Alman Hükümeti; ‘Türklerin yaptığı soykırım değil'
Yunan Ana Muhalefet Partisi Syriza iktidara gelirse yasayı değiştireceğini açıkladı.
Yunanistan’da ‘Ermeni Soykırımı’ iddialarını yalanladığı için gözaltına alınıp sınırdışı edilen, İşçi Partisi Uluslararası ilişkiler Bürosu Başkanı Yunus Soner bugünkü konuğum. Kendisiyle, Alman Hükümetinin Ermeni Soykırımıyla ilgili açıklamalarını konuşacağız. Bakalım Alman Hükümeti bir grup Milletvekilinin soru önergesine ne yanıt vermiş..?
Tüm engelleri aşarak, Atina Parlamentosunun karşısında Syntagma meydanında Ermeni soykırımı iddialarını yalanlıyorsunuz ardından gözaltına alınıp sınırdışı ediliyorsunuz. Yusuf Halaçoğlu Ve Doğu Perinçek’de Ermeni soykırımını yalanladıkları için gözaltına alınıp mahkemeye sevk edilmişlerdi. Şöyle diyebilir miyiz; Avrupa’da sesinizi duyurmak için bu mücadeleyi vermeseydiniz bugün hala ‘Ermeni soykırımı yoktur’ demek suç teşkil edecekti..?
Mücadeleyi verip geldiğimiz noktaya bakalım; Sayın Doğu Perinçek, İsviçre davasında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından haklı bulundu. Nitekim İsviçre’de Ana Muhalefet partisi SVP (İsviçre Halk Partisi) yasanın değişmesi için teklif verdi. Ben Yunanistan’ın soykırım yasasını çiğnedim ama hiç bir yasal işlem yapılmadı, sorguya dahi tabi tutmadılar. Yani soykırım yasasını çiğnemek fiilen suç kapsamından çıktı, nitekim Yunan Ana Muhalefet partisi Syriza’da iktidara gelirse yasayı değiştireceğini açıklamıştı. Ve şimdi Alman Hükümetinin açıklaması geldi.
Alman hükümetinin açıklaması nedir?
Almanya dedi ki; ‘’Türklerin yaptığı soykırım değildir.’’ İşte bu çok önemli. Alman Hükümeti bir grup Milletvekilinin soru önergesine verdiği yanıtta, soykırım kavramının Birleşmis Milletler’in 1948 tarihli sözleşmesine dayandığını, sözleşmenin geriye dönük işlemeyeceğini belirtti. Bu Alman hükümetinin ‘’1915’de soykırım mı oldu?’’ sorusuna verdiği yanıttır.
Bu bir tutum değişikliği mi?
Hem de son derece önemli bir değişiklik. Almancam çok iyidir, buradan da teşekkür etmek istiyorum kendisine, Sayın Hakkı Keskin, bize haber verince hemen inceledim. Sadece Alman Parlamentosunun internet sitesine konulan kısa metni değil, Alman hükümetinin 15 sayfadan oluşan yazılı yanıtını okudum. Resmi yanıtta Türklerle ilgili soykırım kavramı hiç kullanılmıyor. Üstelik Alman Hükümetinin bunu 2015’de söylemesi tarihi bir öneme sahip.
İlk etapta önerge sahipleri 30 kez ‘soykırım’ kavramını kullanmış. Hükümet ise ısrarla, ‘Katliam’ ve ‘Tehcir’ diyor. Ve sorunun çözümünü Türkiye ve Ermenistan’a bırakıyor.
Alman hükümeti,’1915 olaylarını bilim insanları değerlendirsin’ diyor.
Ayrıca, Türkiye-Ermenistan yakınlaşmasında arabuluculuk için kurulmasına destek olduğu ‘Lepsius’ derneğinin, Ermenistan lehine tek taraflı çalışmasından dolayı başarısız olduğu belirtiliyor.
Diğer taraftan önerge sahipleri; ‘’Soykırım konusu ders kitaplarına girmeyecek mi?’’ sorusunu üç kez tekrarlıyor. Hükümet ise bu konuda Eyaletlerin yetkili olduğunu belirtiyor. Önerge sahipleri ise, ‘Konu Federal düzeyde önem taşıyor’ diyerek sıkıştırıyor, buna rağmen Hükümet konuyu Eyaletlere bırakıyor.
