BIST 9.900
DOLAR 34,10
EURO 38,09
ALTIN 2.875,03
HABER /  DÜNYA

Alman basını Türkiye tepkisini abartılı buldu

Alman basını, Türkiye'nin İsrail'e yönelik kararlarını 'Türkiye'nin verdiği güçlü, ancak abartılı bir sinyal' olarak değerlendirdi

Abone ol

Berlin'de yayınlanan "B.Z" gazetesi, "Büyükelçinin sınır dışı edilmesi İsrail'i tehlikeye sokacak ve dışlayacak" başlığıyla yayınladığı bir yorumda, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ilke olarak bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasını kabul ettiği, ancak 4 milyondan fazla Filistinli'nin bölgede bağımsız bir devlet oluşturmasının aslında Yahudi devletinin sonu anlamına geleceği görüşüne yer verildi.

AB ülkeleri arasında İsrail'e ve Filistinliler'e yönelik tutum konusunda da görüş ayrılıklarının bulunduğu ifade edilen yorumda, ABD ve Almanya'nın, İsrail ile Filistinliler'in görüşmeler yapmasından yana olduğu, Fransa, İngiltere ve İspanya gibi ülkelerin ise Filistin konusunda ortak bir kararın alınmasını desteklediği kaydedildi.

Yorumda, Türkiye'nin aldığı yeni kararlarla İsrail'in daha da yalnızlığa sürüklendiği, İsrail'in, ABD ve Almanya gibi az sayıdaki dost ülkeye muhtaç olduğu savunuldu.

"Frankfurter Rundschau" gazetesinde "Erdoğan'ın güçlü sinyalleri" başlığıyla yayınlanan bir yorumda, Türk hükümetinin, İsrail'e karşı gösterdiği sert tepkiyle bölgedeki güç seçeneklerinden faydalandığını gösterdiği belirtilerek, "Dengeli BM raporu anlaşmak için iyi bir temel oluşturabilirdi" denildi.

Yorumda, Türkiye ile İsrail arasındaki gerginliğin, istikrarsız bir bölgede istikrar sağlanmasını isteyen ABD'nin çıkarına olmadığı görüşüne yer verildi.

TÜRKİYE FAZLA ÇABA HARCAMALI

"Berliner Morgenpost" gazetesinde "Türkiye, İsrail ile gerginliği arıyor" başlığıyla yayınlanan bir yorumda ise, Türkiye'nin gerginliği azaltmak için daha fazla çaba harcaması gerektiği savunularak, "Ankara tarafından gerginliğin artırılması kabul edilemez ve Alman hükümeti de bunu açıkça dile getirmeli" şeklinde görüş belirtildi.

"Frankfurter Allgemeine Zeitung" gazetesinde yer alan bir yorumda ise, bölgedeki gerginliğin artırılmasının ne Türkiye'nin, ne de İsrail'in çıkarına olduğu belirtilerek, Türkler'in ve Yahudiler'in Osmanlı Devleti döneminde yıllarca barış içinde bir arada yaşadığı, her iki ülke diplomatlarının en kısa zamanda bunu hatırlayarak, bir an önce soruna bir çözüm yolu bulması gerektiği ifade edildi.