Çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin alkol ve sigaraya dikkat etmesi gerekiyor...
Abone olEufertil Tüp Bebek Merkezi Medikla Direktörü Dr. Hakan Özörnek çocuk sahibi olmayı planlayan çiftlerin alkol, sigara gibi üreme sistemine zarar veren alışkanlıklardan kurtulmaları gerektiğini, kendilerine sağlıklı beslenme programı oluşturmalarını öneriyor. Çünkü ne yediğiniz, ne tür beslenme alışkanlıklarına sahip olduğunuz üreme sağlığınız üzerinde etkili.
UZAK DURUN
Öncelikle sigara, alkol, çay, suni tatlandırıcılar ve kahveden uzak durmakta fayda var... Yapılan araştırmalara göre sigaradaki nikotin, yumurtalıklardaki genetik anormalliğin artmasına sebep oluyor. Hatta bu duruma paralel olarak erken menopoz bile görülebiliyor. Sigara içen kadınların gebe kalma oranı içmeyenlere göre daha düşük ayrıca düşük yapma riski de daha yüksek...Vücut ağırlığının normalden az olması infertiliteye neden olabilir. Vücuttaki yağ hücrelerinin sayısı ne kadar fazla ise vücut o kadar çok östrojen üretir. Bu hormon düzeyinin azalıp çoğalması problemlere yol açabilir. Çok zayıf olan kadınlarda infertilite nedenlerinden biri de yumurtlamanın gerçekleşmemesidir. Zayıflık ve kilo kaybı çoğu zaman beyinden yumurtalıklara sinyal gitmesine böylelikle de östrojen üretimi azalır. Rahmin iç tabakası gelişmez ve döllenen yumurta rahme tutunamadığı için gebelik gerçekleşmez. Zayıf hastaların normal vücut ağırlıklarına ulaştıkları zaman kısırlık tedavisine başlamalarını öneriyoruz. Östrojen dengesini fazla yağ oranı da bozar. Yani şişman kadınlar da kısırlık tehdidi ile karşı karşıyadır. Östrojen düzeyinin çok yüksek olması da yumurtlamayı önler, insülin miktarınız artar. Bu da yumurtalıklardan fazla miktarda erkeklik hormonlarının salınmasına neden olur. Kısacası aşırı şişmanlık ve aşırı zayıflık infertilite nedenlerinden bir tanesidir.
GELELİM ALKOLE
Alkol, hem erkeklerde hem de kadınlarda ciddi bir tehdit unsuru... Erkeklerde sperm hareketliliğini ve sayısını azaltmakla beraber, haftada 1-5 kez alkol kullanan kadınların kullanmayanlara göre gebe kalma oranı daha düşük...
Üzerinde önemle durduğumuz konulardan biri ise kafein alımı. Kadınlarda kafein alımı gebelik şansını azaltıyor, kafeinin hamilelikte düşük riskini arttırdığını ve bebeklerin doğum ağırlıklarını olumsuz yönde etkilediğini söyleyebiliriz.
Bu nedenle kadınların kafein alımını en az düzeyde tutmakları ve günlük çay, kahve tüketimini azaltmaları gerekiyor. Ayrıca bitkisel ilaç kullanımını da sınırlamakta fayda var.
YEMENİZ GEREKENLER
Günlük yediğimiz içtiğimiz gıdaların ne kadar sağlıklı olduklarına dikkat ettiğimiz kadar, gebelik dönemine hazırlanırken hangi gıdaları almamız gerektiği de önemli... Gebelik öncesinde özellikle folik asit vitaminin alınmasını öneriliyor. Çalışmalar gebe kalınmadan 45 gün önceden itibaren folik asit alımının fetusta özellikle omurgaların hatalı gelişimi ile karakterize olan nöral tüp defekti riskini azalttığı kesin olarak kanıtlıyor. Bu nedenle gebelik planlayan kadınların günde 400 mikrogram folik asit almaları gerekiyor. Yeşil yapraklı sebzelerde, fındıkta, bademde ve baklagillerde yoğun bir biçimde bulunan folik asitin sağlıklı gebelik için oldukça önemli bir vitamin olduğunu unutmamak gerekiyor.