BIST 9.922
DOLAR 35,13
EURO 36,62
ALTIN 2.971,93
HABER /  GÜNCEL

Alevilere külliye sürprizi

Hükümetin Alevi açılımı ile ilgili çalışmalarının detayları ortaya çıkmaya başladı.

Abone ol

Devrim kanunları ile müzeye dönüşen Hacı Bektaş Veli gibi mekanların yeniden külliye olması hedefleniyor. Cami, cemevi ve sosyal tesislerin yer alacağı yeni külliyeler inşa edilmesi teşvik edilecek.

Yeni Şafak gazetesi, hükümetin alevilere yönelik hazırladığı paketin ayrıntılarını yazdı. İlhan Toprak imzalı atılacak adımlar sıralanıyor.

Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik yönetimindeki çalışmaya göre Aleviler için 'külliye kültürü' yeniden hayat bulacak; 'Serçeşme' olarak bilinen Hacı Bektaş-ı Veli Müzesi gibi merkezler yeniden külliyeye çevrilip asıl hüviyetine kavuşacak. Fakat bu konudaki en büyük engelin 'devrim kanunları' olduğu ifade ediliyor. Anayasa'da ve Siyasi Partiler Kanunu'nda güvence altına alınan ve laiklikle doğrudan bağlantılı olan 1925 tarihli, 677 sayılı Tekke ve Zaviyeler Kanunu, açılımın önündeki en büyük engel olarak duruyor. Zira müzeye çevrilmiş birçok eseri kültürel ve sosyal hayat için yeniden canlandırmayı düşünen hükümet, 1925 tarihli yasaya takılıyor.

YASA DEĞİŞECEK

Cami-cemevi, sosyal tesislerin de yer alacağı külliyelerle Alevi vatandaşlarla kardeşlik bağlarının artırılması hedeflenirken, külliyelerin açılması için 677 sayılı kanunda değişiklik öngörülüyor. Bu konudaki çalışmayla, tekke ve zaviyelerin kapatılmasıyla birlikte başta Hacı Bektaş-ı Veli Külliyesi olmak üzere birçok geleneksel yapının müze statüsünden çıkarılarak Alevi vatandaşların istifadesine sunulması gündeme gelecek.

GÖRMEZ SÖYLEMİŞTİ

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Alevilerin 'Serçeşme' olarak anlandırdığı 'Hacıbektaş-ı Veli Külliyesi'nin müze olmaktan çıkarılarak sahiplerine iade edilmesi' çağrısında bulunmuştu. Görmez, 'O sorunun giderilmesi için bizzat öncülük yapacağım. Çünkü Çelebilik devam etseydi, Çelebiler, dedeler, babalar diplomalarını Hacıbektaş'tan alsaydı pek çok sorunu bugün yaşamıyor olurduk. Ayrılığı, gayrılığı ortadan kaldırmalıyız' ifadelerini kullanmıştı.

ÜNİVERSİTELERE HACI BEKTAŞ VE PİR SULTAN İSİMLERİ VERİLECEK

Hükümet, Alevi açılımına yönelik çalışmalar kapsamında iki üniversitenin ismini değiştirmeye hazırlanıyor. Yakında Pir Sultan Abdal ve Hacı Bektaş-ı Veli'nin isimleri iki üniversiteyle yaşatılacak. Buna göre Nevşehir Üniversitesi Hacı Bektaş-ı Veli Üniversitesi, Tunceli Üniversitesi ise Pir Sultan Abdal Üniversitesi olacak. Bu arada Alevi dedelerine maaş verilmesi gibi bir düzenleme yapılmayacağı belirtildi. Bakan Faruk Çelik dedelerin, maaş bağlanmasına şiddetle karşı çıktıklarını belirtti. Bunun yerine cemevlerinin ihtiyaçlarının devlet tarafından karşılanmasının değerlendirileceğini ifade etti. Çelik, Alevi dedelerinin maaş gibi bir taleplerinin olmadığını vurguladı.

ALEVİLİK KÜRSÜSÜ AÇILIYOR

Hükümetin Alevi açılımıyla ilgili düzenlemelerinin başında, bu kültürün yaşatılması yolunda yapılacak araştırmalara destek olunması geliyor. Bu kapsamda ilk etapta Hitit Üniversitesi bünyesinde Alevilik Kürsüsü kurulacak. Yeni eğitim öğretim yılında açılması planlanan kürsüde Alevilik öğretileri anlatılacak. Ayrıca Türkiye'de ilk kez 2004'te ders kitaplarına giren Alevilik konusu, müfredatta daha detaylı olarak işlenecek. Kitaplardaki müfredatı ise Alevi dedeler ve akademisyenlerden oluşturulacak bir heyet belirleyecek. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, geçtiğimiz hafta Çankaya Köşkü'ne çıkarak Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e Alevi açılımı ile ilgili bir sunum yapmıştı. Şimdiye kadar 7 ayrı Alevi Çalıştayı yapılmasına öncülük eden Faruk Çelik, cemevlerinin statüsü konusunda alternatif seçenekler üzerinde çalışıyor.