BIST 9.109
DOLAR 34,24
EURO 37,63
ALTIN 2.921,56
HABER /  GÜNCEL

Alman konsolosun telgrafı

1919 yılında Sivas’daki Alman Konsolos’u Berlin'e telgraf çeker. Soykırım iddialarını çürütecek mesaj şöyle;

Abone ol

Milli Güvenlik Kurulu Araştırma ve Değerlendirme Dairesi Başkanı Gürsel Demirok, yeni çıkan ‘Avrupa’daki Türkler’ kitabında, Ermeni soykırımı iddialarına yanıt niteliğinde belgelere yer verdi.

Demirok’un Almanya arşivlerinde ulaştığı resmi belgeler de soykırım iddiaları çürütecek nitelikte: “Sivas’daki Alman Konsolos’un Berlin’e çektiği bir telgraf. Konsolos diyorki; Burada Erzincan ve civar köylerde Ermeniler Türkleri katlediyor. Savaş koşularında bir takım çatışmalar oluyor. Bunun adı uluslarası hukukda soykırım değil.”

İngiliz ve Alman arşivlerinde araştırma yapan Demirok, 1919 yılında Osmanlı Hükümeti’nin soykırım iddialarıyla ilgili, yabancı tarihçilerden oluşan bir komisyon kurulması öneren belgeye de ulaştı. O yıllarda, böyle bir çalışmanın yapılmasını İngiliz Hükümeti engellemiş.

İngiliz arşivlerinde araştırma yapan Milli Güvenlik Kurulu Araştırma ve Değerlendirme Dairesi Başkanı Gürsel Demirok, Türkiye’nin geçen yıl gündeme getirdiği tarihçilerden oluşan komisyon kurulması teklifinin aslında 1919 yılında Osmanlı Hükümeti tarafından da önerildiğine ilişkin belgelere ulaştı.

Demirok: “1919’da Osmanlı yönetimi İngiltere kanalıyla girişimde bulunuyor. O dönemin 5 tarafsız ülkesi İsviçre, İsveç, Hollanda, Danimarka ve İspanya’ya. Diyorki; gelin katliam iddiaları var, iki temsilcinizi gönderin. Komisyon kurulup araştırma yapılsın.”

Kitaptaki belgelere göre, bu teklife karşı çıkan İngiltere olmuş: “Bir başka İngiliz arşiv belgesinde de ilgili ülkelerin bu çağrıya olumlu yanıt vermemesi, girişimin sonuçsuz kalması için bu ülkeler nezdinde girişimde bulunulması isteniyor.”