BIST 9.627
DOLAR 35,21
EURO 36,67
ALTIN 2.958,90
HABER /  EKONOMİ

Ali Babacan'dan son dakika Erdoğan ve dolar açıklaması

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'dan son dakika açıklamaları.. Ali Babacan Cumhurbaşkanı Erdoğan'la yaptığı görüşme ve dolar kuru hakkında konuştu.

Abone ol

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Uludağ Ekonomi Zirvesi'nde CNBC-e canlı yayınında son dakika açıklamalarda bulunuyor.

Babacan'ın açıklamalarında öne çıkan bölüm ise çarşamba günü Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yapılan görüşmeye ilişkin sözleri oldu.

Babacan, Çarşamba günü gerçekleşen zirve ile ilgili çok detay vermek istemediğini belirtti ve şöyle devam etti:

"Farklı görüşler olabilir ama önemli olan büyük resmi görmek, Türkiye'nin istikrarı güçlendirmek."

İLETİŞİM SON DERECE FAYDALI

Babacan, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı ile ilk kez böyle bir ortamda buluştuğunu, bunun daha sık olması gerektiği konusunda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talebini olduğunu söyledi ve "Cumhurbaşkanı Erdoğan Erdem Bey'e bir alo dese, hemen orada olur. İletişim son derece faydalıdır" dedi.

ORTAK KARAR VERMEK ÖNEMLİ

Babacan, şu anda öngörülebilirliğin son derece azaldığı bir dönemden geçtiğini belirtti ve "Merkez Bankası'nın ne gün ne yapacağını o günkü şartlar belirler. Para politikasında araç bağımsızlığı var. Merkez Bankası'nın yaptığı iletişim açık olması çok çok önemli. Bu sadece bizim için değil ABD Merkez Bankası için de böyle. Ben son G20 toplantısında, ABD Merkez Bankası Başkanı Janet Yellen'a da bunu söyledim, 'Çok fazla sürpriz yapmayın' dedim. Son dönemde düzeldiler. Yaptıklarının ne anlama geldiğini defalarca anlatıyorlar. Demokrasilerin temelinde bu var. Önemli olan her görüşü dikkate almaları. Karar zamanı geldiğinde bizim için önemli olan yedi kişilik ekonomi kurulunun toplanıp, en doğru kararı vermesidir" dedi.

DOLARDAKİ HAREKET

Babacan, dolarla ilgili de konuştu.

Başbakan Yardımcısı, "Doların dünya çapında değer kazanması yeni bir gerçek. Dolardaki küresel yükseliş ne kadar devam eder, bu belli değil" dedi. Babacan söyleşi öncesinde konuştu. Babacan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Para politikaları konusundaki öngörülebilirlik üzerinde çalışmamız gerekiyor, belirsizlikleri aşmamız gerekiyor. Merkez Bankası tarafından, mümkün olursa sadece Merkez Bankası tarafından yapılan iyi bir iletişim önemli. Geçen seneyi yüzde 3'ün altında bir büyüme ile kapatacağız gibi görünüyor. 'Euro- Dolar-toto oynanıyor bugünlerde. Kendi içimizdeki tartışmalar da kurun yükselmesinde etkili oldu. Ama bu durum bize özel değil. Her ülkede dalgalanma yaşandı. Bizde belki iç tartışmalar da etkili oldu."

ENFLASYON TAHMİNLERİNİN GÖZDEN GEÇİRİLMESİ GEREKİR

Babacan, "Kurun burada ne kadar kalacağı önemli, sepet buralarda kalırsa, Merkez Bankası'nın enflasyon tahminlerini gözden geçirmesi gerekir. Kurda geri dönüş olursa, TCMB'nin son enflasyon raporundaki tahminleri geçerli olabilir" dedi.

DIŞ FİNANSMAN

Babacan, sermaye akışına yönelik de konuştu ve şöyle dedi: "Risk primlerini makul seviyelerde tutarsak, dış finansmanda sıkıntı yaşanmaz. Belirsizlik artarsa, sermaye ürkebilir."

CARİ AÇIK YÜZDE 4'TE KALIR

Babacan, cari açıkla ilgili de yorum yaptı. Babacan, "Petrol burada kalırsa, cari açığın GSYH'ye oranı bu yıl yüzde 4'te kalır" dedi. Başbakan Yardımcısı, Euro'daki değer kaybının ihracat gelirinde düşüş getirdiğini de belirtti.

BÜYÜME HEDEFİ RİSKE GİREBİLİR

Babacan, büyümenin ihracatla yakından ilişkili olduğunu söyledi ve şöyle dedi: "Bu yıl yüzde 4 büyüme öngörüyorduk. Avrupa'da zayıf tablo sürerse, hedef riske girebilir. Avrupa iç pazarı iyi giderse, büyümemiz iyi olur.

ÇÖZÜM SÜRECİ

Çözüm sürecine yönelik de konuşan Babacan, sürecin Güneydoğu'da yatırım cazibesini artırdığını söyledi ve Avrupa Kalkınma Bankası'nın Gaziantep'te şube açtığını belirtti.

