Zorunlu din dersleri ile ilgili olarak Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Sekreteri Fevzi Gümüş konuştu.
Abone olAlevi Bektaşi Federasyonu Genel Sekreteri Fevzi Gümüş, ''İstanbul 5. İdare Mahkemesi'nce verilen, zorunlu din dersi uygulamasının 'yürütmesinin durdurulması' kararı, yıllardır verdiğimiz mücadele açısından önemli bir gelişmedir'' dedi.
İstanbul 5. İdare Mahkemesi'nin ''yürütmeyi durdurma'' kararına ilişkin, Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Merkezi'nde basın toplantısı düzenlendi.
Fevzi Gümüş, Alevi örgütlerinin, yıllardır zorunlu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin kaldırılması için mücadele verdiğini kaydederek, ''İstanbul 5. İdare Mahkemesi'nce söz konusu dersin uygulamasının 'yürütmesinin durdurulması' yönünde verdiği kararı, bu konuda verdiğimiz mücadele açısından önemli bir gelişme olarak görüyoruz'' diye konuştu.
Gümüş, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Davalı İstanbul Valiliği'nin, İstanbul 5. İdare Mahkemesi'nin ''yürütmeyi durdurma'' kararına itiraz etmeden uymasını ve uygulamaya son vermesini, Hükümet'in de, gerek Avrupa Birliği Komisyonu ilerleme raporlarına, gerekse başta Avrupa İnsan Haklarını ve Temel Özgürlükleri Koruma Sözleşmesi'nin 9. maddesine, diğer uluslararası sözleşmelere ve Anayasa'nın 2. maddesine aykırı olan, Anayasa'nın 24. maddesi ile 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Yasası'nın 12. maddesinin, Anayasa'nın 90. maddesinin son fıkrası gereğince değiştirmesini talep ediyoruz.''
Her türlü düşünce ve inancın serbestçe örgütlenmesi gerektiğini savunan Fevzi Gümüş, ''Devletin dini ve inancı olmaz, olamaz. Laik bir ülkenin mezhebi olmaz, olmamalıdır. Çağdaş, bilimsel, demokratik ve laik bir eğitim için zorunlu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi kaldırılmalıdır'' dedi.
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Kazım Genç ise, çocuklarının zorunlu din dersi uygulamasından muaf tutulmasını isteyen vatandaşları, idari makamlara başvurmaya ve idari yargıda dava açmaya davet ederek, ''Bu konuda açılacak her dava, zorunlu din dersine karşı örülen demokrasi duvarında bir tuğla olacaktır'' diye konuştu.
Söz konusu davayı açan Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkan Yardımcısı Ali Kenanoğlu da, çocuklarının zorunlu din dersleriyle ilgili sıkıntı yaşadığını dile getirerek, ''Okulda zorunlu din dersi alan çocuklarımız, evde farklı bir söylem ve uygulamayla karşılaşıyorlar. Bu, çocuklar üzerinde psikolojik sıkıntılar yaratıyor'' dedi.
Toplantıya katılan CHP İstanbul Milletvekili Ali Rıza Gülçiçek ise kararın sevindirici olduğunu belirterek, ''Zorunlu din dersi sadece Alevi yurttaşlarımızın sorunu olarak görülmemeli. Bu, demokrasi, temel hak ve özgürlükler sorunudur. Tüm yurttaşlarımızın buna sahip çıkması gerekiyor'' diye konuştu.
GÜLÇİÇEK'İN SORU ÖNERGESİ
Gülçiçek, konuyla ilgili olarak dün TBMM Başkanlığı'na, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdiğini bildirdi.
Gülçiçek, önergede, Başbakan Erdoğan'a şu soruları yöneltti:
''AB'ye giriş sürecinde, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersini, ilk ve orta öğretim kurumlarında okutulan zorunlu dersler arasında olmaktan çıkarmayı düşünüyor musunuz?
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin isteğe bağlı ve seçmeli bir ders olarak ilk ve orta öğretim kurumlarında okutulması yönünde bir değişiklik yapmayı düşünüyor musunuz?''