BIST 9.916
DOLAR 35,19
EURO 36,64
ALTIN 2.961,49
HABER /  GÜNCEL

Alkol ve sigaraya yeni düzenleme!

Alkol ve sigaraya Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) düzenlemesi geliyor.

Abone ol

Maliye Bakanı Şimşek, "Bugün Başbakanlığa gönderdiğimiz düzenleme ile ÖTV'deki dağınık yapı toparlanacak, gri alanlar giderilecek. Mevzuat, basit ve anlaşılır olacak, Dört aşamada yapılacak değişikliğe akaryakıt sektöründen başladık. Ardından sırasıyla otomotiv, alkol, sigara ve ÖTV'ye tabi diğer ürünlere el atacağız" diye konuştu.

Şimşek, uluslararası yatırımcılarla görüşmek için gideceği bir haftalık Hindistan ve Japonya ziyareti öncesi AA muhabirine açıklamalarda bulundu. Göreve geldiği ilk günden bu yana Maliye Bakanlığında ciddi bir anlayış değişikliğini oluşturmaya çalıştıklarını dile getiren Şimşek, vatandaşa söz verdikleri gibi bürokratların, tüm sektörlerin sorunlarını yerinde dinlediğini ve bu kapsamda çözüm odaklı, hızlı maliye anlayışını her geçen gün yerleştirdiklerini ifade etti.

Bir süredir üzerinde çalışılan ÖTV mevzuatını sadeleştiren çalışmanın tamamlandığını belirten Şimşek, ilk müjdeyi akaryakıt ve akaryakıt harici petrol ürünleri sektörüne verdi. Şimşek, "ÖTV gelirlerinin yarısı akaryakıt sektöründen elde ediliyor. Bugün Başbakanlığa gönderdiğimiz düzenleme ile ÖTV'deki dağınık yapı toparlanacak, gri alanlar giderilecek. Mevzuat, basit ve anlaşılır olacak" diye konuştu. Yeni tebliğ ile ÖTV Kanununun yürürlüğe girdiği 2002'den bu yana yapılan yüzlerce değişikliğin, artık tek bir tebliğ altında toplandığına dikkati çeken Şimşek, 4 aşamada yapılacak değişikliğe yaklaşık 50 milyar ÖTV gelirinin elde edildiği akaryakıt ve akaryakıt harici petrol ürünleri sektöründen başladıklarını açıkladı. Şimşek, bunun ardından ise sırasıyla otomotiv, alkol, sigara ve ÖTV'ye tabi diğer ürünlere el atacaklarını bildirdi.

YORUMA AÇIK ALANLAR GİDERİLDİ
Şimşek, ÖTV'de yapılan değişikliği "önemli bir reform" olarak niteleyerek, şunları kaydetti: "ÖTV Kanununun yürürlüğe girdiği 2002 yılından itibaren, Kanunda 22 ayrı değişiklik yapılmış, 73 Bakanlar Kurulu kararı, 36 genel tebliğ ve 22 adet sirküler çıkarılmış, çeşitli konularda çok sayıda özelge ve görüş verilmiş. Şimdi bu yüzlerce değişikliği, tek bir tebliğ altında topladık. KDV'de yaptığımız gibi ÖTV'de de dağınık yapı toparlanacak, gri alanlar giderilecek. Mevzuat, basit ve anlaşılır olacak. Böylece mükellefler de Maliye çalışanları da yeminli mali müşavirler ve serbest muhasebeci mali müşavirler ile diğer ilgililer de hak ve yükümlülüklerini daha iyi kavrayacak, yoruma açık alanlar giderilecek."

İADE SÜRELERİ KISALACAK
Yapılacak değişikliğin ayrıntılarına ilişkin de bilgi veren Şimşek, iade konusunda sıkıntı yaşayan mükelleflerin sorunlarının çözüleceğini, gereksiz bürokrasiden vazgeçilerek, iade sürelerinin kısalacağını söyledi. Mevcut sistemde, mükellefe ÖTV iadesi yapılması için vergi daireleri arasında uzun süren yazışmalar yapıldığını anlatan Şimşek, "Aynı il içinde bile bir vergi dairesinden diğerine yazının gidip gelmesi günler, bazen aylar alıyordu. Oysa, teknoloji alanında yaptığımız yatırımlar sayesinde vergi daireleri bunu ekranlarında görebiliyor artık. Şimdi bu yazışmaları da kaldırıyoruz. Bu sayede ÖTV iadelerinde günler, aylar alan süreç anında sonuçlanacak" diye konuştu. Mehmet Şimşek, KDV'deki düzenlemenin ardından iadelerin daha da hızlandığını ve bir önceki yıla göre 4,5 milyar lira fazla iade yapıldığını hatırlatarak, benzer sonucu ÖTV'de yaptıkları bu düzenlemeden sonra da beklediklerini kaydetti.

