Euro'ya ilişkin analizleriyle Avrupa çapında tanınan Alman ekonomist Prof. Dr. Gerald H.Mann, Gediz Üniversitesi’ne misafir oldu.
Abone olProtestan Baptist Kiliseleri Derneği’nin davetlisi olarak İzmir’e gelen Prof. Dr. Mann, Gediz Üniversitesi Uluslararası İlişkiler öğrencilerine AB dersi verdi, Türk ekonomisine övgü yağdırdı, Avrupa içinse karamsar tablo çizdi.
Almanya FOM Üniversitesi’nde görev yapan Mann, Euro bölgesinin parçalanma tehlikesiyle karşı karşıya olduğuna, böyle bir dönemde türk Lirası (TL)'nın ise kazandırdığını söyledi. Prof. Dr. Mann, şunları kaydetti:
TL'YE YATIRIM YAPTIM ÇOK DA İYİ KAZANDIM
“TL’ye yatırım yaptım, çok da iyi kazandım. Çok büyük borcunuz varsa ve bunun karşılığına sahip değilseniz batmış sayılırsınız; Avrupa’da yaşanan bu. Avrupa Merkez Bankası, üye ülkelerin ve bankaların iflas etmesini önlemeye çalışıyor ancak bu hiç de kolay değil. Ya düşük faizle bankalara yüklü miktarda para vererek ülkelerin batmasını önleyecek ya da doğrudan hükümetlerin borçlarını üstlenecek. Bu tedbir, beraberinde yüksek enflasyonu getirecek. Avrupa’nın önünde, oldukça zorlu bir süreç var. Euro bölgesi tarihe karışabilir. Euro’nun durumu, AB’nin geleceği açısından da hiç olumlu sinyaller vermiyor. Şu anda kıta, ekonomik olarak kuzey ve güney şeklinde ikiye ayrılmış durumda. Kuzey Avrupa’dakiler, yardım paketleriyle ayakta tutmaya çalıştıkları güneydeki ülkelerin kendilerini soyduğunu düşünüyor, bu yüzden AB karşıtlığı ve milliyetçilik artıyor. Karşımızda AB’nin geleceği için hiç de mutlu olmayan bir tablo var. Euro böyle bir krizdeyken TL kazandırıyor.”
TÜRKİYE GELECEĞİ OLAN AKTÖR
Gerald H.Mann, Türkiye’nin AB’ye tam üyelik hedefinin gözden geçirilmesi gerektiğine de dikkat çekti: “Ekonomik göstergelere bakıldığında, Türkiye ekonomisinin çok iyi durumda olduğunu görüyoruz. Türkiye, geleceği olan bir aktör. Eğer AB’ye tam üye olursanız, belki başta para transferleriyle kazanırsınız ancak bir süre sonra alan değil, veren olursunuz ve kaybetmeye başlarsınız. Almanya gibi Kuzey Avrupa ülkelerinin durumuna düşebilirsiniz. Ayrıca AB üyeliği, Türkiye’nin doğuyla ticaretine ve ilişkilerine de sınır getirecek. AB üyeliğini çok iyi düşünmelisiniz.”
Alman ekonomist Mann, Yunanistan ve Kıbrıs Rum Kesimi'ne de değinerek, kurtarma paketleri sayesinde güçlükle ayakta durduklarını vurguladı: “Yeniden rekabet edecek ekonomiye ulaşmaları oldukça uzun sürecek. Yunanistan, en az 2020’ye kadar krizle boğuşacak. Durumları hiç de iç açıcı değil.”