BIST 9.774
DOLAR 34,07
EURO 37,95
ALTIN 2.802,07
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Alevilik kitaplara dolaylı girdi

İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi müfredatı yenilendi. Öğrencileri 4. sınıftan itibaren bekleyen dersler şöyle:

Abone ol

Bakan Çelik'in yenilenen ilköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi müfredatında Aleviliğin yer alacağını söylemesine rağmen, yeni programda Hacı Bektaş-ı Veli tanıtılırken dolaylı olarak Aleviliğe değinilecek

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in, bulunacağını söylemesine karşın, yenilenen ilköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi müfredatında "Alevilik" konu başlığı olarak yer almadı. Yeni programa göre, "Türkler arasında İslamın yayılmasında etkili olan şahsiyetler" olarak Ahi Evran ve Hacı Bektaş-ı Veli de anlatılacak. Öğretmen, Hacı Bektaş-ı Veli'yi tanıtırken dolaylı olarak Alevilik konusuna değinebilecek.

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi programı, 1982'de zorunlu ders olarak belirlenmesinin ardından ikinci kez değiştirildi. Aleviliğin "başlık" olarak bulunmadığı ders programının sunuşunda, "İslamın kök değerleri çerçevesinde 'mezheplerüstü ve dinler açılımlı' anlayış olarak ifade edilebilecek bir yaklaşım benimsenmiştir" denildi.

İslam düşüncesinde ortaya çıkan yorumların kendi içinde, tutarlı ve özel olduğu belirtilerek, "Yorumlar ve mezhepler Kuran'a bağlı kaldıkları ve onun ışığından faydalandıkları sürece gökkuşağı oluşturabilir. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi, Türkçe, Sosyal Bilgiler gibi derslerin işlenmesinde yardımcıdır ve gereklidir" ifadelerine yer verildi.

Atatürk vurgusu
Programa göre; derslerde, yoğun olarak laiklik, Atatürk'ün İslam dini hakkındaki görüş ve düşünceleri ile diğer dinlere, örf-âdetlere hoşgörülü olma ve din istismarına karşı sözleri üzerinde durulacak. 2007-2008 öğretim yılında kademeli olarak uygulanacak programdan bazı satırbaşları şöyle:
4.SINIF: Öğrenciler, cami ve kiliseyle ilgili düşüncelerini açıklayacak. "Aile ve Din" ünitesinde öğrencilerin, kadınlara ve çocuklara yönelik olumsuz davranışların etkilerini fark etmeleri sağlanacak.
5. SINIF: Hz. Muhammed'in Hz. Hatice ile evliliği ve bu evlilikten doğan çocukları hakkında bilgi sahibi olacak. Öğretmen, getirdiği Kuran mealinden örnekler sunacak. Cami tanıtan CD izletilecek. Askerliğin neden vatan borcu olduğunu öğretilecek. Öğrenciler, şehit mezarına ziyaret edip ve duygularını anlatacak.
7. SINIF: Bağnazlık ve aşırı tutuculuğun zararları anlatılacak. Öğrenciler, Atatürk'ün bu konulardaki sözlerini araştıracak. Öğretmen, laikliğin dini inanç ve duyguların istismar edilmesini önlemeye çalıştığını ifade ederek, Atatürk'ün görüşlerinden örnekler verecek.

Sınıfta namaz

Program şöyle olacak:
6. SINIF: Tevrat, Zebur, İncil ve Kuran'dan metinler tahtaya yazılarak anlatılacak. Öğrenciler, nasıl abdest alındığını, öğretmen, namazın kılınışını sınıfta gösterecek. "İslamiyet ve Türkler" ünitesinde, "Türkler arasında İslam'ın yayılmasında etkili olan şahsiyetler" olarak Ebu Hanife, İmam Maturidi, Ahmet Yesevi, Yunus Emre, Ahi Evran, Hacı Bektaş-ı Veli, Mevlana Celaleddin-i Rumi sıralanacak.
Öğretmen, Hacı Bektaş Veli'yi anlatırken, Aleviliğe "kültürel zenginlik" çerçevesinde değinebilecek. Öğrencilerden ezan dinlerken neler hissettiklerini yazmaları istenecek.
8. SINIF: Hıristiyanlık, Yahudilik, Hinduizm ve Budizm tanıtılacak. Mezheplerin ayrımcılık değil, dinin anlaşılma biçimlerini ortaya koyan zenginlik olduğunu anlatılacak.