YENİ BİR ADIM ADIYORUZ
Borcunu zamanında ödeyen ve belirli bir kapasiteye sahip sanayicilerin ithalat sırasında verdikleri teminatın çözümüne daha önce de Erken Teminat Çözümü Sertifikası (ETÇS) uygulaması ile bir kolaylık getirdiklerini hatırlatan Bakan Şimşek, şimdi bunun üzerine yeni bir adım daha attıklarını bildirdi. Söz konusu uygulamanın şartları arasında yer alan çalışan sayısı şartının, mükellef lehine değiştirildiğini dile getiren Şimşek, mevcut sistemde söz konusu uygulamadan imalat işinde en az 35 işçi çalıştıranlar yararlanırken, yapılan düzenlemeyle bu sayının 25'e indiğini ifade etti. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ülkenin üretimine katkı yapan ve vergisini zamanında ödeyenleri her alanda desteklemeye devam edeceklerini vurgulayarak, ÖTV'si sıfır olarak uygulanan uçak, jet gibi hava araçlarının yakıtlarından kaynaklanan kaçakçılığı engellemek için bazı önlemler aldıklarını ancak vergisini düzgün ödeyen mükellefleri de ödüllendireceklerini söyledi. Bu kapsamda, yeni düzenleme ile söz konusu yakıtlarının ithali ve yurtiçi teslimlerine teminat uygulaması getirildiğini aktaran Şimşek, "Buna karşın, söz konusu işi 3 yıldır lisans sahibi olarak yapan ve vergilerini zamanında ödeyen mükelleflere sertifika verilecek ve sadece bir kereliğine 10 milyon liralık teminat alınacak. Bu sayede söz konusu mükelleflerden, yaptıkları işlemlerde her seferinde teminat istenmeyecek" dedi.

10 NUMARA YAĞA YAKIN TAKİP
Hem vergi kaybı hem de tehlikeli olması nedeniyle çeşitli madde ve yağların amacı dışında akaryakıt olarak kullanılmasına müsaade etmediklerini belirten Şimşek, bunu engellemek için hem denetimleri artırdıklarını hem de gerekli düzenlemeleri yaptıklarını ifade etti. Yeni düzenlemeyle bu konuda bir adım daha atıldığını anlatan Şimşek, "Kötü niyetli kişilerin 10 numara yağ konusundaki cambazlığının da önüne geçiyoruz. Maliye artık 10 numaralı yağları daha yakından takip edecek ve haksız yere ÖTV iadesi alınmasına engel olacağız" diye konuştu. Farklı düzenlemelerin içinde yer alan istisna uygulamalarının da söz konusu tebliğde toplanacağını ve bu sayede kafa karışıklığının önleneceğini belirten Şimşek, örneğin; diplomatik, askeri amaçlı ve petrol arama üretim istisnalarının şartları, bunlardan yararlanabilecekler ve yapılacak işlemlerin netleştirildiğini ifade etti.

Şimşek, mevcut ÖTV tebliğlerinde olup da geçerliliği kalmayan düzenlemelere, yeni tebliğde yer verilmeyerek, yanlış anlaşılmaların giderildiğini kaydetti. Öte yandan, sıkça gündeme getirilen bazı uygulamaları da yeni tebliğle netleştirdiklerine dikkati çeken Şimşek, "Mesela, bir malın ÖTV'ye tabi olması veya olmamasından ne anlaşılması gerektiği, malların (I) sayılı liste kapsamında olup olmadığının nasıl anlaşılacağı netleştirildi" diye konuştu. Yapılan düzenlemeyle herhangi bir vergi artışı, azalışı veya herhangi bir istisna getirilmesi, kaldırılmasının söz konusu olmadığını vurgulayan Şimşek, bu değişikliğin tamamen dağınıklığı ve gri alanları gidermek ile mevzuatı sadeleştirmek amaçlı yapıldığını bildirdi. Mehmet Şimşek, düzenlemeyle ÖTV konusunda yeni bir dönemin başlayacağını, bundan sonra kimsenin konuyu anlamak için onlarca farklı mevzuata bakması gerekmeyeceğini, vatandaşın işinin kolaylaşacağını ve kayıtdışılıkla daha etkin mücadele edileceğini sözlerine ekledi.