BIST 9.577
DOLAR 34,02
EURO 37,93
ALTIN 2.820,86
HABER /  GÜNCEL

Alman eyalet seçimlerinde Merkel'e darbe

Merkel liderliğindeki Hıristiyan Demokrat Parti, Baden Württemberg'de 1953'ten bu yana ilk kez eyalet yönetimini kaybetti. Yeşillerin yükselişi ise nükleer enerji tartışmalarına bağlanıyor.

Abone ol

Stuttgart'ta Yeşiller Merkel'in yenilgisini kent meydanında kutladı

Almanya'da Başbakan Angela Merkel liderliğindeki Hıristiyan Demokrat Parti, dün düzenlenen iki eyalet seçiminde başarısızlığa uğradı.

İlk sonuçlar Hıristiyan Demokratların Baden Württemberg eyaletinde 1953'ten bu yana ilk kez iktidardan düşeceğini gösteriyor.

Ülkenin güneybatısındaki eyalette sandık çıkış anketlerine göre, Yeşiller Partisi Almanya'da ilk kez bir eyalette iktidarın büyük ortağı olacak.

Aslında Hıristiyan Demokrat Parti, oyların yüzde 39'u ile anketlere göre hala ilk sırada. Ancak parti oy kaybederken Merkel'in partisinin koalisyon ortağı Hür Demokratlar'ın oyu yüzde 5'te kaldı.

İkinci sıraya yükselen Yeşiller Partisi ise yüzde 24.2'lik oy oranına rağmen iktidara daha yakın, çünkü geleneksel müttefikleri Sosyal Demokrat Parti'nin oy oranı ise yüzde 23,2.

Eyalet yönetimi için sonucu kurulacak koalisyonlar belirleyeceği için Baden Württemberg'de yeni hükümeti Yeşilller ile Sosyal Demokratlar kuracak.

Seçimde Yeşiller Partisi'nin Türkiye kökenli adayı Muhterem Aras da eyalet meclisine girmeyi başardı.

Baden Württemberg, Almanya'nın işsizlik oranı en düşük, büyüme oranı ise en yüksek eyaleti.

Yeşillerin seçim başarısı özellikle Japonya'daki felaket ardından yoğunlaşan nükleer enerji tartışmalarına bağlanıyor.

Öte yandan Rhineland-Palatinate eyaletinde yapılan seçimlerde de Sosyal Demokrat Parti beklendiği gibi ilk sırada yer alarak iktidarını sürdürme olanağına kavuştu.

Bu eyalette de yeni hükümeti Sosyal Demokratlar ile Yeşiller'in kurması bekleniyor.

Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir, partisinin seçimlerdeki başarılarını tarihi seçim zaferleri olarak nitelendirerek, böyle tarihi seçimlerin şahidi olmaktan büyük mutluluk duyduğunu ifade etti.

Nükleer enerji karşıtı gösteriler

Seçim kampanyaları sırasında en fazla tartışılan konulardan biri nükleer enerjiydi.

Merkel'in partisinin eyalet meclisindeki konumunu giderek zayıflıyor

Almanya'nın çeşitli kentlerinde Cumartesi günü yapılan nükleer enerji karşıtı gösterilere yaklaşık 200 bin kişi katılmıştı.

Gösteriler, ülkede nükleer enerjiyle ilgili olarak bugüne kadar düzenlenenlerin en büyüğüydü.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Japonya'da 11 Mart'ta meydana gelen 9,0 büyüklüğündeki depremin ardından, ülkesindeki en eski nükleer reaktörlerden yedisinin güvenlik kontrolü nedeniyle geçici olarak kapatılacağını açıklamıştı.

Muhalefet liderleri ise Merkel'i seçime yatırım yapmakla ve Almanya'da nükleer enerji konusunda demokratik bir tartışma yürütmemekle suçlamıştı.

Son sonuçlar Başbakan Merkel'in konumunu güçleştiriyor.

Merkel'in partisi geçen ay da Hamburg'da seçimleri kaybetmişti.

İktidar partisi CDU, daha önce 16 eyaletin temsil edildiği eyaletler meclisi Bundesrat'ta da çoğunluğunu yitirmişti. Seçim yenilgileri, Merkel'in dilediği yasaları çıkarma olanağını daha da sınırlıyor.

Merkel seçim sonrası bir açıklama yapmadı.

FDP Genel Başkanı ve Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle ise, partisinin seçimlerde yenilgiye uğradığını belirterek, seçimlerin nükleer enerji politikası konusunda bir oylama niteliğinde olduğunu ve seçmenin mesajını aldıklarını söyledi.