Tedavi sırasında hekim veya ekibindekilerden birinin alkol ya da uyuşturucu maddenin etkisinde olması, büyük cezaları da beraberinde getirecek
Abone olTedavi sırasında hekim veya ekibindekilerden birinin alkol, uyuşturucu ya da narkotik maddenin tesirinde olması sonucu ortaya çıkacak zarar, sigorta tarafından karşılanmayacak.
Tıbbi Kötü Uygulamaya İlişkin Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortasında Kurum Katkısına İlişkin Usul ve Esaslara Dair Tebliğ'de yapılan değişiklik, bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Sigorta sözleşmesi, serbest, kamu veya özelde çalışan tabip veya diş tabibinin, sözleşme tarihinden önceki on yıllık dönemde veya sözleşme süresi içinde verdiği zarara bağlı tazminat talepleri, yargılama giderleri ve hükmolunacak faize ilişkin poliçede belirlenen limitler dahilinde teminat sağlayacak.
Ancak on yıllık dönemin başlangıcı 30 Temmuz 2009'u geçemeyecek ve bir aydan fazla sigortasız kalınan dönemlerde meydana gelen olaylara bağlı olarak sigortalı dönemlerde yapılan ihbarlar için sigorta koruması olmayacak.
Sigorta, Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde ifa edilen mesleki faaliyetler için geçerli olacak.
ALKOLLÜYKEN YAPILAN TEDAVİ KAPSAM DIŞI
Tebliğ, teminat dışında kalan durumları da kapsıyor. Poliçede belirlenen ve sınırları hukuk kuralları veya etik kurallar ile tespit edilen mesleki uygulamalar dışındaki faaliyetlerden kaynaklanan tazminat talepleri, mesleki faaliyetin ifası sırasında kasten sebep olunan her tür olay ve davranış, hekim veya çalıştırdığı kişilerin, mesleklerini yaparken alkol, uyuşturucu ya da narkotik maddelerin tesiri altında bulunması sonucunda meydana gelen olaylar, insani görevin yerine getirilmesi hariç, sigorta primine destek veren kuruluşların sorumluluk alanı dışındaki faaliyetlerden kaynaklanan tazminat talepleri, idari ve adli para cezaları dahil her tür ceza ve cezai şartlar ve her türlü deneyden kaynaklanan tazminat istemleri sigorta kapsamı dışında tutuldu.
YARGIYA GİTMEDEN ÇÖZÜLEBİLECEK
Sağlık Bakanlığı kısa bir süre önce çıkardığı düzenlemeyle sağlık mesleklerinin uygulanmasından dolayı uğranılan zararın yargıya gitmeden uzlaşma yoluyla halledilmesinin önünü açmıştı.
Söz konusu düzenlemeyle hekim, hasta ve sigorta şirketinin bir uzlaşmacının katılımıyla tazminat üzerinde anlaşması halinde, sorunun dava açılmadan çözülmesini öngörüyor.