BIST 10.001
DOLAR 35,33
EURO 36,48
ALTIN 3.032,78
HABER /  GÜNCEL

Alman siyasetçiler: Dünya Kupası Rusya'dan alınsın

Rusya'nın Malezya Hava Yolları'na ait uçağın düşmesindeki rolü sorgulanırken, bazı Alman siyasetçiler turnuvanın Rusya'dan alınmasının ekonomik yaptırımlardan daha etkili olacağı görüşünde. Bir ankete göre, halkın yüzde 56'sı bu fikri destekliyor.

Abone ol

Almanya'da bazı siyasetçiler, 2018 Dünya Kupası'nın Rusya'dan alınması çağrısında bulundu.

Bu yöndeki çağrıların gerekçesi ise Rusya'nın Malezya Hava Yolları'na ait yolcu uçağının düştüğü Ukrayna'nın doğusunda ayrılıkçılara verdiği destek.

Batılı ülkeler, 298 yolcusu ve mürettebatının öldüğü Amsterdam-Kuala Lumpur seferini yapan uçağı ayrılıkçıların Rusya'dan tedarik ettikleri silahlarla düşürdüğü görüşünde.

Almanya'da, iktidarın büyük ortağı Hristiyan Demokrat Parti'nin (CDU) önde gelen milletvekillerinden Michael Fuchs, Dünya Kupası'nın Rusya'dan alınmasının, Moskova üzerinde ekonomik yaptırımlardan çok daha etkili olacağını söyledi. Fuchs, gerekirse Almanya ve Fransa'nın turnuvaya ev sahipliği yapabileceğini belirtti.

Yine CDU'dan, Hesse Eyaleti İçişleri Bakanı Peter Beuth, "Eğer (Rusya lideri Vladimir) Putin olayın aydınlatılmasında işbirliği yapmazsa, 2018 Dünya Kupası'nın Rusya'da yapılması tasavvur edilemez" dedi.

Hristiyan Sosyal Birlik Partisi'nden (CSU) Stephan Mayer ise "Dünya Kupası'ndan çekilmek tabu olmamalıdır" diye konuştu.

Alman Der Spiegel dergisinin kamuoyu araştırmasına göre ülkede halkın yüzde 56'sı, Dünya Kupası'nın Rusya'dan alınması fikrine destek veriyor.

Hollanda'da tartışılıyor

Son dünya şampiyonu Almanya'nın yanı sıra, son dünya üçüncüsü Hollanda'da, milli takımın Rusya'daki 2018 Dünya Kupası'na katılıp katılmaması tartışılıyor.

Hollanda Futbol Federasyonu yetkilileri vatandaşların bu konuda çok sayıda soru sorduklarını ancak bu konuda kararı ilerde almak istediklerini söyledi.

Malezya Hava Yolları'na ait uçakta 298 kişinin 193'ü Hollanda vatandaşıydı. Hollanda’da, cenazelerin ilk bölümünün getirileceği bugün ulusal yas ilan edildi.

Almanya ve Hollanda'nın da üyesi oldukları Avrupa Birliği (AB) Ukrayna'nın doğusundaki ayrılıkçılara destek gerekçesi ile Rusya'ya karşı sert önlemler almaya hazırlanıyor.

Mart ayında Ukrayna'ya bağlı Kırım'ı ilhak eden Rusya ise bu yöndeki iddiaları reddediyor.

Yetki FIFA'da

Dünya Kupası'na ev sahipliği yapacak bir ülkeden bu organizasyonu alabilecek tek kurum ise Dünya Futbol Federasyonları Birliği (FIFA).

FIFA 2010 yılında 2018 Dünya Kupası'nı Rusya'ya, 2022 Dünya Kupası'nı ise Katar'a vermişti.

Rusya'nın dışında İspanya-Portekiz ve Hollanda-Belçika ortaklıkları ile İngiltere de 2018 Dünya Kupası'na adaydı.

İngiliz Sunday Times gazetesi, Katar'ın Dünya Kupası'na ev sahipliği yapabilmek için FIFA yetkililerine 5 milyon dolara varan ödemeler yaptığını iddia etmişti.

FIFA Başkan Yardımcısı Jim Boyce ise Katar hakkındaki rüşvet ve yolsuzluk iddialarının kanıtlanması halinde, 2022'de Dünya Kupası'nın hangi ülkede düzenleneceğine dair oylamanın yenilenebileceğini söylemişti.