BIST 9.420
DOLAR 34,41
EURO 36,27
ALTIN 2.839,70
HABER /  GÜNCEL

Allah kötülüğü ve şeytanı neden yarattı?

Nihat Hatipoğlu, Kurban Bayramı arefesinde yayınlanan yazısında Allah'ın kötülüğü ve şeytanı neden yarattığını anlattı

Abone ol

Özellikle Ramazan Bayramı'nda yaptığı programlarla seyricileri ekran başına kilitleyen İlahiyatçı Prof. Dr. Nihat Hatipoğlu, Sabah gazetesindeki yazısında ateistlerin hep dillendirdiği bir konuyu, Kurban Bayramı'na bir gün kala açıklığa kavuşturdu.

Hatipoğlu, Ateistlerin sıkça sorduğu bir soru olan "Allah-u Teala'nın (C.C.) şerri, yani kötülüğü neden yarattığını" açıkladı.

İşte Hatipoğlu'nun o yazısı..

ALLAH ATEŞİ NİYE YARATTI?

Yüce Allah her şeyin yaratıcısıdır. Şer olanı da, hayır olanı da o yarattı. Ama şerri yaratmak, şerre razı olmak anlamına gelmez. Aslında şerre vesile olan şeye şer vasfını kazandıran da insandır. Mesela 'ateş' Allah tarafından yaratılmıştır. Ateşin kendisi şer değil. Ateşi birini yakmak için kullanan, ateşe şer vasfını kazandırmıştır. Halbuki ateş normal bir insanın elinde ısınmak için, yemek pişirmek için kullanılır. Yani bizatihi şer değil şerre vesile olabiliyor. Ateşin bir arabayı yaktığını gördüğümüzde, "ateş arabayı yaktı. Bundan dolayı ateş kullanmayalım" diyemeyiz.

"ŞEYTAN, MÜMİN İÇİN CENNETE GÖTÜREN BİR VASITADIR"

Şeytanın yaratılması da şerre vesile kılınan ateşin kullanımı gibidir. Şeytan bir mümin için cennete götüren bir vasıtadır. Mümin kişi şeytanı hissettikçe dine daha sarılır. Şer olanı yani, şeytanı kendisi için hayra çevirir. Ama kötü olan bir insan şeytanın imtihan için olduğunu unutur ve şerrine ortak eder. Böylece eşyaya, varlığa şer veya hayır elbisesi giydiren insandır.

İŞTE ŞERRİN SEBEBİ...

Sadece şu soru sorulabilir: Bir kişi şerre yönelse ve insana zarar vermek istese, Allah dilerse engel olabilirdi. Doğrudur. Yalnız Allah güç, kudret, kuvvet ve yaratıcılığını kimseyle paylaşmaz. Kâinatı da imtihan için yaratmış. İmtihanın gereği olarak şerre müsaade edecek ve yaratacaktır. Şerri istemez, ama kul şerri arzu edip tercihini yaptığında da kulun isteğine göre yaratır. Bu da varlığın, dünyada olmanın yani imtihanın bir sonucudur.

Allah hayrı da yaratır ama hayırdan razıdır. Eşyayı hayır yolda kullanmayı emreder.