Milli Eğitim Bakanlığı, Din dersi müfredatında reform niteliğinde değişiklikler yaptı. Alevilik de ilk kez müfredata giriyor. Çağrı filmi de okullarda izlettirilecek .
Abone olMilli Eğitim Bakanlığı, ortaöğretimdeki Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi müfredatında reform niteliğinde düzenlemeler yaptı. Dersin içeriği Kur'an bilgisi ile zenginleştirilirken, Alevilik de ilk kez müfredata giriyor.
ASLIHAN ALTAY KARATAŞ / ANKARA
Ortaöğretim müfredatını yenileme çalışmalarını sürdüren Milli Eğitim Bakanlığı, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinde reform niteliğindeki düzenlemelere imza attı. Alevilik ilk defa ders kitaplarına girerken, 9,10, 11 ve 12. sınıf müfredatının genelinde İslam dini ve Kur-an'ı Kerim ile ilgili bilgiler detaylandırıldı. Yeni müfredata göre, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi 'İnanç, İbadet, Hz.Muhammed, Vahiy ve Akıl, Ahlak ve Değerler, Din ve Laiklik, Din, Kültür ve Medeniyet' başlıklı 7 ana öğrenme alanından oluşacak.
9. sınıfta 'İnsan ve Din' ünitesi kapsamında değişik inanç biçimleri işlenirken, öğrencilere 'Ateizm ve Satanizm' gibi kavramlar da anlatılacak. Monoteizm, Politeizm, Gnostisizm ve Agnostisizm gibi inanç biçimleri tanıtılırken, 'Reenkarnasyon ve Satanizm gibi bazı batıl inanç biçimlerinin toplumumuzdaki olumsuz etkilerine' dikkat çekilecek.
Dersler uygulamalı olacak
Niçin ibadet edildiğinin önemini vurgulayan 'Temizlik ve İbadet' ünitesinin 'etkinlikler' bölümünde 'cami ziyareti' ile 'abdest ve teyemmüm' uygulamalarına yer verilecek. İbadet mekanlarının temizliğini vurgulamak amacıyla öğrencilerle birlikte çevredeki bir cami ziyaret edilecek. Ayrıca sınıf ortamında öğrencilerden abdestin nasıl alındığının göstermesi istenecek. Abdest ve teyemmüm sınıf ortamında şekil olarak gösterilirken, cami ziyareti sırasında uygulamalı yapılacak. 12. sınıfta işlenecek 'Dinlerde İbadetler' ünitesi kapsamında da, öğrencilere farklı dinlere ait mabetler gezdirilecek.
'Kur'an ve Ana Konuları' ünitesinde, sınıfa Kur'an getirilecek ve Kur'an'dan ayet, sure ve cüz örnekleri gösterilecek. Etkinlik olarak, sınıfta Kur'an-ı Kerim ile ilgili bulmaca çalışması yapılacak. Örneğin bir konu belirlenerek, öğrencilerden Kur'an mealinden bu konuyla ilgili ayetleri bulmaları istenecek. 10. sınıfta ise 'Kur'an ve Yorumu' ünitesi işlenirken, öğrencilerin Kur'an-ı Kerim'i okuma, anlama ve yorumlama bilgisi kazanabilmesi için sınıfta Kur'an-ı Kerim (kaset veya CD'den) dinletilecek, ayetlerin meali okunacak.
'Din ve Laiklik' vurgusu
Yeni müfredatta 'Din ve Laiklik' bir öğrenme alanı olarak 4 yıllık ders programına yayılacak. 10. sınıftaki 'Atatürk ve Din' başlıklı ünitede Atatürk'ün dini vazgeçilmez bir kurum olarak görmesinin sebepleri işlenecek. 11. sınıfta işlenecek 'Atatürk ve Cumhuriyet Dönemi Din Hizmetleri' ünitesinde müftülüklere gezi düzenlenecek. Müftülüklerden Atatürk'ün Diyanet İşleri Başkanlığı'nı kurdurması ve hutbelerin Türkçe okunması ile ilgili bilgiler toplanacak. Yine bir etkinlik olarak Atatürk'ün Balıkesir Hutbesi'ni okuduğu dönem canlandırılacak. Hutbenin içeriği hakkında konuşulacak.
Hz. Muhammed'in örnekliği
'İslam'da İbadetlerin Faydaları' ünitesinde öğrencilerden ilk kez ibadet yaptıklarında neler hissettikleri ile ilgili kompozisyon yazmaları istenecek. Bu etkinlik aracılığıyla öğrencinin ibadetin amacını kavraması ve ibadetlerin bireye iç huzuru sağlayarak kendine güveni geliştirdiğini farketmesi sağlanacak.
'Hz. Muhammed'in Örnekliği' ünitesinde ise, Hz. Muhammed'in örnek alınmasını öğütleyen ve güzel ahlâkını öven ayetler hakkında konuşulacak. 'Duygularımızı arz ediyoruz' başlıklı etkinlik kapsamında öğrencilerden Hz. Muhammed'e mektup yazmaları istenecek.
'Çağrı' filmi izletilecek
9. sınıftaki 'Hz.Muhammed'in Hayatı' ünitesinde öğrencilere 'Çağrı' filminin vahiy gelmeden önceki bölümü izletilecek. Böylece öğrencilerin Hz. Muhammed'in doğduğu dönemdeki sosyal, kültürel, ekonomik ve dinî ortam hakkında fikir sahibi olması sağlanacak. Bu üniteki kazanımları pekiştirmek için öğrencilerin 'Kutlu Doğum Haftası'nda yapılacak etkinliklere katılımı teşvik edilecek.
Alevilik ilk kez müfredata girdi
10. sınıftaki 'Haklar, Özgürlükler ve Din' ünitesinde, öğrencileri alkol, uyuşturucu, sigara gibi zararlı alışkanlıklardan korumaya yönelik bilgiler verilecek. Etkinlikler çerçevesinde zararlı alışkanlıklarla ilgili gazete haberleri incelenecek ve sınıf panosuna asılacak. Yeni müfredatta Alevilik 'tasavvufi bir yorum' olarak tarif edilerek 9, 10, 11 ve 12. sınıfların derslerine eklendi. Özellikle 11. sınıfta, 'Hz. Muhammed'in Örnekliği' adlı ünitede 'Ehl-i Beyt' kavramının içeriği açıklanacak. 12. sınıftaki 'İslam Düşüncesinde Tasavvufi Yorumlar' ünitesinde, İslam düşüncesinde çeşitli tasavvufi yorumların ortaya çıkış nedenlerini açıklanacak. Bu çerçevede Yesevilik, Mevlevilik ve Alevilik-Bektaşiliğin tasavvufi bir oluşum olduğu anlatılacak.
Haber: Aslıhan Altay Karataş
Kaynak: