BIST 9.891
DOLAR 35,37
EURO 36,60
ALTIN 3.027,30
HABER /  POLİTİKA

Aliya İzzetbegoviç ölmeden bir gün önce Erdoğan'ın kulağına söylemiş

Erdoğan, Aliya İzzetbegoviç'le vefatından bir gün önce yaptığı konuşmayı anlattı: 'Tayyip siz Evlad-ı Fatihansınız. Onun için buralar size emanet. O emaneti koruyun'

Abone ol

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bilge Kral olarak anılan Bosna Hersek'in ilk cumhurbaşkanı Aliya İzetbegoviç'le olan anısını paylaştı.

Erdoğan, İzzetbegoviç'in kendisine, "Tayyip, siz Evlad-ı Fatihansınız. Buralar size emanet. Onun için bu emaneti koruyun" dediğini aktardı.

Erdoğan, İbn Haldun Üniversitesi (İHÜ) ile Medeniyetler İttifakı Enstitüsü'nün (MEDÜT) Al-Furqan İslami Miras Vakfı iş birliğiyle düzenlediği Uluslararası Medeniyetler Şurası'nın resmi açılış töreninde yaptığı konuşmada, İslam'ın sadece Müslümanlara değil tüm insanlara seslenen bir din olduğunu belirterek, medeniyet tasavvurlarının da Müslümanlarla birlikte diğer inanç sahiplerini de kapsamak zorunda olduğunu söyledi.

Bunun formülünün medeniyet telakkisini şahsiyet, cemiyet, devlet hayatını ihata edecek şekilde geniş tutmaktan geçtiğini aktaran Erdoğan, "İslam'ın ufkunun derinliğini, kendimizden başlayarak tüm insanlığa göstermeyi ise ancak medeniyet davamızı başarıya ulaştırarak gerçekleştirebiliriz." diye konuştu.

İslam medeniyetinin, kimi zaman Arapların, kimi zaman Farisilerin, uzunca bir zaman da Türklerin ön planda olduğu 1400 yıl boyunca dünyaya damgasını vurmuş bir medeniyet olduğunu kaydeden Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Selçuklu ve Osmanlı'nın yönü, istisnalar hariç hep Batı'ya dönük olduğu için Avrupa'nın İslam telakkisi, genellikle bizim ecdadımız üzerinden şekillenmiştir. Öyle ki asırlardır -burası çok önemli- Avrupa'da Türk demek, Müslüman demektir. Bu temas aynı zamanda karşılıklı etkileşimi de beraberinde getirmiştir. Batıdan doğuya, doğudan batıya her türlü fikri ve milli güç ister istemez bizim üzerimizden geçmiştir. Buna Haçlı Seferleri de dahildir. Rönesans'ın temelini oluşturan Doğu toplumlarının ilmi birikiminin Avrupa'ya transferi de dahildir. Coğrafyamız bu vasfını günümüzde de sürdürüyor."

MAZİDEN ATİYE KÖPRÜ KURMAYI BAŞARANLAR GÜNE VE GELECEĞE BAŞKA TÜRLÜ BAKARLAR
Önceki gün 14. vefat yıl dönümünde anılan Aliya İzzetbegoviç'in, vefatından bir gün önce kendisine, "Tayyip, siz Evlad-ı Fatihansınız. Buralar size emanet. Onun için bu emaneti koruyun" dediğini aktaran Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

