Kuzey Ege'nin en önemli bölgelerinden biri olan İzmir'in Aliağa ilçesi konumu ve fiziki avantajlarıyla yılın ilk 6 ayında 5 milyar 244 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi.
Abone olAliağa’nın 2014 yılının ilk altı ayı ile 2013 yılının ilk altı aylık ihracat verileri hakkında değerlendirmede bulunan Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, “Aliağa’da 2014 yılının ilk yarısında ihracat rakamı yüzde 7,52 ‘lik artışla 5 milyar 244 milyon dolara ulaşmıştır. Böylelikle Türkiye’nin yılın ilk yarısındaki toplam ihracatının yüzde 6.56’sı Aliağa limanları tarafından gerçekleştirilmiştir. Geçtiğimiz yılın aynı döneminden yaklaşık 367 milyon dolar üstünde gerçekleşen ihracatımız 2013 yılının ilk yarısına göre yüzde 7,52 artış göstermiştir” dedi.
Aliağa’nın 2014 yılının ilk yarısında ihraç ettiği ürünlerin sektörel sıralamasının kimyevi maddeler, çelik, elektrik-elektronik, maden ve metaller ile demir ve demir dışı metaller şeklinde oluştuğunu ifade eden ALTO Başkanı Adnan Saka, “2011 yılı itibari ile toplam 9 milyar 758 milyon dolar ihracat yapan Aliağa’da, ihracat rakamları 2012 yılında 10 milyar 790 milyon dolar, 2013’te ise 10 milyar 163 milyon dolara kadar yükseldi. İhracatın bu yılsonuna kadar 11 milyar dolara ulaşması hedefleniyor. 2013 yılının ilk yarısına oranla 2014 yılının ilk 6 aylık dönemindeki toplam ihracat rakamımızın yüzde 7,52 oranında artış göstermesi de yoğun rekabet ortamı ve daralan piyasalara rağmen sevindiricidir” diye konuştu.
Aliağa'nın İzmir ve Ege sanayisinin dünyaya açılan kapısı olduğunu, bölgedeki limanlarda görülen ticari hareketliliğin Aliağa ve İzmir bölgesindeki ticari faaliyet artışının en güzel göstergesi olduğunu dile getiren Saka, “Ege Bölgesinin toplam ihracatı 13 milyar dolar ve bunun 10 milyar doları Aliağa limanlarından ihraç ediliyor. Konteyner limancılığında henüz 5-6 yıllık bir geçmişe sahip olan Aliağa limanlarından yılda 40 milyon ton elleçleme ve 10 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştiriliyor olması Aliağa’da çok büyük bir geleceğin olduğunu ifade ediyor” şeklinde konuştu. İhracat rakamlarındaki yüzde 7,52’lik artışın umut verici olsa da Aliağa’nın hedefleri için yeterli olmadığına vurgu yapan Başkan Saka, “Doğru teşvik modelleri, ortaklaşa çalışma ve Aliağa’nın potansiyeli birleştiğinde ihracat hedefimizin çok daha fazla olması gerekmektedir. Buda ancak bölgemize uygulanan teşvik sıralamasındaki eşitsizliğin giderilmesi ve doğru teşvik modellerinin uygulanması ile gerçekleşecektir” dedi.