BIST 10.343
DOLAR 32,64
EURO 35,09
ALTIN 2.446,76
HABER /  GÜNCEL

Alman Anayasa Mahkemesi kurtarma paketlerini görüşüyor

Mahkeme, Yunanistan, İrlanda ve Portekiz'e yapılan yardımların anayasaya aykırı olduğunu iddia eden bir grup akademisyenin başvurusunu görüşüyor.

Abone ol

Almanya Anayasa Mahkemesi, hükümetin ekonomileri zor durumdaki Yunanistan, İrlanda ve Portekiz için hazırlanan kurtarma paketlerine yaptığı katkının anayasaya aykırı olduğunu savunan bir grup akademisyenin başvurusunu görüşüyor.

Hukuk uzmanları, mahkemenin Almanya'nın paketlere katkısını engellemesini ya da hükümeti verdiği yardım sözlerini geri çekmeye zorlamasının beklenmediğini söylüyor.

Bununla birlikte birçok uzman, mahkemenin Almanya'nın bundan sonra yapacağı yardımlara şartlar getirebileceğini, örneğin parlamentonun alt kanadına yardımların onaylanması sürecinde daha fazla söz hakkı verilebileceğini belirtiyor.

Davacılardan biri olan akademisyen Joachim Starbatty, "Ekonomi tarihinde ilk kez bir para birimi yargılanıyor" dedi.

Starbatty, Euro karşıtı görüşleriyle tanınıyor.

273 milyar euro kredi

Aralarında bir milletvekilinin de bulunduğu, Avrupa Birliği'ne şüpheyle yaklaşan altı kişinin başvurusunda kurtarma paketlerinin Almanya ve diğer Avrupa anayasalarında mülkiyet hakkını koruyan düzenlemelere aykırı olduğu savunuluyor.

Avrupa Birliği, Uluslararası Para Fonu IMF'yle birlikte, geçen yıldan bu yana Yunanistan, İrlanda ve Portekiz'e toplam 273 milyar euro kredi sağlama taahhüdünde bulundu.

Şimdi Yunanistan için yeni bir kurtarma paketi hazırlığı yapılıyor.

Almanya'nın kurtarma paketlerine katkısıyla ilgili tartışmaları daha da alevlendirmesi beklenen davayı Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble de izliyor.

Gözlemcilere göre bu durum, hükümetin davaya verdiği önemi gösteriyor.