BIST 9.725
DOLAR 35,18
EURO 36,72
ALTIN 2.965,17
HABER /  DÜNYA

Alman karikatüristler Türkleri böyle gördü

Alman karikatüristler Türkleri bakın çizdi. İşte o karikatürlerde dikkat çekenler...

Abone ol

Alman karikatüristlerin ülkelerinin seçkin gazete ve dergilerinde yer alan çalışmaları, Almanya'daki Türkler konusunda yaşanan çatışma alanlarını, çelişkileri ve korkuları ortaya koyuyor.

İŞTE O KARİKATÜRLERDEN BAZILARI

Almanya ile Türkiye arasında 31 Ekim 1961 yılında yapılan "İşgücü Anlaşması" ile başlayan göç, Almanya'nın ekonomisinin yanı sıra sosyal hayatı ve siyasetinde de önemli değişmelere neden oldu. Türkiye'den giden gurbetçiler, bu tarihten beri Almanya'da varlık mücadelesi gösterirken, Almanlar da "Türklerin uyumunu" tartışmaya başladı.

Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, geçen yıl "Almanya'ya Göçün 50. Yılı" dolayısıyla bir takım etkinlikler düzenledi. Bu kapsamda Türklerin Almanya'daki yarım asırlık serüvenini başka bir gözle anlatmak üzere, 1 Kasım 2011'de Berlin'de "50 Yıl 50 Karikatür: Alman Karikatüristlerin Gözüyle Türkler" sergisi izlenime sunuldu.

Hacettepe Üniversitesi Göç ve Siyaset Araştırmaları Merkezi Müdürü Doç. Dr. Murat Erdoğan tarafından hazırlanan çalışma, son olarak kitap haline getirildi.

Erdoğan'ın kitabın "Önsöz"ündeki yazısına göre, Türk göçmenlerin 50 yıllık serüveninin oldukça çarpıcı bir alanına dikkati çekmek üzere yapılan bu çalışma, Almanya'nın seçkin gazete ve dergilerinde yayımlanan ve Alman karikatür sanatçılarınca Türkler üzerine çizilmiş karikatürlerden oluşuyor.

Karikatürler, Almanya'daki Türkler konusunda yaşanan çatışma alanlarını, çelişkileri, çifte standartları, korkuları ve ötekileştirmeyi ortaya koyuyor.

Alman karikatür sanatçılarının, Alman toplumu ve politikacılarına yönelik ciddi bir öz eleştiri gerçekleştirdikleri, hatta bu haliyle özellikle yabancılara karşı popülist söylemlerle hareket eden politikacıları ciddi bir şekilde eleştirdikleri de görülebiliyor.