BIST 9.725
DOLAR 35,20
EURO 36,75
ALTIN 2.968,40
HABER /  EKONOMİ

Ali Ağaoğlu'ndan ürküten kehanet! Yeni 'Fi Yapı'lar olabilir!

İnşaat sektörünün dev isimlerinden Ali Ağaoğlu, konutta balon olmadığını ama ciddi bir durgunlaşma olduğunu belirtip, "Kimi parmak kesecek, kimi kol, biz kol kestik" dedi. Ardından da uyardı: "Şahsi endişem birkaç Fi Yapı hadisesinin ortaya çıkmasıdır."

Abone ol

AĞAOĞLU Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, inşaat ve konut sektörüyle ilgili çarpıcı açıklamalar yaptı. Ali Ağaoğlu, grubun CEO’su Hasan Rahvalı ve Genel Müdür Yardımcısı Barlas Yurtsever’le projelerini, piyasadaki son durumu anlattı.

Ali Ağaoğlu, son dönemde emlak piyasasında yaşanan sıkışıklığa dikkat çekerek, Çekmeköy'de yeni başladığı projesini hatırlatıp "Biz bu proje ile koy kestik. Sektörde bir balon olduğuna inanmıyorum ama ciddi bir durgunlaşma var. Çarklar dönsün diye kimi “parmak', kimi 'kol' kesecek" dedi.

İşte Ali Ağaoğlu'nun açıklamalarından satır başları:

KOL KESTİK AMA BİZDE AHTAPOT GİBİ KOL ÇOK

“Bu ortamda Çekmeköy’de önemli bir yatırım yaptık. İyi de gidiyoruz. Ama nasıl? Yıllar önce aldığımız arsayı ortaya koyarak. Yaptığım hasılatla o arsayı yerine dahi koyamam. Bunu bile bile yine de yaptık. Kol kestik biz Çekmeköy’de... Ama biz de ahtapot gibi kol çok. Neden? Çünkü çarkların dönmesi lazım!..” 

BİRKAÇ 'Fİ YAPI' HADİSESİ YAŞANMASINDAN ENDİŞELİYİM

- Sektörde bir balon olduğuna inanmıyorum. Ama ciddi bir durgunlaşma var. Fiyatlar düşüyor. Maliyetler artıyor. Hele müteahhit pahalı arsayı alıp projeye girdiyse, yandı gülüm keten helva... Çok yüksek fiyatlarla arsa alan müteahhitler sıkıntı içinde. Hesaplar karıştı. Şahsi endişem birkaç Fi Yapı hadisesinin ortaya çıkmasıdır.

ÇARKI DÖNDÜRMEK İÇİN KİMİ PARMAK KİMİ KOL KESECEK 

- "Ekonomik olmayan hiçbir şeyin yaşama şansı yok. Çarklar dönecekse, kimi parmak kesecek, kimi kol kesecek. Biz Çekmeköy’de ‘Arsa bizden’ diyerek, kol kestik. Bizim 100 lira varlığımız varsa 10 lira borcumuz var. Makul koşullarda geçmişte satın aldığımız arsalar da çok."

İNŞAAT MALİYETİ VE BU ARSA FİYATLARIYLA MÜMKÜN DEĞİL

- Temel mesele insanların konuta erişme sıkıntısı. Gelirleri ona göre değil. Ne bu arsa fiyatlarıyla ne de inşaat maliyetlerindeki artışla vatandaşın ihtiyacının karşılanması mümkün değil. Yatırım amacıyla alanlarda da ciddi bir durgunlaşma var. Çünkü yatırım amacıyla aldığınızda eskiden hem evin değeri artıyordu, hem de kiraya verdiğinizde tatmin ediciydi. Şimdi kiraların yatırımı geri döndürme süresi çok uzadı. Hele kira gelirlerini bugün mevduat geliri ile bir kıyaslayın. Banka mevduat faizinin çok gerisinde.

ÇEKMEKÖY'ÜN HASILATIYLA BUGÜN O ARSAYI ALAMAM

- (İstanbul Çekmeköy’deki projenin arsası) Bu arsayı bugünün 2-3 dairesi fiyatına 1996 yılında almıştım. Bugün projeden yaptığım hasılatla o arsayı alamam. Arsayı 1996’da aldığımız için, projeden konut alan müşterilere arsa bedelini bugünkü fiyatlardan yansıtmadık. Yani, bir anlamda kol kestik.

FİKİRTEPE'Yİ YAPANLAR CİDDİ SIKINTIDA

- Kentsel dönüşüm meselesi olması gerektiği gibi gitmiyor. Fikirtepe’yi yapanlar ciddi sıkıntıda. Vatandaş bu dönüşüm meselesini yanlış algıladı. Elime bir fırsat geçti diye bakıyor. Olmadık isteklerde bulunuyor. Ya da tamamen duygusal olarak bakanlar da var olaya. ‘Ben bu eve gelin geldim, buradan ancak cenazem çıkar’ denildiğinde ne yapacaksınız? Aslında yasa belli. Dörtte üç tamamlandığında dönüşüme girebiliyorsunuz. Ama uygulama noktasında kimse sorumluluk almak istemiyor. ‘Kendiniz halledin. Bizi vatandaşla karşı karşıya getirmeyin’ deniyor. O zaman da işler gerektiği gibi yürümüyor. Kanun çıkarmak tamam da, sahada işler hale getiremediğinizde nasıl işe yarasın. Zaten sonuç da ortada. 

150 OKUL BAĞIŞLADI 1453’E CAMİ YAPIYOR

AĞAOĞLU Grubu CEO’su Hasan Rahvalı, sosyal sorumluluk konusuna değindi:

- Ana okulları dahil, bugüne kadar yaptığımız okulların sayısı 150’yi buldu.

Barlas Yurtsever de Maslak 1453’te planladıkları caminin görüntüsünü gösterdi:

- Miktat Ağaoğlu Camisi 1500 kişilik olacak. Projede imam evi, kafeterya ve kütüphane de var.