara ait bilgilerin elde edilmesi, yasak" diye devam etti.

Augsburger Allgemeine de dünyanın en iyi programcılarını çalıştırdığına inanılan firmanın, yetkili birimlerin uyarısıyla hatasını keşfettiğini açıklamasının inandırıcı olmadığını yazdı. Gazete, “Street View adı verilen cadde ve sokakları fotoğraflayan sistemin bu işlemin yanı sıra böylesine ciddi boyutta verileri kaydetmesi ve toplaması hiç kimsenin hoşuna gitmeyecektir" diye yazdı.