BDDK VE BORSA İSTANBUL ATAMALARI

Hem BDDK hem de Borsa İstanbul'un vekil yöneticiler tarafından yönetilmesine yönelik de konuşan Babacan, şu anda herhangi bir boşluk olmadığını, vekil yöneticilerin asıl yöneticilerle aynı olduğunu belirtti.

AMB'NİN ADIMLARI YETERLİ DEĞİL

Babacan, Avrupa Merkez Bankası'nın aldığı parasal genişleme paketine yönelik de konuştu. Babacan, "Tek başına para basmak yeterli değildir. Para basarak hiçbir ekonomi kurtulamaz. Para basmaktan daha kolay bir şey yok. Banknotların yedi sentlik bir maliyeti var. Para basmak artık o da değil, elektronik ortamda, tek tuşla. Parasal genişleme diğer önlemlerle birleştirilmezse hiçbir işe yaramaz. Avrupa Merkez Bankası tek başına ne yapsın. Avrupa'da bazı ülkelerde böyle bir gelenek var: İşler iyi gittiğinde biz yaptık, işler kötü gittiğinde Avrupa Merkez Bankası" diye devam etti.

ali-babacan-son-dakika-erdogan-ve-dolar-aciklamasi.jpg 

BUGÜNLERDE TOTO OYNAYANLAR VAR!

Ali Babacan, CNBC-e yayınından önce Uludağ Ekonomi Zirvesi'nde şu açıklamaları yapmıştı. 

"4.sünü gerçekleştirdiğimiz zirvede dünya konjonktürünü ele almak istiyorum. Dünya ekonomisine Türkiye olarak G20 olarak nasıl katkıda bulunucağız sizinle paylamak istiyorum. Küresel ekonomiden bugüne kadar 7-8 yıllık bir dönem geçti.FinanS sektöründe etkisi daha derin ve uzun sürüyor. Bir çok ülkede büyük sorunlar var."

DOLAR KURU 

Babacan dolar kurunun yükselmesiyle ilgili olarak, "Dolardaki artışta içerideki tartışmalar da etkili oldu.Toto oynayanlar var"dedi

- AB'de önemli problem yapısal reformların gerçekleştirilmemesi.AB'deki durgunluk temel ihraç pazarımız olduğu için bizi ilgilendiriyor.
- Gelişmekte olan ülkelerin büyüme hızı son 10 yılda daha düşük.Bu yıl yüzde 50'yi tutturabilirmiyizin endişesine tutuldular.Brezilyaya baktığımızda büyüme durdu.Gelilmekte olan ülkelere baktığımızda tablo eskisi kadar iç açıcı değil
-İçimizdeki tartışmalar TL'deki dalgalanmanın boyunu arttırdı.Tüm para birimleri dolar karşısında değer kaybetti.
-G20 bünyesinde kurulacak kobi platformunun anlaşması kısa zamanda imzalanacak.
-Yatırımlar akıllıca yapılırsa o yatırım yıllarca ülkenin verimliliğine katkısı olur. Her yatırım aynı değer ve katkıda değil.Artık kaynaklar çok bol değil pek çok ülkede bütçe sorunu var. Bazı ülkelerde mali alan yok.Bu noktada kamu özel ortaklıkları çok önemli. Bununla ilgili başta Dünya Bankası olarak görev verdik.Hukiki ve finansman olarak standartlaşması için hukuki çerçeveyi nasıl daha güvenilir hale getirebilirz ki özel sektör yatıırm yapabilsin.Bu projelere menkul kıymetler vasıtasıyla yatırım yapmalarını nasıl sağlayabiliriz bu da önimizdeki gündemin konusu. 

Önemli reformlar yaptık ama yeterli değil. Yeni anayasa oluşturabilecek bir meclis kompozisyonu oluşursa bu önemli. İstikarı sağlayan otoriter rejimler de var. Bizim bahsettiğimiz demokratik istikrar. Gücünü demokrasiden alan bir istikrar önümüzdeki dönem olmazsa olmazlarımızdan.Hukuk devletinin tavizsiz olduğu bir ülkede istikrar olması çok önemli. Eğitim reformlarını seçim sonrası hızlandıracağız.

MERKEZ BANKASI'NIN ARAÇ BAĞIMSIZLIĞI VAR

Türkiye'de bütçe politikası alanında çok sağlam bir zemin var. Ben artık Hazine'nin ihalelerini gazetelerde görmüyorum bile. Eskiden 'şöyle oldu, böyle oldu, şu kadar teklif geldi' diye yazılırdı. Para politikalarıyla ilgili belirsizliği aşmamız gerekiyor. Hedeflerii hükümet ile Merkez Bankası beraber koyar. Bu anayasada çok açık bir şekilde var. Merkez Bankası'nın araç bağımsızlığı var. Büyümede geçtiğimiz yılı yüzde 3'ün biraz altında kapatacağız.Yapısal reformlarla büyümemiz gerekiyor."