MOSTAR'I NASIL BIRAKABİLİRİZ?
"Şimdi biz, Mostar'ı nasıl bırakabiliriz? Biz şimdi Dirina'yı nasıl bırakabiliriz? Biz şimdi oradaki Fatih Sultan Mehmet Camisi'ni nasıl bırakabiliriz? Tabii ki oralarda hiçbir zaman bunları eksik bırakmayacağız. Bunlar hep oradaki bizim medeniyetimizin adeta taçlandırılmış eserleridir. Bu medeniyet orada varlık sebebi olarak bu eserleri inşa etmiş, ne zaman? Bakın ta 15. yüzyıldan al zamanımıza kadar. Devlet adamlığının yanı sıra asrımızın en büyük İslam mütefekkirlerinden birisi olan merhum Aliya'nın bu vasiyeti asla sıradan bir nezaket ifadesi değildir. Tarihi yaşadıkları günden ibaret görmeyenler, maziden atiye köprü kurmayı başaranlar güne ve geleceğe başka türlü bakarlar. Merhum Aliya da böyle bakıyordu. Kendisinin Bosna'yı Türkiye'ye emanet etmesi sahip olduğu medeniyet ufkunun bir tezahürüydü. Çünkü Aliya, Müslümanların ancak birlik, beraberlik, dayanışma, kardeşlik içinde olurlarsa medeniyet tasavvurlarını hayata geçirebileceklerini görüyordu, biliyordu. Onun için bugün öncelikle yapmamız gereken İslam dünyasında yaşanan hadiselerin acısıyla yeis içine düşenlerin meseleye çok daha geniş bir perspektiften bakabilmelerini sağlamaktır."

ALİYA İZZETBEGOVİÇ KİMDİR?
Bağımsız Bosna Hersek'in ilk cumhurbaşkanı olan Aliya İzzetbegoviç, 1925 yılında Bosanski Samac adlı bir kasabada dünyaya geldi. Müslüman bir ailede yetişen Aliya İzzetbegoviç, Saraybosna'da Alman lisesinde eğitimini tamamladı. İslami konulara olan ilgisi nedeniyle lise zamanında arkadaşları ile birlikte dini konuları tartışmak üzere Müslüman Gençler Kulübü'nü kurdu. 16 yaşında iken kurduğu bu kulüp, tartışma faaliyetlerinin dışında hayır ve eğitim faaliyetlerine de öncülük etti. 2. Dünya Savaşı'nda ihtiyaç sahiplerine ettikleri yardımlar ile kendilerini duyurdular.

1925 doğumlu olan Aliya İzzetbegoviç, 24 yaşında İslâmcılık suçundan 5 yıl hapis yattı. Cezaevinden çıktıktan sonra önce hukuk, sonra ziraat fakültesini bitirdi. 25 yıl avukatlık ve bir inşaat firmasında yöneticilik yaptı. 1970 yılında İslâm Manifestosu adlı bir kitap yazdı. Bu kitap 1983`te kovuşturmaya uğradı. 12 Müslüman aydınla birlikte tutuklandı. 1950 öncesinde kurulmuş olan Mladi Müslümani adlı örgütü yeniden örgütlemek suçundan 14 yıl hapse mahkum edildi. Mahkumiyetini çekerken, Yargıtay bu cezayı 11 yıla indirdi.

Aliya İzzetbegoviç, 1989 yılında Yugoslavya`nın dağılma süreci sırasında ilan edilen af sonucu özgürlüğüne kavuştu. 1990 yılında İslam Manifestosu`nu yeniden bastırdı. Bu kitap İzzetbegoviç`in İslâmi kimliğinden ziyade, siyasi kararlılığının ve mücadelesinin bir simgesi oldu. 1990'da ortak yönetimin başkanı seçilen İzzetbegoviç, 1992-1995 Bosna Savaş'ında anahtar rol oynayan isimler arasında yer almış, sağlık sorunları nedeniyle 2000 yılında başkanlıktan ve partisinin başkanlığından çekilmişti.

Daha önce iki kez kalp krizi geçiren Aliya İzzetbegoviç, 10 Eylül 2003'de evinde aniden bayılması ve düşerek 4 kaburga kemiğini kırması üzerine hastaneye kaldırılmıştı. 78 yaşındaki Boşnak lider, daha sonra iç kanama geçirmişti. Eski Bosna-Hersek Cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç, Saraybosna hastanesinde 19 Ekim 2003 günü vefat etti.