Bu şu anlama geliyor; ’Soykırım konusunun ders kitaplarına girmesini istemiyorum’’
Zaten Federal Hükümet tutumunda ısrarlı.
Bu yazılı yanıttan ısrarı nasıl çıkarıyorsunuz?
Türkiye Dışişleri Bakanlığ’nı bilmem ama biz İşçi Partisi olarak hem Hükümetin önergesini inceledik hem de öncesini araştırdık.Alman sol parti Aralık ayında bir önerge daha vermiş, burada da ‘Alman Hükümeti 1915 olayları hakkında hukuki bir değerlendirme yapmayı düşünmüyor mu?’ şeklinde aynı soruyu sormuş.
Yanıt önemli, çeviri şöyle; ‘’O (Federal Hükümet, YS) Osmanlı İmparatorluğu’nda Ermenilere karşı işlenen suçların hukuki ve tarihsel değerlendirmesinin özellikle Türk ve Ermeni tarihçiler tarafından yürütülmesi düşüncesindedir.’’ Aralık 2014 tarihinde Almanya Devlet Bakanı Michael Roth’un verdiği bu yanıtta, hukuki değerlendirme Türk ve Ermenilere bırakılıyor.
Alman Hükümet’inin bu tutumu, İsviçre-Perinçek davasında, AİHM davasını etkileyebilir mi?
Hükümetin yazılı yanıtını incelerseniz çok önemli bir ayrıntıya ulaşırsınız.Önerge sahipleri, ‘’Soykırım inkarına karşı Federal Hükümet bir yasa çıkarmayı düşünmüyor mu?’’ diye soruyor.
Hükümet 2010 tarihli yanıtın hala geçerli olduğunu söylüyor. Onu da araştırdık, dosya numarası; 17/1956’dır. Merak edenler kolayca bulabilirler.
Burada Federal Hükümet şu görüşü savunuyor; Böyle bir yasa, ceza mahkemeleri hangi tarihsel ve güncel olayın soykırım oluşturduğunu kararlaştırmak zorunda bırakır, ceza mahkemeleri böyle bir sorunu çözemez, bu nedenle Federal Hükümet, soykırım inkarının genel olarak, yani Holokost dışında, ‘yasa yoluyla cezaya tabi tutmak uygun değildir’ deniliyor. Burada Almanya dolaylı olarak İsviçre’nın yasasını reddetmiş.
Zaten ocak 2015 tarihli önergede soykırım iddiasını yasayla koruyan ülkeler belirtilmiş.Hükümet İsviçre örneğini vermiş, ancak yasanın pratik uygulama ve başarısı hakkında bilgi sahibi olmadığını öne sürmüş. Bir bakıma Almanya İsviçre’yi üstü kapalı eleştirmiş.
AİHM kararının temyizi dolayısıyla 28 Ocak’’ta Strazburg’da olacaksınız..?
Doğu Perinçek’in önderliğinde özel bir uçakla, 200 kişilik bir heyetle salı günü Strazburg’da olacağız. Uçakta sayın Perinçek’in yanında Milletvekilleri ve basın mensubu da olacak.
Davanın tüm Türkiye’yi birleştirdiğine inanıyorum.
Son olarak, bu davaya Sayın Perinçek’in kişisel davası gözüyle bakanlar oldukça fazla, ne diyorsunuz, bu bir kişisel dava mı, ’Türkiye’nin davası’ mı?
Evet zaten birçok çevre bu davanın açılmasına karşı çıkmıştı, kendi Dışişleri Bakanlığı’mızın dahi bizi cesaretlendirdiğini söyleyemeyiz. Ama Ermeni Soykırımı davasının 100. yılı olan 2015 senesi yaklaştıkça ve AİHM’in almış olduğu muhteşem kararla hem Avrupa, hem de Türkiye’de rüzgar değişti. Strazburg’a partisiyle, sendikasıyla millet olarak gidiyoruz.
AİHM’den soykırım iddiasını yasayla korumaya destek çıkmayacağından eminiz.
AİHM Avrupa’nın ifade özgürlüğünü koruyacaktır, böylece tartışma ortamı sağlanacak ve tabi yeni tartışmalar başlayacaktır.