Alevîler üzerine yapılan saha araştırması Türkiye'deki Alevîlerin kendilerini ifade etmede zorlanmadıklarını, Ali'siz Alevîliğin olmayacağını gösterdi.
Abone olAlevîler üzerine yapılan saha araştırması; Türkiye'deki Alevîlerin kendilerini ifade etmede zorlanmadıklarını, Ali'siz Alevîliğin olmayacağını gösterdi. Araştırmaya göre Alevîler kendilerini bir inanç biçimi olarak değil, bir tarikat olarak adlandırıyorlar. Marmara Üniversitesi'nde savunulan doktora tezine göre, Türkiye'nin en önemli sorunu ne etnik, ne mezhebî sorun, ne de terör sorunu.
En önemli sorun ekonomik. Nail Yılmaz'ın İstanbul İkitelli ve Tokat'ın Reşadiye ilçesiyle köylerinde yaptığı saha araştırmasına göre Alevîlere en büyük zararı Sünni aydınlar değil, Alevîlerin kendileriyle Devlet verdi. Yılmaz, 1950'lerde başlayan köyden kente göçün, toplumsal dokuyu değiştirdiği gibi Alevîleri de değiştirdiğini ileri sürüyor. Köyde yaşayan Alevîlerin yüzde 59.9'unun 4 ve üzeri çocuk sahibi olduğunu tespit eden saha araştırması, İstanbul'daki Alevîlerin 4 ve üzeri çocuk sahibi olanlarının oranını yüzde 26.4'te kaldığını ortaya çıkardı. Köyde kalan Alevîlerin yüzde 87.6'sı kendilerini Alevî olarak ifade edebildiklerini belirtirken, İstanbul'dakilerde bu oran yüzde 66.9'a düşüyor.
Alevilik, inanç biçimi değil, tarikat!
Marmara Üniversitesi'ne doktora tezi olarak sunduğu araştırmasını Kitabevi Yayınları arasında "Kentin Alevileri, Reşadiye - İkitelli Örneği" ismiyle yayınlayan Nail Yılmaz, kendisi de Tokat doğumlu bir akademisyen. Araştırmanın ortaya çıkardığı verilere göre hem İkitelli'deki, hem de Reşadiye'deki Alevîler kendilerini ayrı bir inanç mensubu olarak değil, ezici bir çoğunlukla "Bir Tarikat" olarak tanımlıyorlar. Yine Alevîler kendilerine en büyük zararı Sünni aydınların değil, Alevîlerin kendilerinin ve Devlet'in verdiğine inanıyorlar. Alevîler, Alevîlikle ilgili bilgileri İstanbul'da daha çok ailesinden edinirken, Reşadiye'de daha çok dedelerden ediniyor. İstanbul'daki Alevîler yüzde 76.9'luk bir oranla Alevîliğin öğretilip yaşatılması için dedelere ihtiyaç olduğunu belirtirken, Reşadiye'deki Alevîlerde bu oran; yüzde 70.4'e düşüyor. Hem İstanbul, hem de Reşadiye'deki Alevîlerin 4'te biri cemlere gitmiyor.
Alevîler devletle sorunlu
Alevilerin yüzde 61.2'si kendini devletle sorunu olan biri olarak görüyor. Reşadiye'de yaşayan Alevîlerin verdiği sonuç ise çok farklı. Reşadiye'de yaşayan Alevîlere göre; Alevîlerin devletle sorunu yok. İkitelli'de yaşayanların yüzde 89.5'i TBMM'ye güvenmezken, Reşadiye'de yaşayanlardan TBMM'ye güvenmeyenlerin oranı; yüzde 46 olarak belirlenmiş. Orduya güvenme konusunda ise İstanbul'da yaşayanların oranı düşerken, Reşadiye'de yaşayanların oranı yüksek çıkıyor. Saha araştırması Alevîlerin hem İkitelli'de, hem de Reşadiye'de büyük bir oranla CHP'ye oy verdiklerini belirledi. 3 Kasım seçimlerinde İkitelli'de yaşayan Alevîlerin yüzde 72.7'si CHP'ye oy verirken, Reşadiye'de yaşayanların yüzde 57.4'ü CHP'ye oy vermiş.
Haber: Ali Sali
Kaynak: www.yenisafak.com.tr