BIST 10.037
DOLAR 35,42
EURO 36,24
ALTIN 3.049,98
HABER /  GÜNCEL

Alışveriş güvenli oluyor

Kredi kartlarında şifreli ödeme uygulamasına geçilmesine için çalışmalar yoğun bir şekilde sürüyor.

Abone ol

Kredi kartlarında şifreli ödeme uygulamasına geçilmesine az bir süre kala bu konudaki çalışmaların yoğun bir şekilde sürdüğü belirtilerek, Türkiye'deki 1
milyon 145 bin POS cihazından 963 binin çipli kart okuyabilecek hale
getirildiği bildirildi.

Visa Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Nur Öztin Kurak,  çipli kartlarla alışverişlerde şifre uygulamasına geçişle güvenliğin arttırılması, daha iyi bir teknoloji ile kart üzerinde daha farklı ve akıllı uygulama olanaklarını kullanılmasının hedeflendiğini söyledi.

Manyetik kartlardaki şeritlerin kopyalanabildiğini bildiklerini belirten Kurak, ''Çip ve şifreye geçiş çalışmalarını tamamlayan ülkelerde sahtekarlıkların azaltılmasında önemli bir ilerleme sağlanacak'' dedi.

Avrupa Komisyonu'nun, çipli ve şifreli kartların bankalara ve üye işyerlerine yılda 600 milyon avronun üzerinde kazandıracağını tahmin ettiğini anlatan Kurak, Türkiye'de 25 milyon avro olarak tahmin edilen kart sahtekarlıklarının bu uygulamayla yüzde 30 oranında azaltılmasının öngörüldüğünü ifade etti.

Kurak, alışverişlerde şifre kullanımını 14 Şubat 2006 itibarıyla zorunlu hale getiren İngiltere'de daha şimdiden sahtekarlık olaylarında önemli azalmalar olduğunun gözlemlendiğini de bildirdi. Türkiye'de 7 milyonun üzerinde EMV uyumlu Visa kredi kartının bulunduğunu belirten Kurak, şunları söyledi:

''2006 sonu itibarıyla çipli Visa kredi kartı oranının yüzde 70'lere ulaşmasını öngörüyoruz. 1 milyon 145 bin POS cihazından 963 bini de çipli kartları okuyabilir hale geldi. Üye işyerlerinin işlem hacimlerinin yüzde 85'i bu terminaller aracılığıyla gerçekleştiriliyor.

Yeni sistemle ilgili olarak bankalar yoğun olarak çalışmalarını sürdürüyor. Tüketicileri bilgilendirme kampanyası da televizyonlarda yer alacak. Nisan'dan itibaren şifreye geçiş için bir yıla yakın süre tanınacak. Ancak sektördeki altyapı ve şifre kullanımı olgunlaştığı zaman şifrenin zorunlu hale gelmesi söz konusu olabilecek. Bu sürecişifreli alışverişi öğrenme ve alışma süreci olarak görebiliriz.''

''ŞİFRENİZİ KENDİNİZ GİRİN''

Kurak, şifre belirleme ve kullanımına kart sahiplerinin özen göstermesi gerektiğini, şifrelerde doğum tarihi ve yıl dönümü gibi kolaylıkla tahmin edilecek rakamların kullanılmamasının güvenlik açısından önem taşıdığını belirtti. ''Şifreler ezberlenmeli ve bir yere yazılmamalı'' diyen Kurak, ''Şifrenin kasadaki görevlilere söylenmemesi ve cihaza kart sahibi tarafından girilmesi gerekiyor. Şifre başkalarıyla paylaşılmamalı. Kart sahiplerinin uyumuna paralel olarak yeni uygulama ile güvenliğin büyük ölçüde artacağını ve işlemlerin hızlanacağını düşünüyoruz. Tüketicilere, Visa ile her şifreli alışverişin keyfini yaşamalarını diliyoruz'' dedi.

Kurak, 2005 sonu itibarıyla Türkiye'deki toplam Visa kart sayısının 38 milyona ulaştığını ifade ederek, bunun 22 milyonunu banka, 16 milyonunu ise kredi kartlarının oluşturduğunu, önceki yıla göre toplam kart sayısında yüzde 31, banka kartında yüzde 35, kredi kartında yüzde 25 oranında artış kaydedildiğini sözlerine ekledi.