BIST 9.676
DOLAR 34,69
EURO 36,67
ALTIN 2.958,00
HABER /  POLİTİKA

Aleviler direksiyonu sağa kırdı

Bugüne kadar sol partilere oy veren Aleviler, sağdaki adresleri de tartışmaya açtı.

Abone ol

Bu yöneliş, Saadet Partisi’nden MHP’ye kadar birçok partinin Alevi kesime yönelik projeler geliştirmesine sebep oldu.

Anavatan Genel Başkanı Erkan Mumcu, 3 bin Alevi-Bektaşi önderine mektup göndererek ‘inançlara uygun müfredat’ sözü verdi. Önceki gün Ankara’da gerçekleşen ‘Cemi tanıtma’ programına da siyasiler yoğun ilgi gösterdi. Anavatan Partisi Sivil Toplum ve Sosyal İlişkiler Başkan Yardımcısı Ali Arif Özzeybek’e göre Aleviler, CHP’nin kendilerini yıllardır kullandığını düşünüyor. Kamuoyundaki Aleviler ile MHP’nin bir arada olamayacağı yönündeki kanaat de yıkılıyor. Tekir Yaylası’ndaki Zafer Kurultayı’nda semah gösterilerine yer veren MHP’ye yeşil ışık yakılıyor. Alevi yazar Cemal Şener, 12 Eylül ihtilali öncesinde gençlerin dış güçlerin oyununa gelerek çatıştığını hatırlatarak artık böyle bir tabloya izin verilmemesini istiyor. MHP’nin milli konulardaki duruşunun Alevilerle aynı olduğunu savunan Şener, Türk ulusunun kavga yapacak lüksünün olmadığını vurguluyor. CHP dışında alternatiflerin oluşturulması gerektiğini savunan Bektaşi babası Şakir Keçeli, oyunu MHP’ye bile vereceğini belirtiyor. Alevi yazar Reha Çamuroğlu, Alevilerin CHP ile özdeşleşmesinden duyduğu rahatsızlığı dile getiriyor. Cem Vakfı yöneticisi Yesari Gökçe, CHP’nin kendilerini kullandığını ileri sürüyor. MHP birlikteliğine karşı çıkanları ise ‘çok küçük bir azınlık’ olarak nitelendiriyor.

Alevi yazar Cemal Şener ve Bektaşi babası Şakir Keçeli, ülke çıkarı ve eski husumetlerin unutulması açısından MHP ile ilişkinin geliştirilmesinden yana. MHP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Şandır, partisinin Alevilere ilgisinin yeni olmadığını, bu konuda yeni projelerinin bulunduğunu belirtiyor. Alevi dedesi Yesari Gökçe, MHP-Alevi diyaloğunu Türkiye’nin geleceği açısından gerekli buluyor. Çamuroğlu, her Alevi’nin CHP’ye oy vermek için doğduğu gibi bir şartlandırmanın yanlış olduğunu kaydediyor. Bu noktada Anavatanlı Ali Arif Özzeybek, partisinin çalışmalarına Alevilerin sempatiyle yaklaştığını hatırlatıyor. Pir Sultan Abdal Derneği, Hacı Bektaş Anadolu Kültür Derneği gibi oluşumlar ise CHP dışındaki partilere sıcak bakmıyor. Pir Sultan Abdal Derneği Başkanı Kazım Genç, MHP’nin Alevilerden oy almayı amaçladığını iddia ederek; “Aleviler oy vermeyince CHP barajın altında kalmıştı. 2002’de oylar CHP’ye gitti; ama sorunların çözümü için ciddi bir girişim olmadı. Alevilere karanfil dağıtarak sempati çekmeye çalışıyorlar. Buna olumlu bakılması mümkün değil.” diyor.

Alevi yazar Cemal Şener’in “Aleviler ve MHP” adlı yazısı da tartışmaların odağında. Şener, 12 Eylül öncesindeki sağ-sol çatışmalarının aslında Alevi-Sünni çatışması şeklinde cereyan ettiğini ileri sürüyor. Sağ-sol çatışmasının dış güçlerin oyunu olduğuna vurgu yapan Şener; “Peki ne yapacağız? MHP ile kan davası mı güdeceğiz? Kimin biti kanlanırsa saldırıya mı geçecek? Ya da tarafları yeni büyük emperyal güçlerin kullanacağı günü mü bekleyeceğiz?” diye soruyor. MHP’nin milli çıkarlar konusunda Aleviler gibi duruş sergilediğini belirten Şener şöyle devam ediyor: “MHP’nin Alevilere zeytin dalı uzatmasından rahatsız olmanın mantığını anlamak zor. Geçmişte olduğu gibi bazı Alevi kardeşlerimiz farkına varmadan başkasının trenine biniyor olmasınlar!” Şener, Alevilerin hür iradesiyle tüm partilerle diyaloğa geçmesi gerektiğini vurguluyor. Alevi dedesi Yesari Gökçe, “Aleviler CHP’ye bağımlı kalmamalı” görüşünde. Bektaşi babası Şakir Keçeli, siyasette CHP dışında alternatiflerin oluşturulması gerektiğinin altını çiziyor: “Orta Anadolu ve batıda Alevî köy ve kentlerinde MHP’ye karşı eski düşmanlık kalkmaktadır. 30 yıl boyunca yaşadığımız acı olaylar MHP’lileri de, bizleri de eğitmiştir. Samimi olduklarına inanırsam oyumu MHP’ye veririm ve verilmesini savunurum.”

Haber: Ahmet Dinç
Kaynak: www.zaman.com.tr